Nazális COVID-19 vakcinát vizsgálnak Indiában

Az indiai egészségügyi hatóságok megadták az engedélyt a fázis II vizsgálatok lefolytatására a Bharat Biotech COVID-19 elleni nazális oltóanyaga számára.

Az indiai Bharat Biotech vállalat megkapta az ország gyógyszerfelügyeleti hatóságának engedélyét a BBV154 nevű intranazális COVID-19 vakcinajelöltjének II. fázisú klinikai vizsgálatára, melyet egészséges résztvevőkön fognak elvégezni. A BBV154 egy szaporodásképtelen csimpánz adenovírus SARS-CoV-2 elleni vektorvakcina, a technológiát a vállalat a St. Louis-i Washington Egyetemtől (USA) licencelte. Az indiai kormány Tudományos és Technológiai Minisztériuma közleményében azt írta, hogy a hatósági jóváhagyás "a SARS-CoV-2 vakcinák heterológ, booster kombinációjának II. fázisú, randomizált, multicentrikus klinikai vizsgálatára vonatkozik, amelynek célja a BBV152 (Covaxin) és a BBV154 (adenovirális intranazális COVID-19 vakcina) immunogenitásának és biztonságosságának értékelése egészséges önkénteseken". A Covaxinnal kombinált nazális vakcina előnye, hogy a fecskendővel beadott oltóanyaggal szemben, amely csak a szervezet általános védekezőképességét növeli, a BBV154 közvetlenül a légutak számára jelent védelmet.

A BBV154 az első nazálisan adható vakcina, amely megkapta a hatósági engedélyt a II. fázisú vizsgálatokra, és az első olyan COVID-19 oltóanyag, amelyen Indiában humán vizsgálatokat folytatnak. Az Egyesült Államokban és Indiában végzett preklinikai vizsgálatokat követően a BBV154 fázis I. klinikai vizsgálatait idén januárban engedélyezte az indiai gyógyszerfelügyeleti hatóság. A 18 és 60 év közötti egészséges felnőtteken végzett, lezárt fázis I. vizsgálat eredményei szerint a nazális vakcina jól tolerálható volt, továbbá a vizsgálat során nem észleltek súlyos nemkívánatos eseményeket. A korábbi preklinikai toxicitási vizsgálatokban a vakcina megfelelő biztonságosságot, immunogenitást és jó tolerálhatóságot mutatott, valamint állatkísérletekben a neutralizáló antitestek megnövekedett szintjét idézte elő. A Bharat Biotech intranazális vakcinájának kifejlesztését az indiai Biotechnológiai minisztérium (DBT) és a Biotechnológiai Ipari Kutatási Támogatási Tanács (BIRAC) támogatta. Mindkét intézmény elsősorban stratégia döntéshozatalt végez, a járvány során a kutatási és fejlesztési erőfeszítések felgyorsítására törekedtek különösen a vakcinafejlesztés, a diagnosztika, a megmaradt gyógyszerek újrafelhasználása, a terápiák és a tesztelés terén.

A vállalat idén júliusban jelentette a Covaxin III. fázisú vizsgálatának biztonsági és hatékonysági elemzési adatait, amelyek 77,8%-os hatékonyságot mutattak az enyhe, közepes és súlyos COVID-19 ellen. A súlyos tünetekkel járó COVID-19 ellen a vakcina hatékonysága 93,4%-osnak bizonyult. Az Indian Council of Medical Research és a National Institute of Virology Pune együttműködésében kifejlesztett Covaxin egy teljes vírus inaktivált vakcina, amelyet egy új Algel plusz IMDG adjuvánssal állítottak elő. A fázis III. vizsgálatban 25800, 18 és 98 év közötti alany vett részt 25 indiai helyszínen. A vizsgálat elsődleges célja a polimeráz láncreakcióval (PCR) megerősített enyhe, közepes vagy súlyos COVID-19 (amely a második adag beadását követően legalább 14 nappal kezdődött) előfordulási aránya és a tünetek súlyosságára gyakorolt hatásosság volt. A vizsgálat során 24 COVID-19-es esetet észleltek a vakcina karon, míg a placebo karon 106-ot. Az adatok azt mutatták, hogy a Covaxin jól tolerálhatónak bizonyult, a vakcinával kapcsolatosan biztonsági aggályokat nem jelentettek.

A koronavírusos megbetegedések száma Indiában jelentősen csökkent az áprilisban és májusban tapasztalt második hullám pusztító csúcsához képest, miközben a szakértők szerint a széles körű védőoltás továbbra is az ország legjobb védelme a betegség további hullámaival szemben.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Bharat Biotech obtains approval for Phase II Covid-19 nasal vaccine trial

CDSCO panel recommends approval for trial of Bharat Biotech’s nasal vaccine

Bharat Biotech’s COVAXIN shows 77.8% efficacy against Covid-19

India's Bharat Biotech's nasal COVID-19 vaccine advances into next stage of trials

First nasal vaccine developed by Bharat Biotech gets nod for Phase 2/3 trial

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.