Az első COVID-vakcina gyors immunválaszt indukált

Egy 108 személy bevonásával végzett vizsgálatban a kísérleti vakcina hatására nagy mennyiségben termelődtek neutralizáló antitestek, és erőteljes T-sejt-válasz indult be a SARS-CoV-2-vel szemben.

A The Lancet című lap számolt be arról, hogy a kínai kutatók által kifejlesztett vakcina fázis I vizsgálatokban biztonságos és jól tolerálható módon volt képes immunválaszt indukálni a SARS-CoV-2-vel szemben embereknél. A 108 egészséges önkéntes részvételével lefolytatott nyílt jelölésű vizsgálat 28 nap elteltével biztató eredményeket hozott, bár a végső eredmények csak 6 hónap elteltével várhatók. Ugyancsak a további kutatások feladata lesz annak megválaszolása is, hogy a létrejött immunválasz elegendő-e a SARS-CoV-2-infekció kivédésére.

Az Ad5-nCoV hatására 14 napon belül vírusspecifikus antitestek és T-sejtek termelődnek, ami a kutatók szerint a kísérleti vakcinát alkalmassá teszi további fejlesztésekre. Azonban Wei Chen professzor (Beijing Institute of Biotechnology, Beijing, Kína) és munkatársai szerint is a most közzétett adatokat kellő körültekintéssel szabad csak értékelni. Beszámoltak arról, hogy a COVID-19 fertőzés elleni vakcina kifejlesztése közben korábban még soha nem tapasztalt buktatókkal szembesültek, ezért az elért immunválasz nem szükségképpen jelenti egyben azt is, hogy a vakcina emberek számára is védelmet nyújt majd a vírussal szemben. "Az eredmények mindenesetre ígéretesek, de hosszú még az út addig, míg a mindennapi gyakorlatban is használható oltóanyag lesz a kezünkben.”

Ez utóbbi mondat több kutató szájából is elhangozhatott volna, hiszen jelenleg több mint 100 vakcinajelölttel folynak tesztelések szerte a világban.

Azonban a kínai vakcinajelölt az egyetlen, melyet embereken is kipróbáltak már. A kísérleti oltóanyag a közönséges nátha kórokozóját, az adenovírust tartalmazza legyengített formában: Ezzel az adenovírussal a SARS-CoV-2 esetében a spike proteint kódoló genetikai anyagot (vírus RNS-t) kívánják eljuttatni az emberi szervezet sejtjeibe. Azok a sajtek, amelyekbe az adenovírus sikeresen behatolt, nagy termelni kezdik a a SARS-CoV-2 spike proteint és a nyirokcsomókba továbbítják, ahol az immunrendszer a spike proteint felismerő ellenanyag termelésbe kezd, és elpusztítja a koronavírust.

A vizsgálatban a járvány kiindulópontjául szolgáló kínai Vuhanból származó egészséges önkénteseknek adták be intramuszkulárisan az Ad5 vektorral ellátott COVID-19-vakcinát különböző dózisokban. A tesztelésben 108 önkéntes vett részt, akiknek életkora 18 és 60 év közé esett, és akik nem fertőződtek meg a SARS-CoV-2-vel. Ezt követően rendszeres vérvételekre került sor a humorális és celluláris immunválasz nyomon követésére, azt várták ugyanis, hogy az ideális vakcina a SARS-CoV-2-vel szembeni védekezés érdekében az immunrendszert mind antitestek, mind T-sejtek fokozott termelésére serkenti, vagyis beindítja a humorális és celluláris immunválaszt.

A résztvevők minden dózisban jól tolerálták a vakcinát, a beadás utáni 28 napban súlyos mellékhatás nem fordult elő. Leggyakoribb mellékhatás a beadás helyén fellépő enyhe fájdalom volt, melyről a résztvevők 54%-a számolt be. Ezen kívül az alábbi mellékhatások fordultak elő: láz (46%), fáradtságérzés (44%), fejfájás (39%) és izomfájdalom (17%).

A beadás utáni két héten belül a vakcina minden dózisa bizonyos szintű immunválaszt váltott ki. Minden vizsgált személyben kimutatták kötő antitestek képződését (ezek az antitestek a koronavírushoz kötődnek, ám nem feltétlenül támadják meg a kórokozót), és az önkéntesek bizonyos hányadában (kis dózis alkalmazása esetén a résztvevők 28%-ánál, közepes dózis beadása után 31%-uknál, nagy dózis hatására 42%-uknál) kimutatható szintet ért el a SARS-CoV-2 elleni neutralizáló antitestek mennyisége. Huszonnyolc nap elteltével az esetek többségében négyszeresére emelkedett a kötő antitestek szintje. További fontos megfigyelés volt, hogy az Ad5-nCoV vakcina az önkéntesek nagyobb részénél stimulálta a gyors T-sejt-választ is, különösen közepes és nagy dózisok alkalmazása esetén. A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy az antitest- és T-sejt-választ egyaránt befolyásolhatja az adenovírus 5-ös típusával szemben korábban már kialakult immunitás.

A szerzők munkájuk gyengéjeként említik a kis mintanagyságot, a viszonylag rövid vizsgálat időt, illetve a véletlen besorolásos kontrollcsoport hiányát.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.