hirdetés

Vérnyomás-szabályozó orális mikrobióta

A hipertónia kezelésének része lehet az antibakteriális szájöblítők használatának mellőzése.

hirdetés

Az egészségügyi szakembereknek az orális mikrobióta épségét is figyelembe kellene venniük magas vérnyomásban szenvedő betegeik kezelésekor, nyilatkozta Raul Bescos, a University of Plymouth fiziológusa, akinek témába vágó tanulmánya - Post-exercise hypotension and skeletal muscle oxygenation is regulated by nitrate-reducing activity of oral bacteria - a Free Radical Biology and Medicine című szaklapban jelent meg.

 Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az antibakteriális szájöblítők hatására nyugalmi helyzetben is megemelkedik a vérnyomás, Bescos és munkatársai most azt bizonyították, hogy a testedzés hosszabb távú vérnyomáscsökkentő hatása csak akkor jelentkezik, ha az illető vízzel, és nem antibakteriális folyadékkal öblíti a száját.

 Mint Bescos elmondja, ismert, hogy testedzés közben a termelődő nitrogén-oxid hatására kitágulnak az erek, és a fokozódó keringés több oxigént juttat az izmokhoz. Az azonban eddig nem volt ismert, hogy milyen mechanizmussal alakul ki a testedzés hosszabb távú vérnyomáscsökkentő hatása, a fizikai aktivitást követő hipotenzió.

 A folyamat a következő: a testedzés hatására termelődő nitrogén-oxid lebomlása során a szervezetben nitráttá alakul. A nyálmirigyek ezt követően felveszik és a nyálban kiválasztják a nitrátot, amit aztán egyes orális baktériumok nitritté alakítanak. A nyálból a nitrit a keringésbe kerülve újra nitrogén-oxiddá alakul, fenntartja a vazodilatációt és a vérnyomás-csökkenést. Az orális baktériumok gátlása megakadályozza a nitrát nitritté történő konvertálását, így akadályozza a fizikai aktivitás vérnyomáscsökkentő hatásának kialakulását.

 Bescos és munkatársai randomizált, kettős-vak, keresztezett vizsgálatukat egészséges önkénteseken végezték, akik 30 percet futottak, majd ezután 1, 30, 60 és 90 perccel antibakteriális (0,2% chlorhexidin vagy placebo: mentás víz) szájöblítést végeztek. A kutatók mérték az önkéntesek vérnyomását, valamint nyáluk és vérük nitrit- és nitráttartalmát a testgyakorlás előtt és 120 perccel utána. Az átlagos szisztolés vérnyomáscsökkenés mentás vízzel öblítők esetében 5,2 Hgmm, míg az antibakteriális szájöblítőt használóknál 2 Hgmm volt. Bár eddig úgy véltük, hogy a testedzés kapcsán felszabaduló nitrogén-oxidból az endotheliális sejtek hoznak létre nitritet, most kiderült, hogy ez nem így van. Az antibakteriális szájöblítőt alkalmazók esetében ugyanis a testedzést követően nem növekedett a vér nitrit-szintje. A kutatók hozzáteszik: a következő lépésben azt fogják vizsgálni, hogyan változik a kardiovaszkuláris kockázattal élők orális mikrobiomjának összetétele és annak aktivitása testedzés hatására, ami lehetővé teszi majd a hipertónia hatékonyabb kezelését is. A magas vérnyomásban szenvedőknek addig is javasolják az antibakteriális szájöblítők használatának mellőzését.

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.