hirdetés

Zanubrutinib-obinutuzumab folliculáris lymphomában

Egy új olasz, Fázis II vizsgálat eredményei szerint folliculáris lymphomában az obinutuzumab kezelés mellé zanubrutinibet kétszeresére nő a progressziómentes túlélés (PFS).

hirdetés

A European Hematology Association (EHA) évenkénti találkozóján, 2022. júniusában Bécsben Dr. Pier Luigi Zinzani (University of Bologna, Italy) arról számolt be, hogy a kombinációs kezelés kapcsán 49%-kal csökkent a progresszió, vagy az elhalálozás kockázata az egyedüli obinutuzumab kezeléshez képest. Mivel a folliculáris lymphoma kiújult, vagy refrakter eseteiben már csak korlátozott kezelési lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ez a kombináció új alternatívát jelenthet a betegek számára.

Dr. Zinzani és munkatársai 217 olyan Grade 1-3a kiújult, vagy a kezelésekre refrakter folliculáris lymphomában szenvedő beteget vettek be vizsgálatukba, akik előzőleg már legalább két, vagy több sorozat szisztémás (pl. anti-CD-20-antitesttel vagy alkilező szerrel történtő) kezelésben részesültek. A randomizáció után 145 beteg kombinált zanubrutinib-obinutuzumab kezelést, 72 beteg egyedüli obinutuzumab kezelést kapott. Az obinutuzumabot mindkét csoportban az első ciklusban az 1., a 8., és a 15. napon adták, a második-hatodik ciklusban az 1. napon, majd minden nyolcadik héten, összesen maximum 20 adagban. A zanubrutinibot napi kétszer 160 mg-os orális adagban adták, a progresszióig, vagy egy esetleges elviselhetetlen mellékhatás jelentkezéséig. A betegeket medián 12,5 hónapig követték. A résztvevők medián életkora 64 év volt, mindkét csoportban a betegek kb. fele az International Prognostic Index score szerint a magas kockázatú folliculáris lymphomás betegek közé tartozott.

Az összes válaszadási arány közel 70%-os volt a kombinációs csoportban, míg az egyedüli obinutuzumab kezelést kapók esetén ez csak 45,8%-os volt (P=0,0017). Kiemelendő, hogy a kombinációs kezelésben részesülő betegek medián PFS arány több mint kétszerese volt az egyedüli obinutuzumab kezelésben részesülők medián PFS-éhez képest: 27,4 hónap vs 11,2 hónap (HR: 0,51, P=0,004).

A kombinációs csoportban 37,2%-ban komplett választ láttak, míg az egyedüli obinutuzumab csoportban ez csak 19,4%-os volt (P=0,0083). A válasz legkevesebb 18 hónapig tartott a kombinációs csoportban 71%-ban, az monoterápiás csoportban 54,6%-ban. Azoknál az obinutuzumab csoportba került betegeknél, akik 12 hónapon belül nem válaszoltak a monoterápiás kezelésre, vagy a kezelés ellenére progrediáltak, lehetőség volt arra, hogy a kombinációs csoportba térjenek át („cross-over”): 29 iIyen beteg  volt, közöttük végül 24%-os választ figyeltek meg. A teljes túlélés medián értékét még nem érték el, ezért csak 18 hónapos teljes túlélési „valószínűséget” tudtak megadni: a kombinált kezelési csoportban ez 85,4%-nak, a monoterápiás csoportban 72,6%-nak adódott.

10%-nál gyakrabban előforduló mellékhatások a következők voltak: thrombocytopenia 34,3%, neutropenia 27,3%, hasmenés 16,1%, fáradtság 14,0%, székrekedés 13,3%, köhögés 11,9%, pyrexia 11,2% és nehézlégzés 10,5%. Grade 3, vagy magasabb súlyos mellékhatás – érthetően – gyakrabban fordult elő a kombinációs kezelési csoportban: neutropenia 22,4% vs 19,7%, thrombocytopenia 14,0% vs 7%, pitvarfibrilláció 0,7% vs 0%, súlyos vérzés 1,4% vs 0%. A sürgős beavatkozást igénylő súlyos mellékhatások miatt kevesebb halálozás keletkezett a kombinált csoportban (5,6%), és több a monoterápiás csoportban ez 9,9%-os volt.

A zanubrutinib plusz obinutuzumab kombinációs kezeléshez „jelentős és tartós” válasz társult és a kezelés nem járt váratlan mellékhatásokkal.

Forrás: 

Melville NA. Zanubrutinib-obinutuzumab doubles PFS in follicular lymphoma. Medscape Medical News > Conference News > EHA 2022. June 17, 2022. 06. 20.

European Hematology Association (EHA) 2022 Annual Meeting: Abstract S205. Presented June 11, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.