hirdetés

Vesedaganatok perkután ablációja

Egy új, népességi alapú vizsgálat szerint a 4 cm-nél kisebb és "kedvező elhelyezkedésű" vesedaganatok perkután ablációval is igen jó eredménnyel kezelhetőek.

hirdetés

Az évek múlásával, az öregedéssel természetes módon romlik a vesefunkció, tehát megtartása daganatos megbetegedésekben is igen fontos. A részleges nefrektómia, vagy a perkután abláció - amennyiben elvégezhető-, segít a vesefunkció megőrzésében. A daganat eltávolításának módjára vonatkozó döntést természetesen sok tényező befolyásolja. Elsőként a daganat mérete, annak elhelyezkedése, a beteg életkora, állapota és tűrőképessége, továbbá az adott intézmény urológusának és intervenciós radiológusának tapasztalata.

Radikális nefrektómiát nagy méretű, vagy többszörös tumor esetén végeznek, illetve olyankor, ha a beteg állapota miatt nem alkalmas a sokkal bonyolultabb és megterhelőbb részleges nefrektómiára. Ha a beteg részleges nefrektómiára idős kora és egyéb betegségei miatt nem alkalmas, a T1a stádiumú vesesejtes rák (RCC) megoldására a perkután ablációt is szóba jöhet. Radikális műtét javasolható akkor, ha a daganat befelé, a vesemedence felé terjed (ekkor a perkután abláció nehezen kivitelezhető), illetve ha pl. a vese elülső felszínén, a duodenumhoz közel van (mert akkor a duodenum a percután abláció során sérülhet). Ilyen helyzetekben fiatal és jobb állapotban lévő betegeknél radikális műtét javasolható, viszont az olyan betegeknél, akiknél bármelyik beavatkozás elfogadhatatlan kockázattal járna (tekintve, hogy a műtétek után -a perkután abláció után is- időnként második sebészeti beavatkozásra is szükség lehet), elegendő a rendszeres ellenőrzés és követés.

A korai RCC-ben végzett perkután ablációról viszonylag kevés közlemény lelhető fel. Ezek is leginkább retrospektív, kis esetszámú vizsgálatok, amelyek azt mutatják, hogy a perkután abláció a részleges nefrektomiával azonos túlélési eredményekkel jár. Ezért Dr. Adam Talenfeld (radiológus, Weill Cornell Medical College and the New York-Presbiterian Hospital in New York) és munkatársai a 2018. június 26.-án az Annals of Internal Medicine online kiadásában megjelent közleményükben népességi alapú nagy meta-analízist végeztek a SEER (Surveillance, Epidemiology, and End Results) és a Medicare adatbázisainak segítségével. 2006 és 2011 között 4310, 66 évnél idősebb T1a RCC-ben szenvedő beteg adatait elemezték. 456 betegnél (11%) perkután abláció, 1748 betegnél (40%) részleges nefrektómia, 2106 betegnél (49%) radikális nefrektómia történt. A perkután abláció vs. részleges műtét  5 éves RCC-specifikus túlélése 95% vs 98% volt, az abláció és a radikális műtété 96% vs 95% volt. Az 5 éves teljes túlélés abláció után 77% (95%CI 74%-81%), a részleges műtét után 86% (95%CI 84%-88%) volt, az abláció után és a radikális műtét után 74% (95%CI 71%-78%) vs 75% ((95CI 73%-77%) volt. A beavatkozást követő 30 napon belül a nem urológiai szövődmények aránya 6% volt az ablációs csoportban, 29% a részleges nefrektómiás csoportban és 30% a radikális nefrektómiás csoportban. A beavatkozás utáni 31-365 napos intervallumban akut veseelégtelenség az abláció, a részleges műtét és a radikális műtét után a betegek 11%, 9% és 18%-ában alakult ki. A kardiovaszkuláris komplikációk aránya is hasonlóképpen alakult: 5%, 7% és 8% volt. A részleges műtétre tervezett betegcsoport 10%-ában műtét közben radikális nefrektómiára kellett váltani. A perkután ablációs betegcsoport 7%-ában egy éven belül ismételt ablációt kellett végezni.

A megfigyeléses vizsgálatok egyik problémája itt is megjelent: a SEER adatok nem számoltak a daganat elhelyezkedésével, tehát változatlanul a randomizált vizsgálatok jelentik a kutatások gold standardját.

Dr. J. Stuart Wolf Jr (Department of Surgery and Perioperative Care, Dell Medical School of the University of Texas, Austin) a tanulmányhoz fűzött megjegyzésében kifejtette, hogy a vizsgálat ismét megerősítette azt, hogy a perkután abláció fontos szerepet játszhat a kicsiny daganatok kezelésében. Természetesen tudni kell, hogy az eljárás csak kicsiny és "kedvező elhelyezkedésű' tumorok esetén alkalmazható, és ezt a műtét előtt a mindenképp tisztázni kell a betegekkel. A meta-analízis csak a 66 év fölötti betegek adatait értékelte, de fiatalabb betegek adatait is fel kellene dolgozni, akiknél elsősorban részleges, vagy radikális nefrektómia jön szóba.   

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. Annals of Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.