Az éttermeknek szerepe lehet a COVID-19 szóródásában

Az amerikai Center for Disease Control and Prevention (CDC) kutatói szerint úgy néz ki, hogy az éttermek kulcsszerepet játszanak a COVID-19 fertőzés terjedésében.

Evéskor és iváskor a maszk nem takarja a szájunkat és az orrunkat, viszont vásárláskor, vagy egyéb beltéri aktivitás esetén a maszkot megfelelően használjuk – jelentették ki Dr. Kiva A. Fisher és munkatársai a CDC-től. 

Bár az egészségügyi hatóságok hónapok óta a maszk viselését és a „szociális távolságtartást” javasolják, könnyebben elfogadhatnánk az ajánlásokat, ha pontosan tudnánk, hogy az emberek hol találkoznak a vírussal. A legtöbb kutatásban az szerepel, hogy az emberek hogyan kerültek kapcsolatba a COVID-19-dal, de nem állnak rendelkezése COVID-19 nélküli kontroll csoportok. A hiány pótlására a Morbidity and Mortality Weekly Report-ban szeptemberben megjelent cikk szerzői összehasonlítottak 154, COVID-19-es tüneteket mutató, igazoltan pozitív beteget 160 hasonló tüneteket panaszoló beteggel, akik teszteredménye negatív volt. A COVID-19 pozitivitást a SARS-CoV-2 RNS légzőszervi RT-PCR próbával igazolták. A két csoportot életkor, nem és a vizsgálat helye szerint párosították.
A résztvevőket kikérdezték a maszkviselésről, a közösségi aktivitásról, a 10-nél kisebb és nagyobb részvételű családi eseményekről, a bevásárlásokról, az étterembe járásról, az irodákba-, szépségszalonokba-, edzőtermekbe-, bárokba/ill. kávéházakba járásról, a vallási gyülekezetbe/templomba járásról, a tömegközlekedési eszközök használatáról, a válaszokat pedig öt pontban értékelték a „soha” bejegyzéstől a „mindig” bejegyzésig terjedő skálán. A két csoport a nagyjából hasonló aktivitást mutattak, tehát COVID-19 fertőzésnek hasonlóan voltak kitéve, mégis néhány alapvető különbség mutatkozott közöttük. Az igazoltan pozitív csoportban 42% vallotta azt, hogy közeli kontaktusba került egy COVID-19-es személlyel. Ezzel ellentétben a negatív eredménnyel rendelkezőknek csak 14% jelezte, hogy ilyen kontaktusa volt. A közeli kapcsolatba került betegek fele (51%-a) családi kapcsolaton keresztül fertőződött meg. Az összes résztvevő mintegy fele volt vásárolni, illetve vett részt 10 főnél kisebb baráti összejöveteleken az első tünetek megjelenése előtti 2 hétben. Nem volt szignifikáns különbség a pozitív és a negatív személyek között a bevásárlások, a családi találkozókon való részvétel, az irodákba, a szépségszalonokba, az edzőtermekbe, a vallási gyülekezetekbe való látogatások gyakorisága szerint. A pozitív teszttel rendelkezők viszont 2,4-szer gyakrabban ebédeltek/vacsoráztak étteremben a betegségük kezdete előtti 2 hétben (igazított OR: 2,4, 95%CI 1,5-3,8).  Az étteremben történt étkezéseket nem különböztették meg aszerint, hogy a vendéglő zárt terében, a külső teraszán, vagy a belső udvarában ültek-e a résztvevők.
Az arcmaszk igenis számít
Azon résztvevők, aki a vizsgálatot megelőző 2 hétben nem kerültek érintkezésbe COVID-19 fertőzött személyekkel, de pozitívnak bizonyultak, csaknem háromszor annyian étkeztek étteremben (igazított OR: 2,8, 95%CI 1,9-4,3). A vizsgálatban résztvevők ezen alcsoportjában (a pozitívak között) csaknem négyszer annyian voltak, akik bárban, vagy kávéházban jártak (igazított OR: 3,9, 95%CI 1,5-10,1).
Összesen 107 volt azok száma, akik a vizsgálatot megelőző 2 hétben étteremben ettek, 21-en pedig  bárban vagy kávéházban fordultak meg. Ezek közül a (pozitív) személyek közül jóval kevesebben tartották be az olyan járványügyi ajánlásokat, mint a maszk viselése, vagy a szociális távolságtartás.
A pozitívnak bizonyult esetek 71%-a úgy nyilatkozott, hogy a megbetegedésének kezdete előtti 2 hétben mindig viselt valamilyen kendőt, vagy maszkot az arcán, a negatívnak bizonyult személyek 74%-ban viseltek maszkot ebben a kérdéses időben. Az egyértelmű, hogy étkezés közben nem lehet maszkot viselni, ráadásul az éttermek szellőztetése sem mindig megfelelő a vírusterjedés csökkentésére.
A tanulmány szerzői is tisztában vannak vizsgálatuk számos korlátjával: pl. sokan nem kívántak részt venni a vizsgálatban. Nem tettek különbséget az éttermek zárt és nyitott terében elköltött fogyasztás között, a vírusfertőzöttség kimutatását szolgáló különböző PCR-vizsgálatok érzékenysége és specificitása eltér egymástól, továbbá az egyetlen földrajzi területről szerzett tapasztalatok nem általánosíthatók, stb.
Végül a kutatók mindössze azt a nyilvánvaló következtetést vonták le, hogy a biztonsági előírások betartásával csökkenthető a vásárlók, az alkalmazottak és a közösség SARS-CoV-2 vírussal történő megfertőződésének kockázata.   

Források:

Harrison L. Restaurants may be key component to COVID-19 spread. Medscape Medical News. September 15, 2020.

Fisher KA, Tenforde MW, Feldstein LR, et al. Community and close contacts exposures associated with COVID-19 among symptomatic adults ≥ 18 years in 11 oupatients healthe care facilities – United States, July 2020. MMWR. September 11, 2020;69(36):1258-1264.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.