hirdetés

Az Alzheimer-kór újabb genetikai kockázati faktorai

Teljesgenom-szekvenálás mutatott rá újabb olyan génekre és lókusz variánsokra, amelyek az Alzheimer-kór rizikófaktorai lehetnek.

hirdetés

Az Alzheimer's & Dementia folyóiratban március 21-én jelent meg a Boston University School of Public Health (BUSPH) kutatóinak cikke, amelyben több olyan, korábban ismeretlen lókuszt azonosítottak, amelyek befolyásolhatják az Alzheimer-kór kockázatát, és ezzel a kutatók egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy olyan biológiai útvonalakat tárjanak fel, amelyek a jövőbeni kezelés és megelőzés célpontjai lehetnek.

A mostani vizsgálatban a kutatók teljesgenom-szekvenálással 5 genomrégióban 17 jelentős, az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható variánst azonosítottak.

“A korábbi, genom-szintű asszociációs vizsgálatok közös variánsok felhasználásával határozták meg a genom azon régióit (néha géneket is), amelyek összefüggésbe hozhatók az Alzheimer-kórral” - nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Dr. Anita DeStefano.

“A teljesgenom-szekvencia elemzés során az emberi genom minden bázispárját lekérdezzük. Ezek több információval szolgálhatnak arról, hogy egy adott régióban milyen konkrét genetikai változás járulhat hozzá az Alzheimer-kór kockázatához vagy a betegség elleni védelemhez.”

A tanulmányhoz a kutatók az Alzheimer-kór szekvenálási projekt (ADSP; Alzheimer's Disease Sequencing Project) teljesgenom-szekvenálási adatainak felhasználásával egyedi variánsok asszociációs elemzését és ritka variánsok aggregációs asszociációs tesztjeit végezték el. Az ADSP kereteit a National Institutes of Health 2012-ben dolgozta ki a Nemzeti Alzheimer-projektről szóló törvény (National Alzheimer’s Project Act) részeként, amelynek célja a betegség kezelésére és megelőzésére irányuló intézkedések kidolgozása. Az ADSP adatai több mint 95 millió variánst tartalmaznak 4567 résztvevő (beteg és egészséges személy) adataira támaszkodva.

Az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozott 17 jelentős variáns 5 különböző régióban található, és a következő génekkel állnak kapcsolatban: OARD1, NFYA, TREML1, JAZF1, FERMT2 és SLC24A4. Ezek közül a KAT8 gén misszensz variánsa volt az egyik legjelentősebb, mivel mind az egyszeri, mind a ritka variánsok elemzése során összefüggésbe hozható volt a betegséggel. A kutatók több ritka TREM2-variánsnál is asszociációt találtak.

“A teljesgenom-szekvenálással egy nagy méretű, változatos mintán nemcsak az Alzheimer-kór kockázatával összefüggő új genetikai variánsokat tudtuk azonosítani az ismert genetikai régiókban, hanem azt is feltárhatjuk, hogy az ismert és az új összefüggések közösek-e a különböző tulajdonságokkal rendelkező populációkban” - nyilatkozta a tanulmány levelező szerzője, Dr. Chloé Sarnowski.

Az ADSP mintapopulációja ugyanis etnikailag diverz résztvevőket foglal magában, és a kutatók populációspecifikus értékeléseket is végeztek, amelyek a fehér/európai származású, fekete/afrikai-amerikai és spanyolajkú/latinó alcsoportokra, valamint egy több népességre kiterjedő metaanalízist is figyelembe vettek. Ez azért volt fontos, mert a fekete és a latin-amerikai eredetű populáció egyelőre alulreprezentált az Alzheimer-kórral kapcsolatos genetikai vizsgálatokban, annak ellenére, hogy a betegség előfordulási gyakorisága körükben magasabb, mint más etnikai csoportoknál.

“Az Alzheimer-kór teljes kockázati spektrumának megértéséhez fontos a különböző genetikai hátterű, és az egészséget meghatározó társadalmi tényezők szempontjából eltérő környezetet képviselő résztvevők bevonása, mivel mind a betegség előfordulási gyakorisága, mind a genetikai variánsok gyakorisága eltérő lehet a populációk között” - fejtette ki Dr. DeStefano.

A kutatók remélik, hogy újabb tanulmányaik során már sokkal nagyobb mintán tudják megvizsgálni az általuk azonosított populációspecifikus variánsokat, valamint azt is, hogy ezek a variánsok hogyan befolyásolják a biológiai működést.

“Jelenleg azon dolgozunk, hogy ezt a kutatást kiterjesszük annak érdekében, hogy a teljes genom szekvenálását nagyobb mintanagysággal tudjuk alkalmazni az ADSP-ben, illetve, hogy a genetikai variánsok teljes skáláját megvizsgálhassuk, nemcsak az Alzheimer-kórral ismerten asszociálható genetikai régiókban, hanem az egész genomban” - összegzett Dr. Gina Peloso, a tanulmány egyik társszerzője.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers identify novel genetic variants associated with Alzheimer's disease

Key variants via the Alzheimer's Disease Sequencing Project whole genome sequence data

Irodalmi hivatkozás:

Key variants via the Alzheimer's Disease Sequencing Project whole genome sequence data, Alzheimer's & Dementia (2024). DOI: 10.1002/alz.13705

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.