hirdetés

Daganatos betegség és fizikai aktivitás

A kezelés előtt vagy a kezelés után rendszeres fizikai aktivitást végző daganatos betegeknek 40%-kal nő a túlélési esélye a nem mozgó betegekéhez képest.

hirdetés

Több vizsgálatban bizonyították, hogy a fizikai aktivitás javítja az izomerőt, a kardiovaszkuláris funkciókat, az életminőséget, és néhány vizsgálat a túlélésre gyakorolt kedvező hatásról is beszámolt. Ilyen volt egy legutóbbi tanulmány, mely szerint III. stádiumú colontumoros betegeknél az American Cancer Society irányelveit szigorúan követő életmódváltoztatás akár 42%-kal is csökkentheti a mortalitás kockázatát.

Dr. Rikki Canniotto és munkatársai az American Association for Cancer Reasearch (AACR) 2018. április 18.-i ülésén adták elő vizsgálataik eredményeit. A Roswell Park Comprehensive Cancer Centerben (Buffalo, New York) 2003 és 2016 között kezelt 5807 daganatos betegnél tudták elemezni a fizikai aktivitás és a mortalitás közötti összefüggést. A betegek 54,8%-a volt nő, 45,2%-a férfi, átlagos életkoruk 60,6 év volt, hólyagrákban, emlőrákban, fej-nyaki daganatokban, veserákban, májrákban, tüdőrákban, petefészekrákban, hasnyálmirigyrákban, prosztatarákban, bőrrákban, gyomorrákban, colorectális rákban, nyelőcsőrákban, endometriumrákban és hematológiai daganatos betegségekben szenvedtek. A betegek 25%-a mondta azt, hogy a diagnózis előtt semmilyen fizikai aktivitást nem végzett, 42%-uk a diagnózis után sem mozgott. A betegek 53%-a a diagnózis előtt fizikailag aktív, 19%-a mozgás tekintetében inaktív volt, 23%-uk a diagnózis után csökkentette a testmozgás mértékét, 6%-uk pedig növelte.

Többváltozós analízissel a legnagyobb túlélési előny azoknál mutatkozott, akik a daganatos diagnózis előtt heti 3-4 napon át testmozgást végeztek (HR:0,66, P<0,001), vagy a diagnózis után heti 3-4 napon át végeztek valamilyen testedzést (HR 0,59, P<0,001). Gyakorlatilag ezzel egyező túlélést tapasztaltak, ha a betegek hetente csak 1-2 napon végeztek testedzéseket akár a diagnózis előtt, akár a diagnózis után (HR 0,77, P<0,001 és HR 0,72, P<0,001). És szinte ugyanez volt a helyzet akkor is, ha a betegek a diagnózis előtt, vagy után heti 5-7 napon keresztül sportoltak (előbbi HR 0,76, P<0,001 és HR 0,73, P<0,001). Dr. Cannioto szerint ez egy nagyon fontos tapasztalat, mert azt jelenti, hogy a heti 1-2 napi testmozgással csaknem azonos túlélési előnyt lehet szerezni, mint a heti 5-7 napi edzéssel. A legjobb eredményt a heti 3-4 napi testgyakorlással érték el, a hét minden napján edző betegeknél sem volt jobb az arány. Ez megegyezik avval a tavalyi megfigyeléssel, hogy a heti legalább 1-2 napi edzés (weekend warriors) csökkenti a testmozgást nem végzőkhöz képest a bármely okból történő (így a kardiális okból és a rákból származó) halálozást is. Többváltozós analízissel azt is kimutatták, hogy 40%-kal csökken a habituálisan aktív betegek mortalitása az inaktív betegekhez képest (HR 0,60, 95%CI 0,54-0,68). Ha a habituálisan aktív betegeket tekintjük referenciának, akkor az inaktív betegek csoportjában 66%-kal magasabb a mortalitás kockázata (HR 1,66, 95%CI 1,48-1,87).

Még fontosabb, hogy a túlélés javulása különösen azoknál szembetűnő, akik azelőtt nem mozogtak. Azok a betegek, akik a daganatos betegség diagnózisa előtti évtizedben semmiféle rekreációs aktivitást nem végeztek, de a diagnózis után nekiláttak, 25-28%-ban javult a túlélésük azokhoz képest, akik továbbra is inaktívak maradtak (HR 0,75, 95%CI 0,61-0,92).

A tanulmány szoros összefüggést igazolt a daganatos betegek fizikai aktivitása és túlélése között. Az Amerikai Ráktársaság és az Amerikai Sportorvos Társaság közös iránymutatásokat adtak ki a betegek részére javasolt speciális testedzésekről.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News > AACR 2018

2. American Association for Cancer Research (AACR) 2018 Annual Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.