hirdetés

Új anyag psoriasisos viszketés ellen

A serlopitant egy kísérleti fázisban lévő szer, mely az agyban gátolja a viszketés érzés kialakulását, ilymódon csökkenti a psoriasisban szenvedő betegek viszketését.

hirdetés

A szert gyártó Menlo Therapeutics (Redwood City, California) vezető kutatóorvosa, Dr. Mary Spellman elmondta, hogy a „psoriasis az egyik leggyakoribb dermatosis, amiben – függetlenül a betegség súlyosságától – a betegek túlnyomó része erős viszketésről panaszkodik.” A viszketés jelentősen befolyásolja az életminőséget, ráadásul a psoriatikus bőrléziók helyi kezelése nem minden esetben csökkenti a viszketést. „Úgy gondoljuk, hogy a serlopitant teljesíti az orvosi elvárásokat”.

A serlopitant egy orálisan alkalmazható neurokinin-1 (NK1) receptor antagonista, melyet különféle viszketéssel járó betegségekben, pl. prurigo nodularisban, ismeretlen eredetű krónikus pruritusban – és természetesen psoriasisban is – vizsgálnak. (A prurigo nodularis rendszerint a középkorú felnőttekben alakul ki és a kórkép hátterében különféle okok szerepelnek, mint pl. a krónikus vesebetegség és az atopiás dermatitis, de ezek kezelése gyakran nem eléggé csökkenti a viszketést).

A serlopitanttal Dr. Sonja Ständer (University of Münster, Németország) és munkatársai már korábban végeztek Németországban egy randomizált, kettős vak, placebóval ellenőrzött vizsgálatot, 127 beteg bevonásával (melynek eredményeit az AAD 2017-es találkozóján elő is adták). Az átlagosan 57,6 éves prurigo nodularisban szenvedő betegnek adott napi 5 mg orális serlopitant a kezelés nyolcadik hetében szignifikánsan csökkentette a viszketést a placebóhoz képest (P=0,0005).

Dr. Spellman az American Acedemy of Dermatology (ADD) 2019-es évi találkozóján ismertette azt a fázis 2, randomizált, kettős vak klinikai vizsgálatot, melyben 18 és 84 év közötti 204 beteg vett részt, átlagos életkoruk 47,5 év volt. A betegek 54,2%-a nő, 85,2%-uk fehér bőrű volt. Minden betegnél plakk psoriasis állt fenn a randomizáció előtti legalább 6 hónapban, mely a testfelületük kevesebb, mint 10%-át érintette. A betegek legalább 4 hete erős viszketésről panaszkodtak, amelynek mértéke a Worst Itch Numeric Rating Scale (WI-NRS) szerint állandó és legalább 7-es erősségű volt. Randomizáció után a betegek fele 8 héten keresztül napi 5 mg serlopitantot, másik fele placebót szedett. A vizsgálat során egyéb, psoriasis-elleni kezeléseket nem engedtek meg, kivéve az enyhe, illatanyagok nélküli emollienseket. Kiinduláskor az átlagos WI-NRS érték a serlopitant és a placebo csoportban is azonos volt (8,3 vs 8,1).

A vizsgálat elsődleges végpontja a WI-NRS érték legalább 4 ponttal történő javulása volt a 8. héten, a másodlagos hatásossági végpont ugyanígy a 4 pontos javulás aránya volt a 4. héten. A negyedik héten a serlopitant csoportban 20,8%, a placebo csoportban 11,5% (4 pontos) javulás volt észlelhető (P= 0,039), a nyolcadik héten az serlopitant csoportban 33,3%, a placebo csoportban 21,1%-ban mértek 4 pontos javulást (P=0,028). Kétségtelen, hogy a serlopitant csoportban egy kissé magasabb volt a mellékhatások aránya (4,9% vs 4,0%).

Az eredmények jól indokolják az új anyag további,fázis 3 vizsgálatban történő tesztelését.  

Dr. Joel Gelfand (University of Pennsylvania, Philadelphia) hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a krónikus viszketés kezelésére jelenleg nem áll rendelkezésre az FDA által elfogadott gyógymód. A viszketés sok esetben olyan súlyos lehet, hogy alvási problémákhoz, sőt extrém esetben akár öngyilkossághoz is vezethet. Ezért a vizsgálat biztató eredményei reményt adhatnak a krónikus viszketésben szenvedők millióinak.  

Dr. Robert Brodell (University of Mississippi Medical Center in Jackson) szerint mindenképp folytatni kell a szájon át szedhető, napi egy tablettás neurokinin-1 receptor antagonistákkal végzett vizsgálatokat. A psoriasis okozta testi elváltozásokat tovább súlyosbítja az állandó viszketés, ami a betegek közel felét érinti. Az antisztaminok egyes betegeknél sikeresen alkalmazhatók, de ez az új típusú hatóanyag is hatásosnak és biztonságosnak látszik.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > AAD 2019

2. American Academy of Dermatology (AAD) 2019 Annual Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.