Két indiai államban terveznek ivermectin terápiát

Két indiai államban azt tervezik, hogy a WHO figyelmeztetése ellenére bevetik a parazitaellenes ivermectin nevű szert a COVID-19 elleni küzdelembe.

Az ivermectin parazitafertőzések kezelésére szolgáló antibiotikum, amelynek koronavírus elleni alkalmazását sem az amerikai FDA, sem az Európai Únió gyógyszerengedélyező hatósága az EMA ez idáig nem engedélyezte, de több országban is alkalmazzák Covid-terápiában, legutóbb a Fülöp-szigeteken adtak ki engedélyt a használatára. Indiában is ezt tervezik, sőt a tengerperti Goa és az északi állam Uttarakhand kórházai annyira megteltek a kritikus állapotban lévő  COVID-19 betegekkel, hogy a teljes lakosságot el szeretnék látni ivermectinnel a súlyos COVID-19 fertőzések megelőzése érdekében. Mind a WHO, mind a gyógyszer gyártója óva int ettől a lépéstől, a WHO azt nyilatkozta, hogy  a szer Covid-19-ben történő alkalmazásáról gyűjtött eddigi tapasztalatok nem meggyőzőek, így alkalmazását csak klinikai vizsgálatok keretében tanácsolják. A szer gyártója a Merck szintén megerősítette, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok nem támogatják a szer COVID-19 kezelésére történő alkalmazását.

A túrista paradicsomként számontartott Goa valamennyi 18 évesnél idősebb lakosát kívánja ellátni a szerrel, míg a himalájai Uttarakhand állam azt jelentette be, hogy a várandós és a szoptatós kismamák kivételével minden 2 évesnél idősebb polgárának juttat az ivemcetinből. Állításuk szereint döntésüket egy orvosi szakértői bizottság javaslata alapján hozták meg.

Kumbh Mela, a  jógik, a bölcsek és a szentek 12 évente esedékes egy hetes nagy találkozóját idén márciusban és áprilisban Uttarakhand államban rendezték, melyre az egész országból több millió hindu hívő érkezett. Az eseményről készült képek tanúsága szerint híre-hamva sem volt a maszkviselésnek vagy a szociális távolságtartásnak a folyóban történt rituális merítkezések során. (A hit szerint a szent vizében megmártózva az ember megszabadul a bűntől, és elérheti a moksát, a felszabadulást. Évszázadok hagyománya, hogy a zarándokok több ezer kilométert is gyalogolnak, hogy elérjék a szent Gangeszt, és kimutassák tiszteletüket.) A következmények minden várakozást felülmúltak, a COVID-19 esetek száma az április elejei napi 300 alattiról napi  7000 fölé emelkedtek és a halálozás is erőteljesen nőtt. India politikai vezetői számos államban nem korlátozták a vallási és politikai összejöveteleket, és a gazdasági krízistől félve még most sem vezetnek be országos szintű korlátozásokat, bár Uttarakhand state államban már érvényben vannak bizonyos szociális és utazási korlátozások. Goa változatlanul fogadja a túristákat, és csak ezen a héten rendeltek el 15 napos lock-down-t , annak ellenére, hogy a fertőzöttség itt a legmagasabb: már április közepén is a tesztelt emberek egyharmada bizonyult COVID-19 pozitívnak.

Vishwajit Rane, Goa egészségügyi minisztere szerint egy európai szakértői bizottság azt találta, hogy az ivermectin csökkentette a gyógyuláshoz szükséges időt és a halálozás kockázatát, de mint említettük, sem az FDA, sem az EMA, sem a WHO nem talált elegendő bizonyítékot ennek alátámasztására. Az indiai orvosi kutatások bizottsága szerint a szer használható enyhe COVID-19 megbetegedésekben, de hangsúlyozzák, hogy ezt kevés és gyenge lábakon álló bizonyítékok támasztják alá.

forrás: Reuter health 

 

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.