hirdetés

Voklosporin lupus nephritis kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a lupus nephritis kezelésére szolgáló Lupkynis (voklosporin) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július 18-21-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a lupus nephritis kezelésére szolgáló Lupkynis (voklosporin, 7,9 mg lágy kapszula) készítményre (kérelmező: Otsuka Pharmaceutical Netherlands B.V.) A teljes indikáció szerint a Lupkynis alkalmazása az alábbi esetekben javallott:

Mikofenolát mofetillel kombinációban az aktív III., IV. vagy V. osztályú (beleértve a III/V. és IV/V. osztályú) lupus nephritisben (LN) szenvedő felnőtt betegek kezelésére.

A készítményt kizárólag a lupus nephritis kezelésében és diagnózisában jártas szakorvos írhatja fel.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2021. január 22-én engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező itt az Aurinia Pharmaceuticals Inc. volt.

 

A hatóanyagról (voklosporin)

A Lupkynis hatóanyaga, a voklosporin (ATC kód: L04AD03) egy immunszuppresszáns hatású kalcineurin-gátló, mely hatását a limfociták képződésének gátlásával, a T-sejtek citokintermelésének csökkentésével és a T-sejteket aktiváló felszíni antigének expressziójának gátlásával fejti ki.

 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA a Lupkynis engedélyét a fázis III. AURORA és a fázis II. AURA-LV klinikai vizsgálatok eredményei alapján adta meg. Ezekben a prospektív, randomizált, kettős-vak vizsgálatokban a standard kezelés mellett naponta kétszer szedett voklosporin hatását egy 52 hetes időszakban hasonlították össze placebóval. Az eredmények szerint a Lupkynis alkalmazása esetén kétszer valószínűbb volt, hogy a betegek UPCR (vizelet protein-kreatinin arány) csökkenést mutasson, mint placebo esetében, ráadásul a hatás sokkal gyorsabban jelentkezett. A készítmény használata során leggyakrabban jelentkező mellékhatások a csökkent eGFR (becsült glomerulus filtrációs ráta) és a magas vérnyomás voltak.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júliusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 18-21 July 2022

CHMP summary of positive opinion for Lupkynis

FDA Approves Lupkynis (voclosporin) for Adult Patients with Active Lupus Nephritis

Aurinia Announces U.S. Food and Drug Administration Acceptance of the Filing of New Drug Application and Priority Review for Voclosporin for the Treatment of Lupus Nephritis

Lux Biosciences Receives Complete Response Letter from FDA for Luveniq

FDA cancels advisory committee meeting for voclosporin - Priority review of Lux Biosciences ' NDA continues

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.