A kórházban fekvő COVID-os betegek encephalopathiája

Új kutatások szerint a COVID-19 miatt kórházban fekvő betegeknél igen gyakori a toxikus metabolikus encephalopathia, amely végződik sokszor halállal.

A Neurocritical Care c. lapban márciusi számában megjelent, csaknem 4500 COVID-19-ben szenvedő beteget felölelő retrospektív vizsgálatban a betegek 12%-ánál fordult elő toxikus metabolikus encephalopathia (TME). A betegek 78%-ában az encephalopathia közvetlenül a kórházi felvételt megelőzően jelentkezett. Leggyakrabban szeptikus encephalopathia, hypoxiás-iszkémiás encephalopathia (HIE), és az uremia volt az ok, de az esetek közel 80%-ában egyszerre több ok is közrejátszott a betegségben. A TME-s betegeknél 24%-al magasabb volt a kórházi halálozás kockázata.

Súlyos COVID-19-betegségben, vagy „több szervi elégtelenség” kapcsán számos neurológiai komplikáció következik be, de már régebben is tapasztalták, hogy ezek közül a toxikus metabolikus encephalopathia a leggyakoribb. A korábbi  vizsgálatokban szedatívumokon lévő betegeket, vagy a Confusion Assessment Method-dal (CAM) pozitívnak bizonyult betegeket értékeltek. A delírium irodalmának jelentős része heterogén, mivel számos beteg szedatívumot szedett, enélkül meg normálisak voltak. Másoknak lehettek a mélyben neurológiai problémái, de a szedatívumok kiiktatásáig ezeket nem lehet kideríteni. Dr. Jennifer A. Montana (New York University Grossman School of Medicine, New York City)  és munkatársai vizsgálatukban az encephalopathia mélyén lévő okokat keresték. 2020. március-május folyamán New York City kórházaiban fekvő 4491, 18 évnél idősebb, COVID-fertőzött beteg adatainak retrospektív elemzése során 559 betegnél (12%) állt fenn TME, 3932 betegnél nem volt erre utaló tünet. Az elemzésbe azokat a betegeket vették be:

  • akiknek mentális státuszában új változások következtek be, vagy akik abnormális mentális státusza jelentősen romlott,
  • akiknél hiperglikémia vagy hipoglikémai jelentkezett átmeneti fokális neurológiai tünetekkel, amelyek a vércukor korrekciója után elmúltak
  • akiknél  a  mentális státusz felmérése előtt a szedatív gyógyszerek adekvát kimosódása megtörtént (a vizsgálatban igyekeztek küszöbölni a szedatívumok hatásait

A kórházban fekvő COVID-os betegek közül közel minden 8. beteg TME-ben szenved, a jelenség tehát igen gyakran fordul elő a kritikus állapotban lévőknél és nem a szedatívumok következménye, de a szerzők  vizsgálatban igyekszünk elkerülni küszöbölni a szedatívumok hatásait. A TME lehetséges okai között előfordult elektrolit-zavar, szervi elégtelenség, hipertenzív encephalopathia, szepszis, aktív fertőzés, táplálékhiány illetve környezeti károsodás is.

A TME-vel diagnosztizált 559 beteg legtöbbjénél (78%-ánál) közvetlenül a kórházi felvétel előtt jelentkezett az encephalopathia. A leggyakoribb okok a következők voltak: szeptikus encephalopathia 62%, hipoxiás-iszkémiás encephalopathia 59%, szeptikus és hipoxiás-iszkémiás encephalopathia 31%, urémiás encephalopathia 28%, urémiás és hipoxiás-iszkémiás encephalopathia 15%, urémiás és szeptikus encephalopathia 13%, urémiás, szeptikus és hipoxiás-iszkémiás encephalopathia 13%, multiplex etiológiájú encephalopathia 78%. A TME nélküli esetekkel összehasonlítva a TME-sek

  • idősebbek voltak (76 vs 62 év),
  • gyakoribb volt körükben a demencia (27% vs 3%)
  • több pszichiátriai eseményük volt a múltban (20% vs 10%)
  • gyakrabban voltak intubálva (37% vs 20%),
  • hosszabban voltak a kórházban (7,9 nap vs 6,0 nap)
  • kisebb arányban kerültek a kórházból haza (25% vs 66%). (összesen P<0,001)

A kórházi halálozás, vagy a hospice-ba való áthelyezés jóval gyakoribb TME-s betegeknél a nem TME-sekhez képest (44% vs 18%). A külső tényezőkkel (életkor, nem, rassz, lélegeztetési státusz, kórházban, sőt ICU-n eltöltött idő, stb.) történő korrekció után kiderült, hogy a TME-s betegeknél 24%-kal magasabb volt a kórházi halálozás, mint a TME nélkülieknél (30% vs 16%). Legmagasabb mortalitási kockázat a hipoxemiához társult: a HIE-s betegek 42%-a, a HIE nélküli betegek 16%-a hunyt el (igazított HR: 1,56, 95%CI 1,21-2,00, P=0,001). A nagyon súlyos betegek nem képesek lélegezni szedálás nélkül, viszont nem minden intubált beteget, így a delíriumos beteget sem kell szedálni, de meg kell keresni a delírium okát.

Dr. Panayotis N. Varelas (Albany Medical School, Albany, New York) kommentárjában hangsúlyozta, hogy a TME nem egy jóindulatú betegség, és COVID-19-ben a kórházi halálozás független jelzője. El kell kerülni a vér oxigén-koncentrációjának csökkenését és a vérnyomáscsökkenéssel járó epizódokat, valamint a súlyos mellékhatások agresszív kezelését, így urémiás encephalopathiában javulhatnak a kilátások. Dr. Mitchell Elkind (Columbia University, New York City) a tanulmány pozitívumaként említette, hogy az encephalopathiákat azok oka szerint (szepszis, hipoxia, vese-elégtelenség…) elkülönítették az elemzés során.

Forrás:

Batya Swift Yasgur. Encephalopathy common, often lethal in hospitalized COVID-19 patients. Medscape Medical News. March 25, 2021.

Frontera JA, Melmed K, Fang T, et al. Toxic metabolic emncephalopathy in hospitalized patients with COVID-19. Neurocrit Care (2021). 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.