hirdetés

A rivaroxaban és a warfarin hatása a vese-, a végtag-, a szemészeti szövődményekre és a mortalitásra pitvarfibrilláló 2-es típusú cukorbetegeknél

A szerzők az egyesült államokbeli Optum elektronikus adatbázis elem­zésével igazolták, hogy a rivaroxaban – a warfarinhoz képest – csök­kenti a veseszövődmények (40% feletti eGFR-csökkenés, a dialízis vagy vesetranszplantáció szükségessége), az alsó végtag revaszkularizáció vagy major amputáció és a bármely eredetű halálozás kockázatát, nonvalvuláris pitvarfibrillációban szenvedő 2-es típusú cukorbetegeknél, a kísérőbeteg­ségektől függetlenül.

Current Medical Research and Opinion, 2021. július

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Simonyi Gábor PhD Centrum-és osztályvezető főorvos, Dél-budai Centrum – Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.