Reménybeli Omicron-elleni terápia

A kezdeti laborvizsgálatok azt mutatják, hogy a GlaxoSmithKline és a Vir Biotechnology által kifejlesztett COVID-19 antitestkezelés hatékony lehet az Omicron variáns ellen.

A The Wall Street Journal tudósítása szerint a cégek csütörtökön közölték, hogy tesztelték a sotrovimab nevű gyógyszert az Omicron variánsban talált egyedi mutációk ellen. Az előzetes eredmények még ellenőrzésre szorulnak, és megerősítésükhöz a gyógyszert tesztelni kell a vírus teljes tüskefehérjével szemben. A GlaxoSmithKline és a Vir korábban már tesztelték a sotrovimabot más SARS-CoV-2 variánsok mutációi ellen is, így az Omicron változatot azonosításakor áttekintették ezeket a vizsgálatokat, hogy megtalálják azokat a teszteket, amelyeket olyan mutációkkal szemben végeztek, amelyek az Omicronban is megtalálhatók.

A sotrovimab a tüskeprotein egy olyan pontját célozza meg, amely más koronavírusokban is megtalálható, és a feltevések szerint kevésbé valószínű, hogy mutálódik. Az Omicronnak legalább két olyan mutációja van, amelyek a gyógyszer célpontjaiként szolgálnak, és a cégek kutatói úgy gondolják, hogy a mutációk nem fogják befolyásolni a szer tüskefehérjéhez való kötődési képességét. A GlaxoSmithKline várhatóan az elkövetkező 2-3 hétre várja a gyógyszer teljes mutációjú tüskeprotein elleni tesztelésének eredményeit. A sotrovimabot már 10-nél több országban-  köztük az Egyesült Államokban - engedélyezték, az USA már közel 1 milliárd dollárért vásárolt is belőle több százezer adagot.

Más cégek is tesztelték az Omicron variáns elleni antitestkezeléseiket. A Regeneron kedden bejelentette, hogy gyógyszere feltehetően kevésbé hatékony az Omicronnal szemben, de majd csak az Omicron teljes genetikai szekvenciájának felhasználásával végzendő vizsgálatok fogják bizonyosan kimondani, hogy pontosan mit is jelent ez a kisebb hatékonyság – tudósít a Reuters. Külső szakértők szerint az Eli Lilly & Co. antitest gyógyszere sem lesz igazán hatékony az Omicron ellen. A cég azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy még folyik a szer hatásosságának vizsgálata az új vírus változat ellen. Úgy tűnik, hogy az Adagio Therapeutics által kifejlesztett kísérleti antitestterápia jól működik az új variáns ellen, de a kezeléssel még csak a késői stádiumú klinikai vizsgálatok folynak, tehát egyelőre nem engedélyezett.

A vírusellenes szerek segíthetnek megelőzni a kórházi kezelést, és kevésbé lehetnek sebezhetőek az új változatok feltehetően kevéssé ellenállnak hatásuknak, mivel a vírus egy másik, nem mutálódott részét célozzák. A Merck és a Pfizer által kifejlesztett (a Lagevrio és a Paxlovid) vírusellenes tabletták jelenleg még az FDA jóváhagyására várnak.

A Gilead úgy véli, hogy jóváhagyott iv. terápiája, a remdesivir (Veklury) is hatékony lesz az új variáns ellen is.

Az FDA kedden közölte, hogy vizsgálja az engedélyezett COVID-19 vakcinák Omicron elleni védőhatását, és további információra számít a következő hetekben.

 

Forrás:

The Wall Street Journal: "Glaxo Says Its Covid-19 Antibody Drug Is Likely Effective Against Omicron."

Reuters: "Regeneron's COVID-19 antibody drug may be less effective against Omicron."

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.