Magyarországon is folyik az ivermectin klinikai vizsgálata

Hazánkban jelenleg tilos az ivermectin Covid-elleni használata, de februárban óta folynak azok a klinikai vizsgálatok, amelyek azt hivatottak felderíteni, hogy a szer adása javíthat-e a fertőzöttek állapotán.

Bár sem az FDA, sem az EMA, sem az OGYÉI nem javasolja az ivermectin SARS-CoV-2 elleni terápiás használatát, hazánkban már februárban engedélyezték a szer klinikai vizsgálatát, amelynek eredménye 3 hónapon belül várható-.

A Meditop gyógyszervállalat egy szerződéses külső klinikai kutatási szervezet vezetésével klinikai vizsgálati protokollt készített, amelyet jóváhagyott Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), így három helyszínen: a Korányi és a Dél-Pesti Centrumkórházban, illetve a Debreceni Egyetemen elindult a szer klinikai vizsgálata 70 beteg bevonásával Meditop által beszerzett az ivermectin hatóanyagú Stromectol tablettával. A teljes projektet a Debreceni Egyetem kezeli, az anyagi forrást az Emmi biztosítja.

A már forgalomban lévő szer fázis 2-es pilot klinikai vizsgálatának célja nem az indikáció bővítés, hanem az, hogy ha bebizonyosodik a széles spektrumú parazitaellenes szer jótékony hatása a Covid-fertőzötteknél, akkor a háziorvos off label (indikáción túli gyógyszeralkalmazásként) felírhassa az ivermectint. De ha az OGYÉI a készítmény kockázatainak és előnyeinek mérlegelésekor úgy dönt, hogy az ivermectin hatékony a Covid-fertőzés megfékezésében, akkor kiadhat egy olyan általános utasítást is, amely alapján a háziorvosok a pandémia alatt ajánlhatják a szert a betegeknek ebben az indikációban is.

Ebben az esetben az ivermectint a fertőzés korai szakaszában, enyhébb Covid-panaszok esetén fogja majd ajánlani az orvos, ugyanúgy, mint most a favipiravirt. A cél a vírus szaporodásának lassítása, a kórházak terhelésének csökkentése. A Meditop a kórházi vizsgálatokkal párhuzamosan kifejlesztett egy generikus ivermectin tablettát is. A laborvizsgálatok lezárultak, az első tételek gyártása hamarosan indul.

Forrás:

https://index.hu/gazdasag/2021/05/13/ivermectin-covid-elleni-hasznalat-meditop/

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.