A COVID elleni természetes immunitás tartóssága

Egy új izraeli tanulmány azt mutatja, hogy a korábban SARS-CoV-2 fertőzésen átesett emberekben termelődő antitestek hosszú távon hatékonyabb védelmet nyújtanak, mint azok, amelyek a beoltottakban termelődnek.

Dr. Carmit Cohen (Ramat Gan-i Sheba Medical Center) és kollégái 2020. március 25. és 2020. november 25. között toboroztak résztvevőket, és 2021 áprilisában fejezték be az elemzést, ami azt jelenti, hogy az általuk vizsgált COVID-19-en átesett betegek a SARS-CoV-2 fertőzését az eredeti, alfa és néhányuknál azt ezt követően megjelenő béta törzs okozta, amit hangsúlyozottan kell figyelembe venni az eredmények értékelésekor.

A kutatók 130 COVID-19-ből felépült, de be nem oltott egyén antitest-indukálta immunválaszát elemezték 1 éven át. A másik vizsgált csoportot 402 olyan, életkor és testtömeg-index (BMI) szerint megegyező, személy alkotta, akik két adag Pfizer vakcinát kaptak, és nem fertőződtek meg a vírussal. Az ő követésük 8 hónapon át zajlott. Az oltás után egy hónappal az antitestek száma magasabb volt, mint a COVID-19-ből felépült betegek antitest száma a fertőzés után egy hónappal. Az antitestek mennyisége meredekebben csökkent a beoltott csoportban.

Az antitestek „teljesítményének” értékeléséhez a vizsgálók az aviditási indexet használták, ami az antitest működését az ellenanyag és a vírusantigén közötti kölcsönhatás erősségét jelzi. Azt találták, hogy az aviditási index magasabb volt a beoltott egyénekben, mint a betegségből felépültekben. Az index 6 hónapon át nem változott szignifikánsan a beoltott egyének esetén, míg a fertőzésből felépült betegeknél fokozatosan emelkedett, ami a szerzők szerint arra utal, hogy ők potenciálisan védettek lehetnek az újrafertőződéstől (ennek ellentmond számos tanulmány, ami a többször is megfertőződöttek nagy számáról szól - A szerk.).

Ezek az eredmények éles ellentétben állnak a Centers for Disease Control and Prevention 2021. október 29-i tanulmányával, amely megállapította, hogy a COVID-19 vakcinák a természetes immunitás ötszörösét biztosítják. A szervezet Morbidity and Mortality Weekly Report-jában közzétett eredmények arra utalnak, hogy a védőoltás nyomán legalább 6 hónapig magasabb, erősebb és egyenletesebb immunitás alakul ki, ezáltal jobban véd a COVID-19 miatti kórházi kezelések szükségességével szemben, mint a fertőzés önmagában.

Az elhízással kapcsolatos védelem

A cikk egy másik megállapítása, amely szöges ellentétben áll az eddigi tudományos érvekkel, az elhízással kapcsolatos. A cikk szerint a 30 kg/m2-nél magasabb BMI-vel rendelkezők körében a megfertőződés nyomán magasabb és tartósabb volt az antitest-teljesítmény. A szerzők szerint talán ez azért van így, mert az elhízottakban a betegség súlyosabb lefolyású és a fertőzésre adott kezdeti válaszreakciójuk is hevesebb, így hasonló tendenciájú csökkenés esetén is magasabb marad rt az immunválasz kinetikája magasabb marad a vizsgálat során. A szerzők is megerősítésre szorulónak ítélik ezen megállapításukat, hisz eddig nem cáfolt tény, hogy az elhízás súlyosabb betegségekre hajlamosít.

Az European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID 2022) áprilisi kongresszusan bemutatni szándékozott előadás előzetes adatainak kommentálására felkért dr. William Schaffner ( Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, Tennessee) nem csak azt kritizálta, hogy az adatok a világjárvány korábbi szakaszát tükrözik, de azt is, hogy a beoltott csoport csak két adag vakcinát kapott; hisz a vizsgálat idején még nem vezették be az emlékeztető oltásokat, így az nem a jelenlegi helyzetet mutatja. „Így az eredmények elsősorban tudományos vagy történelmi jelentőségűek, de nem relevánsak a jelenlegi helyzet szempontjából."  Szerinte "egyébként a korai vírus változatok által biztosított természetes immunitás erőssége és időtartama akár egy évig is szilárdnak mutatkozott ".

Cohen jelezte, hogy kutatásuk következő szakaszában a veleszületett és szerzett immunválaszokat vizsgálják az újabb Delta és Omicron variánsokkal szemben.

Forrás:

Based on early release of a study to be presented at the European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID 2022) in April.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.