hirdetés

Az elhízás javítja a veserák túlélését

A Harvard Egyetem és a Dana-Farber Cancer Institute kutatói arról számoltak be, hogy a túlsúlyos veserákos betegek túlélése szignifikánsan jobb, mint normális testsúlyú vagy az átlagosnál soványabb társaiké.

hirdetés

Az elhízást csaknem mindig olyan tényezőként említik, mely fokozza a rosszindulatú daganatok előfordulásának esélyét és rontja azok kimenetelét. A nagy testtömegindex a leggyakoribb veseráknak számító világossejtes veseráknak is jól ismert kockázati tényezője. A Journal of Clinical Oncology című lapban publikált tanulmány szerzői azonban paradox módon azt találták több ezer beteg adatainak elemzése alapján, hogy amennyiben túlsúlyos betegnél alakul ki a veserák – és különösen annak előrehaladott, metasztatikus formája −, akkor a betegség lassabban progrediál, és a túlélés hosszabb, mint normális testsúlyú betegek esetében.

Egy csaknem 2000 beteget felölelő kohorszban a nagy testtömegindexszel jellemezhető (túlsúlyos vagy elhízott) betegek medián teljes túlélése 25,6 hónap volt, szemben a normális testsúlyú betegeknél regisztrált 17,1 hónapos medián túléléssel. A túlsúlyos rákbetegek mortalitási aránya 16 százalékkal csökkent a 2003-ban indított vizsgálat ideje alatt.

A vizsgálatot vezető dr. Toni Choueiri belgyógyász professzor korábbi vizsgálatok megállapításait idézi, melyek szerint az elhízott betegeknél kialakuló veserák kevésbé veszélyes patológiai jellemzőkkel bír, és célzott terápia alkalmazásakor e betegcsoportban hosszabb túlélés várható még akkor is, ha a daganat már szóródott a szervezetben.

Az újabb vizsgálatban dr. Choueiri és munkatársai négy különálló adatbázis elemzése alapján ismét megerősítették ezeket a megfigyeléseket.

Az International Metastatic Renal Cell Carcinoma Database Consortium (IMDC) 1975 olyan beteg adatait tartja nyilván, akik célzott terápiában részesültek. A kezelés megkezdésekor mérték a betegek testsúlyát és testmagasságát. A validációs kohorszban a szerzők ugyancsak elvégezték az összegzett adatok elemzését 4657 olyan veserákos betegre vonatkozóan, akik 2003 és 2013 között vettek részt klinikai vizsgálatokban.

A másik adatbázist a Cancer Genome Atlas projekt szolgáltatta, mely 324 veserákos beteg klinikai és genomikai jellemzőit tartja nyilván. A negyedik adatbázis egy rákos szövetmintákat gyűjtő regiszter volt, melyben 146 veserákos beteg anyagát tárolják a Dana-Farber és a Harvard Egyetemhez tartozó más kórházak beteganyagából. A felsorolt adatbázisokban fellelhető információk segítségével a szerzők olyan molekuláris különbségek után kutattak a magas és az alacsony testtömegindexszel rendelkező veserákos betegek között, melyek magyarázatot adhatnak arra, hogy az elhízott betegek veserákja miért kevésbé agresszív és miért reagál jobban a kezelésre.

A TGCA analízis nem tárt fel különbségeket a tumorok DNS-ében, azaz nem derült fény olyan génmutációkra, mely felelős lehetne a különbségekért. A génexpresszió vizsgálatakor ugyanakkor különbségeket észleltek. A zsírsav-szintáznak (FASN, fatty acid synthase) nevezett gén expressziója magas testtömegindexű betegeknél csökkent a normális testsúlyú betegekhez képest. A FASN a lipogenezis kulcsenzime, melynek overexpresszióját korábban már megfigyelték a rosszindulatú daganatok több típusában – olyannyira, hogy a FASN-t metabolikus onkogénnek nevezték el. A FASN a rákbetegség több formájában is kedvezőtlen prognózissal társul, és ezek közé tartozik a veserák is.

Mivel a FASN-expresszió túlsúlyos vagy elhízott veserákos betegeknél csökkent, ez magyarázatot adhat arra, hogy ezek a betegek miért számíthatnak jobb kilátásra, mint normális testsúlyú vagy az átlagosnál soványabb társaik.

A mostani megfigyelések birtokában a szerzők olyan vizsgálatokat terveznek, melyben veserákos betegeknél a FASN-expresszió gátlásával igyekeznének javítani a betegség kimenetelét – függetlenül a beteg testtömegindexétől. Évek óta folyik a FASN-inhibitorok kutatása (melyek némelyike természetes anyagokból származik), mely ígéretes eredményeket hozhat a rosszindulatú tumorok kezelésében.

„Terveink szerint állatkísérletekben használjuk majd a FASN-inhibitorokat a veserák potenciális terápiájaként” – mondja a vizsgálat vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.