hirdetés

Új orális antivirális készítmény COVID-19 kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a COVID-19 fertőzés kezelésére szolgáló Paxlovid (PF-07321332/ritonavir) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) január 24-27-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a COVID-19 fertőzés kezelésére szolgáló Paxlovid (PF-07321332 és ritonavir tabletta) készítmény feltételes engedélyének kiadására (kérelmező: Pfizer Europe MA EEIG). Az egy évig érvényes feltételes forgalomba hozatali engedély (CMA – conditional marketing authorisation) kiadásának célja, hogy a betegek számára hamarabb elérhetővé váljanak olyan gyógyszerek vagy terápiák, amelyek kielégítetlen gyógyászati igény ellátására alkalmasak, azonban pillanatnyilag még nem áll rendelkezésre elegendő adat a végleges engedély kiadására, ám a CHMP szerint a várható előnyök meghaladják a lehetséges kockázatokat.

A teljes indikáció szerint a Paxlovid olyan felnőtt betegek kezelésére alkalmazható, akik még nem igényelnek pótlólagos lélegeztetést, és akiknél a betegség súlyosbodásának kockázata nagy. A Paxlovid az első szájon át szedhető antivirális készítmény, amelyet az Európai Unióban a COVID-19 kezelésére (feltételesen) engedélyeztek.

 

A készítmény hatóanyagairól

A Paxlovid két hatóanyagot tartalmaz, amelyeket külön, tabletta formájában kell bevenni. A PF-07321332 csökkenti a SARS-CoV-2 vírus szaporodóképességét a szervezetben, míg a ritonavir meghosszabbítja a PF-07321332 hatását, így az tovább képes olyan koncentrációban megmaradni a szervezetben, ami gátolja a vírus szaporodását.

 

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

A CHMP a Paxlovid feltételes forgalomba hozatali engedélyének kiadását egy 2246 beteg bevonásával végzett fázis III klinikai vizsgálat (NCT04960202) eredményeire alapozta, melyek szerint a készítmény jelentősen csökkentette a hospitalizációs arányt és a halálesetek arányát is olyan betegekben, akiknél legalább egy alapbetegség vagy egyéb háttérállapot megnövelte a súlyos COVID-19 kialakulásának kockázatát. A betegek a tünetek megjelenésétől számított 5 napon belül kezdték el szedni a Paxlovidot vagy a placebót, és a kezelés megkezdését követő egy hónapos időszakon belül a hospitalizált vagy elhalálozott betegek aránya a Paxloviddal 0,8% (1039 betegből 8), míg a placebo esetében 6,3% (1046-ból 66 beteg) volt. A Paxloviddal kezelt karon nem volt haláleset, míg a placebóval kezelt betegek közül 12-en vesztették életület.

A Paxlovid biztonságossági profilja kedvező volt, és a mellékhatások is általában enyhék voltak, viszont a ritonavirről ismert, hogy számos más gyógyszer hatását képes befolyásolni, ezért a gyógyszerkölcsönhatásokról a gyártó cég egy külön interaktív felületet hozott létre a honlapján, ami a készítmény külső csomagolásán található QR-kóddal is elérhető.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a januári ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 24-27 January 2022

COVID-19: EMA recommends conditional marketing authorisation for Paxlovid

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.