hirdetés

A CAR-T-sejtes kezelés figyelemre méltó eredményei

A kiméra receptor asszociált T-sejtes (CAR-T sejtes) terápia a kemo-immunterápia helyébe léphet a nagy B-sejtes lymphomák (LBLC-k) második választású kezelésére.

hirdetés

Az American Society of Hematology (ASH) 2021 kongresszusán ismertetett ZUMA 7 és a TRANSFORM Fázis III klinikai vizsgálatok eredményei alapján jutottak a szerzők arra a fenti megállapításra, nevezetesen, hogy a kimerikus antigén receptor (CAR)-T-sejtes terápia a kemo-immunterápia helyébe léphet a nagy B-sejtes lymphomák (LBLC-k) második választású kezelésére olyan esetekben, amikor az első választású kezelés után kiújulás következik be, vagy amikor az első választású kezelésre eleve refrakter a betegség.

A ZUMA-7 vizsgálatban (melynek eredményei a New England Journal of Medicine-ben is megjelentek) 24,9 hónapnyi medián követés után az az axicabtagen ciloleucel (axi-cel, Yescarta) CAR T-sejtes kezelés 8,3 hónapos eseménymentes túléléssel (EFS) járt a standard kemo-immunoterápiás kezelés 2 hónapjával szemben – számolt be az eredményekről Dr. Frederick L Locke (Moffitt Cancer Center, Tampa, Florida). A TRANSFORM vizsgálatban a lisocabtagen maraleucellel (liso-cel, Breyanzi) végzett CAR-T-sejtes kezelést a standard második vonalú kemoterápiával hasonlították össze: a liso-cel kezelés esetén az EFS medián 10,1 hónap, a standard kezelés estén 2,3 hónap volt – mondta el Dr. Manali Kamdar (University of Colorado Cancer Center in Aurora). Bár a két vizsgált kissé különbözött az alkalmassági kritériumokban és egyéb részletekben, de az eredmények igen ígéretesek voltak kiújult, vagy refrakter nagy B-sejtes lymphomák második vonalú kezelésére – kommentálta az eredményeket Dr. Laurie Sehn (BC Cancer Center for Lymphoid Cancer in Vancouver, Canada). A CAR-T-sejtes kezelések eredményei olyan kimagaslóak, hogy kétségtelenül ezek lesznek az ellátás „standardjai”.

A nagy B-sejtes lymphoma ellátásának nagy problémája, ha a frontline kezelés hatástalan. Ilyenkor második vonalú kezelést indítunk magasabb dózisokkal. Ezeknél az igen súlyos, refrakter, vagy korán kiújuló eseteknél a második vonalú kemoterápiát felválthatja a CAR-T-sejtes kezelés. Ehhez elsőként ki kell választani azokat a betegeket, akik képesek elviselni a CAR-T-sejt kezelést. A CAR-T-sejt kezeléssel foglalkozó központ dönt arról, hogy sürgős beavatkozásra van-e szükség, vagy második vonalú kemoterápia kell. Az idősebb, kísérőbetegségekkel rendelkezőknél is biztonságosan alkalmazható a kezelés, azaz nincs olyan beteg, aki ne kaphatna CAR-T-sejt terápiát. A TRANSFORM vizsgálatból az derült ki, hogy ez a kezelés áttörést jelent nemcsak hatásossága, hanem a kimagaslóan kedvező biztonságossági értékei okán is. A sikertelen első vonalú LBCL-s kezelés után a standard kezelési mód a kemo-immunoterápia, majd azt követően nagydózisú kemoterápia és autológ őssejt-transzplantáció (ASCT), de csak az ASCT-re alkalmas betegek 25%-ánál lehet tartós remisszióra számítani.

A már említett két vizsgálatban azt kívánták kideríteni, hogy a második vonalban adott CAR T-sejtes kezelés javít-e a betegség kimenetelén.

A ZUMA-7 eredményei

A vizsgálatba vont 180 beteg axi-cel CAR-T-sejt terápiát kapott, másik 179 beteg standard kezelésben részesült (utóbbi 2-3 ciklus kemo-immunoterápiát, majd a teljes, vagy részleges válaszolóknál ASCT kezelést jelentett). Az axi-cel kezelést kapott résztvevőknél 41%-os, a standard kezelésben részesült betegeknél csak 16%-os volt a 24 hónapos EFS. A progresszió, vagy halál kockázati aránya (HR) 0,40 volt (P<0,001). Összességében a betegek 65%-ánál komplett remisszió következett be a standard kezelés 32%-ához képest. Az összes válasz 83% vs 50% volt (P<0,001). Dr. Locke kiemelte, hogy az axi-cel kezelt betegek 94%-a számára ez végleges kezelést jelentett, míg a standard kezelés kapóknál csak 36%-ban volt a kezelés végleges, mivel a többieknél ASCT-t kellett végezni.  A 2 évnél végzett interim analízisnél axi-cel mellett 61%, standard kezelés mellett 52% volt a teljes túlélés (OS) – de ez nem volt statisztikailag szignifikáns. A medián teljes túlélést az axi-cel csoportban még nem érték el, a standard kezelési csoportban 35,1 hónap volt. A CAR T csoportban 91%-ban jegyeztek fel grade 3, vagy súlyosabb mellékhatásokat, a másikban 83%-ban. Az axi-cel karban a betegek 6%-ánál láttak grade 3, vagy jelentősebb „citokin release szindrómát” (CRS-t), és 21%-ban grade 3, vagy jelentősebb neurológiai tünetet, de miattuk halálozás nem volt.

A TRANSFORM eredményei

Az alkalmassági kritériumok tágabbak voltak, egyébként nem részletezett diffúz (de novo, vagy indolens NHL-ból származó) LBCL-es betegek is bekerülhettek, de high-grade BCL, DLBCL szövettanú betegek, grade 3B folliculáris lymphomás betegek, primér mediasztinális LBCL-s betegek, vagy T-sejtes/histiocytákban dús LBCL betegeket is bevontak a vizsgálatba. Az összesen 184 beteget két, 92-es csoportba sorolták: az egyik liso-cel kezelést, a másik standard kezelést kapott. A liso-cel-es betegeknek megengedték a másik csoportba való áttérést, ha 9 héten belül nem reagáltak a kezelésra, vagy ha betegségük progrediált, illetve, ha ASCT után újabb daganatellenes kezelésbe kellett belekezdeniük. Mint fent említettük, az EFS szignifikánsan jobb volt a CAR-T-sejt kezelés mellett (HR: 0,349, P<0,0001). Hat hónap után az EFS 63,3% vs 33,4%, volt, majd 12 hónap után 44,5%-nak vs 23,7%-nak adódott. Teljes túlélési adatok még nincsnek, de már látszik, hogy a liso-cel kezelésnek kedveznek. Grade 3, vagy magasabb mellékhatások a liso-cel csoportban 92%-ban, a standard kezelési csoportban a betegek 87%-ánál keletkeztek. Egyetlen halál következett be a liso-cel csoportban, kettő pedig a standard csoportban súlyos mellékhatások miatt (melyek többsége neutropenia, anémia, thrombocytopenia volt).

Forrás:  

Osterweil N. ’Remarkable’ results with CAR T cells could make chemo obsolete. Medscape Medical News > Conference News > ASH 2021. December 11, 2021.

63rd American Society of Hematology Annual Meeting and Exposition. Abstract 2, Abstract 91.

Locke FL, Miklos DB, Jacobson CA, et al. Axicabtagene ciloleucel as second-line therapy for large B-cell lymphoma. N Engl J Med Dec 11, 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2116133

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.