hirdetés

Hematológiai daganatok családi előfordulása

Az elsőfokú rokonok (szülő, ikertestvér, gyermek) hematológiai daganata esetén nagyobb az ilyen daganatok megjelenésének a kockázata, de szerencsére ezek a betegségek viszonylag ritkák.

hirdetés

A kutatók ebben az általuk legnagyobbnak leírt vizsgálatban az összes hematológiai daganat tekintetében 4,1%-os családi összefüggést találtak. Szolid tumoroknál viszont a családi összefüggések daganattípusonként igen változó arányokat mutatnak: a központi idegrendszeri daganatok esetén 1,8%-ban, veserákban 2,8%-ban, hasnyálmirigyrákban 3%-ban, emlőrákban 8,5%-ban, kolorektális rákban 10,1%-ban, prosztatarákban 15,3%-ban lehet családi ismétlődést észlelni. A hematológiai daganatok családi halmozódásának hasonló aránya arra utal, hogy a vérképzőrendszer eltérő sejtvonalaiból induló daganatok etiológiai faktorai hasonlóak.

A Blood c. lapban online megjelent tanulmányban Dr. Amit Sud (Institute of Cancer Research, London) és munkatársai a Swedish Family-Cancer Database 1958 és 2015 közötti adatait elemezték (több mint 16,1 millió személy). Ebben az időszakban 153.115 primer hematológiai daganatot regisztráltak. Akut myeloid leukémiában az első fokú hozzátartozónál 1,5-szörös volt ugyanazon daganat kockázata, mely esszienciális thrombocythemia esetén 6,8-szoros, myelodysplasiás szindróma esetén 6,8-szoros, polycythemia vera esetén 7,7-szeres volt. B-sejtes tumorok esetén kétszeresére emelkedett a diffúz nagy B-sejtes lymphoma, a folliculáris lymphoma és a myeloma multiplex relatív kockázata a családban. Krónikus myeloid leukémiában 5,6-szoros, hajas sejtes leukémiában 8,3-szoros, Hodgkin-kór nodular sclerosisos formájában 9,8-szoros, köpenysejtes leukémiában 13,3-szoros, lymphoplazmás lymphomában/Waldenström macroglobulinémiában 15,8-szoros, kevert sejtes Hodgkin-kórban 16,7-szeres volt a relatív kockázat a családtagokban.

A svéd lakosság körében a primer hematológiai daganatok 3,4%-ban, a non-Hodkin lymphoma 1,3%-ban, a krónikus lymphoid leukémia 0,4%-ban fordulnak elő (ennyi egy élet során a kumulatív kockázat). A kockázat viszont erősen növekszik, ha a beteg elsőfokú hozzátartozójánál is kimutathatók ezek a betegségek: ilyenkor az említett betegségek előfordulási aránya már 4,3%, 2,2% és 2,3%. Ha a betegnek kettő, vagy annál is több hozzátartozóját érintette valamilyen hematológiai daganat, akkor a kumulatív kockázat átlagosan már 7,4%-ra nőtt. Non-Hodgkin lymphoma esetén 1,3%, 2,1%, 2,4%, krónikus lymphocytás leukémia esetén 0,4%, 2,1%, 8,6%, myeloid daganatok esetén 0,7%, 1,4%, 4,4%, myeloproliferatív daganatok esetén 0,3%, 1,2% és 3,2% a kockázat az átlagos populáció, egy érintett hozzátartozó, kettő vagy több érintett hozzátartozó esetén.

Mivel elsőfokú hozzátartozók betegsége esetén a kockázat emelkedése relatíve csekély, így nehéz megítélni a szűrés szükségességét. Továbbá jelenleg nem rendelkezünk olyan bizonyító erejű vizsgálatokkal (próbákkal), amelyekkel igazolni lehetne egy kezdeti stádiumban fellépő hematológiai malignitás meglétét. A szűrésnek továbbá akkor lenne értelme, ha a segítségével felfedezett, kezdeti stádiumban lévő betegséget megfelelően tudnánk kezelni. Viszont ezek a hematológiai betegségek olyan ritkák, hogy a szűrés gyakorlatilag megoldhatatlan, kivéve a krónikus lymphocytás leukémiát (CLL). Ennek pl. prekurzor állapota a monoklonális B-lymphocytosis (MBL),amely a 40 év fölötti felnőttek 3%-4%-ában fordul elő, de CLL-ben szenvedők elsőfokú hozzátartozóiban már 14%-18%-ban kimutatható. Ebben a betegcsoportban tehát Dr. Sud szerint relevánsnak kell tekintenünk a szűrést.

Források:

1. Harrison P. Family members at higher risk for blood cancers. Medscape Medical News > Oncology News. September 09, 2019.

2. Sud A, Chattopadhyay S, Thomsen H, et al. Analysis of 153,115 patients with hematological malignancies refines the spectrum of familial risk. Blood 2019 :blood.2019001362; doi: https://doi.org/10.1182/blood.2019001362

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.