hirdetés

Új vizsgálati készítmény gyermekkori növekedésihormon-hiány kezelésére

Olyan új biológiai készítményt vizsgál az FDA a gyermekkori növekedésihormon-hiány kezelésére, amelyet elegendő hetente egyszer adagolni.

hirdetés

A Pfizer január 4-én jelentette be, hogy a meggyőző vizsgálati eredmények alapján az FDA befogadta új biológiai készítményként történő engedélyeztetésére vonatkozó kérelmét (BLA; Biologics Licence Application). A szomatrogon hatóanyagú gyógyszerét gyermekkori növekedésihormon-hiány indikációban fogják értékelni. A biológiai szer előnye a jelenleg rendelkezésre álló többi készítményhez képest, hogy azoktól eltérően nem naponta, hanem csak hetente kell adagolni. Az FDA a forgalomba hozatali engedélyt várhatóan 2021 októberében fogja kiadni (PDUFA date). A szomatrogon ritka betegségek gyógyszere (orphan drug) minősítést kapott az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is, mivel a gyermekkori növekedésihormon-hiány (GHD; growth hormone deficiency) előfordulásának gyakorisága körülbelül 1:4000 (a felnőttkori formáé pedig 1:20000).

 

A hatóanyagról (szomatrogon, MOD-4023)

A szomatrogont az OKPO Health Inc nemzetközi gyógyszerkutató vállalat fejlesztette ki, és 2014-ben kötött globális együttműködési szerződést a Pfizerrel, melynek értelmében az OPKO a klinikai vizsgálati programért, a Pfizer pedig az engedélyeztetésért és a termék forgalomba hozataláért felel. A szomatrogon egy vizsgálati fázisban levő glikozilált biológiai készítmény, mely a humán növekedési hormon aminosav-szekvenciáját tartalmazza az N-végen a humán korion-gonadotropin (hCG) béta láncából származó C-terminális peptiddel (CTP), a C-végen pedig a CTP két kópiájával. A glikoziláció és a CTP domének növelik meg a hatóanyag felezési idejét, így lehetséges a heti egyszer adagolás.

 

A klinikai vizsgálatról

A Pfizer BLA-kérelmét az FDA egy 224 pubertáskor előtti (gyermekkorú) beteg bevonásával végzett nyílt elrendezésű, randomizált, multicentrikus (több mint 20 országban folytatott), fázis III klinikai vizsgálat (NCT02968004) eredményei alapján fogadta be, melyben a hetente egyszer adagolt szomatrogon hatásosságát és biztonságosságát egy komparátor készítménnyel, a napi adagolású Genotropin®-nal (szomatropin, engedélyezett indikációk: GHD, Turner-szindróma, Prader-Willi szindróma) hasonlították össze. A vizsgálat elsődleges végpontja a gyermekek centiméterekben mért évenkénti növekedési sebessége volt. Ezen felül összesen 6 másodlagos végpont is meghatározásra kerül, és két külön végpont vonatkozott a készítmény beadására használt injekciós toll biztonságosságára. Az eredmények szerint a szomatrogon az elsődleges végpontot teljesítette, az éves növekedési gyorsaság 10,12 cm/év volt, míg a komparátor készítmény esetében 9,78 cm/év. A résztvevők a szomatrogont jól tolerálták, a mellékhatások típusa, gyakorisága és súlyossága is hasonló volt a szomatropin karon jelentkező mellékhatásokhoz.

 

A gyermekkori növekedésihormon-hiányról (GHD) és a Turner-szindrómáról

A gyermekek korfüggő, szokványos testmagassága a 3 és 97 percentilis között van, és típusosan a szülői percentilis tartományban növekednek. Az ettől való eltérés növekedési zavarra utal. Ilyenkor először a testarányokat, valamint a biológiai kort jellemző csontfejlettséget (csontkor) kell vizsgálni. Utóbbi módszere a bal kézről készült röntgenképen az egyes csontok fejlettségének elemzése és nemzetközileg elfogadott módon történő értékelése: az összesített adatuk táblázat alapján adja meg a csontkort. Olyan gyerekek esetében, akiknek a testmagassága a 3 percentilis alatt van, és alacsonyságuk nem magyarázható más, már azonosított betegséggel, a kivizsgálás egyik lépése a GHD igazolása vagy kizárása. A GH (növekedési hormon) termelése periodikus: oszcillációkkal tarkított napszakos ingadozást mutat. Alaphelyzetben igen kis koncentrációban választódik el, így szérumszintje a nap során egészséges emberben is többnyire alacsony. Ezért random vett vérből a GH-szint meghatározásának - GHD gyanúja esetén - nincs diagnosztikus jelentősége. A GH-szekréció kapacitásának felmérésére növekedési hormon elválasztását serkentő anyagok használatosak: jelenleg a mindennapi gyakorlatban az inzulin adását követően kialakuló hipoglikémia ill. az arginin serkentő hatását használjuk ki. A diagnózis felállításához két különböző próba elvégzése szükséges. A típusos és az elégtelen GH-termelés közti elvágási határ sokat változott az elmúlt évek során. A mai magyar szabályok szerint GHD megállapításához – a klinikai kritériumok mellett - a növekedési hormon csúcsnak 10 ng/ml alatt kell lennie. Segíti a diagnózis felállítását az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) szintjének mérése. Ez nem helyettesíti a GH szekréciós próbákat, de a normális szint alá vagy annak alsó tartományába eső értékek felhívják a figyelmet a növekedési hormon hiány lehetőségére. Ismert, hogy a növekedési hormon hiánya mellett növekedési elmaradáshoz vezet az is, ha a hormon elválasztás nem követi a fiziológiás ütemet: a csúcsok nagysága és amplitúdója nem megfelelő (ún. neuroszekretoros diszfunkció). Ezen diagnózis felállításához az éjszakai órákban 12 órán át 15-20 percenkénti vérvétel, a csúcsok magasságának megfigyelése és a minták GH-szintjének átlagolása szükséges. A bonyolult és költséges vizsgáló eljárás egyelőre nem lett a mindennapi rutin része.

