hirdetés

A műtét javíthatja a túlélést áttétes veserákban

A daganatos vese eltávolításával meghosszabbítható a metasztatikus veserák miatt célzott gyógyszeres kezelésben részesülő betegek élete.

hirdetés

A Journal of Clinical Oncology című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint, a kimenetelt jelentősen javító beavatkozást tíz beteg közül mégis mindössze egy esetben végzik el. A Dana-Faber Cancer Institute közleménye arról is beszámol, hogy nagyobb eséllyel kerül sor citoreduktív nefrektómiára azoknál a betegeknél, akiket egyetemi klinikán vagy kórházban kezelnek, akiknek tumora kisebb méretű, akik fiatalabbak, illetve akik privát biztosítással rendelkeznek.

„A veserák a tíz leggyakoribb tumortípus egyike az Egyesült Államokban, melyet több mint 60 ezer esetben diagnosztizálnak évente – mondja a közlemény rangidős szerzője, dr. Toni Choueiri, a Lank Center for Genitourinary Oncology és a Kidney Cancer Center igazgatója. −A citoreduktív nefrektómia hagyományosan a betegség első vonalbeli kezelése. Ahogyan bővülnek a betegség molekuláris mechanizmusaival kapcsolatos ismereteink, úgy szélesedett az ezeket az utakat specifikusan célba vevő gyógyszerek köre. Egyelőre nem világos, hogy ez a folyamat vezetett-e a citoreduktív nefrektómiák számának csökkenéséhez, illetve hogy a beavatkozás javítja-e a célzott terápiában részesülő betegek túlélését. Az is tisztázásra vár, hogy vannak-e olyan specifikus betegcsoportok, akik másoknál nagyobb eséllyel kerülnek műtétre.”

A jelenleg érvényben lévő irányelvek többsége úgy fogalmaz, hogy a citoreduktív nefrektómiát célzott gyógyszeres kezeléssel együtt kell alkalmazni azon betegek esetében, akik alkalmasnak látszanak a műtétre. A szakirodalmi adatok arra utalnak, hogy a rossz életkilátású, illetve a gyorsan progrediáló betegségben szenvedő betegek esetében kisebb az esély arra, hogy a sebészeti beavatkozás terápiás haszonnal jár.

A szerzők az országos rákregiszter (National Cancer Data Base) adatai alapján országszerte 1500 kórházból 15 390 metasztatikus veserákban szenvedő beteget azonosítottak, akiknél 2006 és 2013 között célzott terápia alkalmazására került sor. Közülük mindössze 5374 beteg (kb. 35 százalék) esett át citoreduktív nefrektómián.

A műtét hosszabb túlélést eredményezett: a citoreduktív nefrektómiára került betegek medián túlélése 17,1 hónapnak, míg a nem operált betegeké csupán 7,7 hónapnak adódott. A szerzők szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a sebészeti beavatkozás milyen mechanizmus révén javítja a túlélést, de a feltételezések szerint a távoli metasztázisokat adó primer tumor különösen agresszív lehet, ennél fogva eltávolítása lassíthatja a betegség progresszióját.

A további kutatásoknak arra kell választ adniuk, miként választhatók ki azok a betegek, akiknél a citoreduktív nefrektómiától terápiás haszon várható.

„A mostani vizsgálat ismét megerősíti a gondos betegkiválasztás fontosságát a műtét előtt – emeli ki dr. Maxine Sun, a közlemény társszerzője. − Ha képesek leszünk azonosítani azokat a betegeket, akiknél a műtéttől a legjobb eredmények várhatók, úgy a túlélési arányok is javulhatnak.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.