hirdetés

VektorNet

A VectorNet segítségével szakemberek információt szolgáltathatnak és cserélhetnek a kullancsok, moszkitók, csípőszúnyogok, homoki legyek elterjedéséről

hirdetés

A VectorNet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) közös kezdeményezése, mely 2014 májusában jött létre. A projekt a vektorokról és azokban lévő kórokozókról rendelkezésre álló adatok gyűjtését támogatja, legyen az akár állatok, akár emberek egészségét érintő probléma. Segítségével szakemberek információt szolgáltathatnak a kullancsok, moszkitók, csípőszúnyogok, homoki legyek (Phlebotomus) elterjedéséről.

Az ECDC és az EFSA közösen működtetett adatbázisa Európa és a Mediterrán-medence területét fedi le egy, a humán gyógyászati és az állatorvosi területről szakembereket és szervezeteket magába tömörítő hálózat létrehozásával. A korábbi VBORNET projektben humán orvos-rovarkutatók és közegészségügyi szakemberek dolgoztak. Ez a hálózat később kibővült az állatorvosi rovartudósokkal és állatorvosokkal. A projektben célzott rovartani gyűjtést végeznek, hogy a vérszívók élőhelyeiről már meglévő VBORNET adatbázist kiegészíthessék. Az EFSA és az ECDC VectorNet programon belüli együttműködésének köszönhetően az egészségügyi valamint állatorvosi szakemberek illetve szervezetek között javul a kommunikáció és az együttműködés. A projekt eredménye segíti az Európai Unióban megjelenő vektorok által terjesztett betegségek elleni küzdelmet. Az ECDC 2016. februárban új, fejlesztett, felhasználó-barát verzió megjelenését kommunikálta. Lehetségessé vált nagy mennyiségű adat feltöltése: nagy fájlokban tárolt adatok csoportosan is feltölthetők. Az eszköz a következő linken keresztül érhető el: https://vectornet.ecdc.europa.eu/.

A szakemberek regisztráció után különböző adminisztratív szinten (NUTS 1-2-3), vagy földrajzi koordinátákhoz kapcsoltan nyújthatnak be adatokat. Segítségével a külső szakemberek által feltöltött adatok egyenesen az online adatbázisba kerülnek. Az ECDC és az EFSA az adatbázis adatai alapján negyedévente térképeket közölnek a főbb európai vektorok eloszlásáról.

További információ:

1. ECDC

2. ECDC

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.