hirdetés

Új vegyület a gyógyszerrezisztens ráksejtek ellen

A kutatók nemrégiben egy olyan új molekulacsaládot azonosítottak, mely egérkísérletekben elpusztította a többféle kemoterápiás szerrel szemben rezisztens ráksejteket.

hirdetés

A rákbetegség okozta halálozás gyakran arra vezethető vissza, hogy a tumorsejtek rezisztenssé válnak a kemoterápiás szerekkel szemben. A spanyolorsszági Pamplona Egyetem és a lengyelországi Jagelló Egyetem munkacsoportja a Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters című lapban számolt arról, hogy sikerült olyan új molekulacsaládot azonosítaniuk, amely egérkísérletekben elpusztította a többféle kemoterápiás szerrel szemben rezisztens ráksejteket.

A vizsgálatot vezető dr, Enrique Domínguez-Alvarez szerint vizsgálatuk újfajta módszert kínál a többféle szerrel szemben rezisztens daganatok elleni küzdelemhez. A most nyilvánosságra hozott vizsgálat alapját egy korábbi kutatás képezi, melyben 57, tumorellenes vegyületet azonosítottak, melyek némelyikéről a szakemberek feltételezik, hogy erősíthetik a kemoterápiás szerek hatását.

A mostani vizsgálat középpontjában egy gyakori védekező mechanizmus, az úgynevezett „efflux pumpa” állt, mely a kemoterápia hatásának kitett tumorsejtekben alakul ki. A sejtmembránokon belül elhelyezkedő efflux pumpák olyan proteinek, melyek segítenek eltávolítani a toxikus vegyületeket – köztük a kemoterápiás szereket – a sejtek belsejéből. Az egyik ilyen protein az úgynevezett ABCB1.

A munkacsoport arra kereste a választ, hogy a korábbi vizsgálatukban azonosított szelenovegyületek képesek-e blokkolni az ABCB1 efflux pumpát.

Multidrug rezisztens (MDR) egér T-lymphoma-sejtekkel végzett kísérletsorozatuk alapján azt találták, hogy a vegyületek blokkolták az efflux pumpát; az egyes tesztelt vegyületek hatékonyságában akár négyszeres különbségek is mutatkoztak. Azt is megfigyelték, hogy ezek a vegyületek a ráksejtek apoptózisát indukálják.

A vizsgált szelenovegyületek közül a legaktívabbak az egér ráksejtek körülbelül 80 százalékát pusztították el.

A szerzők a tesztelt 11 szelenovegyület közül négyet találtak igen hatékonynak a ráksejtekben lévő MDR efflux pumpa (ABCB1) gátlásában, ezen túlmenően e vegyületek szimultán citotoxikus és erős proapoptotikus aktivitást is kifejtettek egér T-lypmphoma-sejteken.

A szerzők tisztában vannak azzal, hogy a most közzétett eredmények csak a kezdeti lépését jelentik egy hosszú folyamatnak, melynek a végeredménye ideális esetben egy új gyógyszercsoport kifejlesztése. A következő lépés a hasonló vegyületek tesztelése lesz, hogy kiválaszthassák azokat, amelyik a legtöbbet ígérik élő állatokon végzett kísérletekhez.

„Reméljük, hogy a jövőben ez a vizsgálat alapot teremthet olyan új tumorellenes szerek kifejlesztéséhez, melyek elérhetőek lesznek a rászoruló betegek számára” – zárja eredményeik ismertetését a vizsgálat vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.