A növekedési hormon hiány hátterében számos ok állhat. Lehet veleszületett vagy szerzett, okozhatják a hipotalamusz-hipofízis rendszer fejlődési rendellenességei vagy agyi térfoglaló folyamatok. Ezen morfológiai eltérések felderítésére - a növekedési hormon hiány diagnózisának felállítását követően, a kezelés megkezdése előtt - kötelező elvégezni a hipotalamusz-hipofízis régió MRI vizsgálatát. Növekedési hormon hiányhoz vezethet a koponya besugárzás is. Súlyos koponyatraumát követően évek múlva a betegek jelentős hányadában figyelhető meg a GH szint csökkenése. Így mind a besugárzást kapott, mind a súlyos koponyatraumát átélt gyerek testmagasságának követése elősegíti a GHD korai diagnózisát.

A növekedési hormon kezelés megkezdése után a betegek rendszeres kontrollt igényelnek. Három havonta ellenőrizni kell testmagasságukat. A gyógyszeradagot a növekedési ütem szerint kell módosítani. A kezelés során igyekezni kell az IGF-1 szintet a normál tartományon belül tartani, és mivel a növekedési hormon kontrainzuláris hormon, a szénhidrátanyagcserét is rendszeresen ellenőrizni kell. A növekedési hormon hiány jelentkezhet izoláltan, de része lehet a multiplex hipofízis hormonhiánynak (panhipopituitarizmus) is, így a betegek ez irányban is odafigyelést igényelnek. A kezelés a növekedési zóna lezárultáig folytatható, vagyis addig, amikor a csontkor eléri lányoknál a 15, fiúknál a 16 évet, illetve az éves növekedési sebesség 2 cm alá csökken.

A Turner-szindrómáról

A Turner-szindróma (más néven Ullrich-Turner szindróma) egy kizárólag nőknél előforduló kromoszóma-rendellenesség, mely körülbelül 2500 lány újszülöttből egyet érint világszerte. Az egészséges nők esetében két X-kromoszóma van a sejtekben, a Turner-szindrómás lányoknál azonban csak az egyik van jelen, a másik pedig vagy hiányzik, vagy módosult formában hordozzák a testi sejtek. Leggyakoribb ismertetőjele az alacsony termet, amely 5 éves kor környékén már egyértelműen észrevehető. A Turner-szindrómás lányok körülbelül 30 százalékánál nyaki bőrredők alakulnak ki, hajuk – a nyak hát felé eső részein – mélyen lenőtt, jellemző továbbá a karok és a lábak duzzadtsága (limfödéma), a csontvázrendszer rendellenességei és a veseproblémák. A Turner-szindrómás esetek felében-egyharmadában szívrendelleneségek, például az aorta szűkülete vagy az aorta szívbillentyűjének abnormalitásai is előfordulnak. A szívrendellenességek következtében kialakuló szövődmények akár életveszélyessé is válhatnak. A Turner-szindrómás lányok és nők többségénél nem csökkennek a szellemi képességek. A kognitív fejlődésben lehetnek lemaradások, a nonverbális úton történő tanulásban pedig hiányosságok, ahogyan viselkedészavarok is megjelenhetnek, ezek előfordulási gyakorisága azonban egyénenként változó. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

US FDA Accepts Regulatory Submission from Pfizer and OPKO for Review of Somatrogon to Treat Pediatric Patients with Growth Hormone Deficiency

OPKO and Pfizer Announce Positive Phase 3 Top-Line Results for Somatrogon, an Investigational Long-Acting Human Growth Hormone to Treat Children with Growth Hormone Deficiency

Pfizer and OPKO's Growth Hormone Drug Effective in Late-Stage Trial

OPKO Health Announces Positive Top-Line Results of Phase 3 Efficacy and Safety Study of Somatrogon for the Treatment of Japanese Children with Growth Hormone Deficiency

Positive Phase III top-line results for somatrogon

Pfizer presents growth hormone data ahead of FDA filing

OR10-06 Somatrogon Growth Hormone in the Treatment of Pediatric Growth Hormone Deficiency: Results of the Pivotal Pediatric Phase 3 Clinical Trial

Safety and Efficacy Phase 3 Study of Long-acting hGH (MOD-4023) in Growth Hormone Deficient Children

Sólyom János: A növekedés és a nemi érés zavarai.

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.