Mi a koronavírus elleni legjobb védelem?

Egy új kaliforniai és New York-i tanulmány megállapította, hogy az elmúlt nyáron és ősszel azok az amerikaiak voltak a legjobban védettek a koronavírussal szemben, akiket beoltottak és korábban COVID-19 fertőzésben szenvedtek.

Meglepő módon a második legvédettebb csoportot azok a be nem oltottak képezték, akik korábban már átestek a SARS-CoV-2 fertőzésen. Októberre, amikor a fertőzőbb Delta-változat vált uralkodóvá, és az emlékeztető oltások a legtöbb ember számára még nem voltak elérhetőek, a be nem oltott csoportnál alacsonyabb volt az esetek aránya, mint azoknál az oltottaknál, akik korábban nem estek át a fertőzésen.

A tanulmányt szerdán közzétevő CDC azonban számos figyelmeztetést is megemlített a kutatással kapcsolatban, és arra a következtetésre jutott, hogy továbbra is a védőoltás a legbiztonságosabb módja a COVID-19 megelőzésének. A közegészségügyi szakértők óvatosságra intenek a vizsgálati eredményekkel kapcsolatban a kórházi kezelés, a hosszú COVID és a fertőzött halálozás lehetséges kockázatai miatt.

Dr. E. John Wherry, PhD, a Pennsylvaniai Egyetem immunológusa az Associated Pressnek azt nyilatkozta „A tünetekkel járó COVID-fertőzés valóban bizonyos fokú immunitást hoz létre, de még mindig sokkal biztonságosabb védőoltásból szerezni immunitást, mint fertőzéstől".

A védőoltás továbbra is javasolt a korábbi COVID-19 fertőzés után is, mert a védelem mindkét típusa idővel alábbhagy, és túl kevés az ismeretünk ahhoz, hogy pusztán egy múltbeli- különösen egy járvány idején történt - fertőzés elleni védelemre hagyatkozzunk mondták közegészségügyi szakértők.

November 30-ig körülbelül 130 000 COVID-19-halál – vagyis minden hatodik egyesült államokbeli haláleset – Kaliforniában és New Yorkban következett be. A kutatócsoport május és november között vizsgálta a két állam adatait, hogy megértse, miben különbözik a védekezés az előzetesen nem meg fertőződött nem oltottak, egy korábbi fertőzés után nem beoltottak, és a korábbi fertőzés után beoltottak között. Ezalatt az idő alatt mindkét államban azok körében volt a legmagasabb a COVID-19 megbetegedések aránya, akik korábban nem fertőződtek meg és nem voltak beoltva. Május végére alacsonyabb volt a COVID-19-es megbetegedések aránya azon oltott emberek körében, akik korábban nem estek át a fertőzésen, mint az oltatlanok körében (attól függetlenül, hogy volt-e korábbi COVID-19 megbetegedésük vagy sem). A kórházi kezelésre szorulók aránya hasonló volt.

De a Delta változat uralkodóvá válásával a minták megváltoztak. Október elejére lényegesen alacsonyabb volt a COVID-19-es megbetegedések száma mind a beoltott, mind a be nem oltott személyek között, akiknek korábban volt fertőzésük. Ugyanez igaz a kórházi kezelésekre is.

A kutatók következtetése szerint a Delta-változat uralkodóvá válásakor, amikor a vakcina által kiváltott immunitás sok embernél csökkent az immunelkerülés és az immunológiai válasz gyengülése miatt, a fertőzésből származó védelem erősebbnek bizonyult.

A tanulmányból levonható következtetések értékét jelentősen korlátozza, hogy a tanulmányban elemzett COVID-19 esetek Kalifornia és New York állam által jelentett, laboratóriumilag megerősített teszteken alapultak, ami azt jelenti, hogy a betegek által otthon végzett tesztek eredményeit nem tudták számításba venni. A vizsgálat az Omicron-változat észlelése előtt zajlott, akkor, amikor még a nagyon sok amerikai lakos nem kapta meg az emlékeztető dózist. Az elemzés nem tartalmazott információkat arról, hogy milyen súlyosságúak voltak azok a múltbeli fertőzések, amelyek védelmet vagy negatív hosszú távú negatív hatásokat eredményezhettek.

Mindkét államban a felnőttek körülbelül 70%-a volt olyan oltott, akinek nem volt korábbi fertőzése, 5%-uk volt olyan oltott, aki korábban már átesett a fertőzésen. Az emberek körülbelül 18%-a nem volt beoltva és korábban nem is fertőződött meg, és l szintén körülbelül 5%-uk volt az a nem beoltott, aki korábban már megfertőződött.

"A védőoltás továbbra is a legbiztonságosabb stratégia a jövőbeni SARS-CoV-2 fertőzések, kórházi kezelések, hosszú távú következmények és halálesetek elkerülésére" - állapították meg a kutatók. "Minden arra alkalmas személynek ajánlott a teljes oltási sor: az alapoltások és az emlékeztető oltás beadása."

 

Források:

CDC: "COVID-19 Cases and Hospitalizations by COVID-19 Vaccination Status and Previous COVID-19 Diagnosis -- California and New York, May-November 2021."

The Associated Press: "Prior infection, vaccines provide best protection from COVID."

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.