Gyógyszerkölcsönhatások Paxloviddal

Bár a nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid, Pfizer) adásának előnyei jóval meghaladják a kockázatokat, alkalmazásakor – számos más gyógyszerrel való potenciális kölcsönhatása miatt- iegn nagy körültekintés szükséges.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) 2021 decemberében adott sürgősségi felhasználási engedélyt a nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid, Pfizer) alkalmazására olyan 12 évesnél idősebb, enyhe-közepes súlyosságú COVID-19 betegek esetén, akiknél nagy a betegség súlyossá válásának kockázata (az Európai Gyógyszerügynökség 2022 áprilisában szintén befogadásra javasolta a szert). A gyógyszerkombináció a sejtek belsejébe jutott vírus szaporodását gátolja. Míg a tüskefehérjét célzó egyéb kezelések, például a monoklonális antitestek, elveszíthetik hatékonyságukat a vírus változásával, ezt a hatásvesztést eddig nem tapasztalták.

Lehetséges gyógyszerkölcsönhatások

A Paxlovid biztonságossági profilja kedvező, mellékhatásai is általában enyhék voltak, viszont a ritonavirről ismert, hogy számos más gyógyszer hatását képes befolyásolni, ezért a gyógyszerkölcsönhatásokról a gyártó cég egy külön interaktív felületet hozott létre a honlapján, ami a készítmény külső csomagolásán található QR-kóddal is elérhető.

A szerrel kapcsolatos aggodalmak csökkentésére az Infectious Diseases Society of America (IDSA) a közelmúltban frissített útmutatót tett közzé a Paxlovid és a 100 legnépszerűbb gyógyszer közötti lehetséges kölcsönhatásokról, valamint a felírással kapcsolatos fontos szempontokról.

Az interakciók kezelésének egyik lehetséges módja pl. a két, széleskörben alkalmazott sztatin, a lovasztatin és a szimvasztatin javasolt lehetőség: szedésük felfüggesztése a Paxlovid terápia 5 napja alatt.

Hasonlóképp az antiarrhythmiás szerek többsége is ellenjavallt a Paxlovid kezelés alatt, és a számos rákellenes készítménnyel való kölcsönhatás miatt az ilyen terápiában részesülők Paxlovid kezelésekor mindenképp szükséges a beteg onkológusával történő konzultáció. A transzplantáción átesettek gyógyszerekei között is minden bizonnyal vannak olyanok, amelyek jelentős kölcsönhatásba lépnek a ritonavirral, tehát ilyen esetekben is alapos megfontolás szükséges szedése előtt.   

A migrénjük kezelésére ergot-tartalmú szert szedők nem kaphatnak Paxlovidot, és a köszvény miatt kolchicin kezelésben részesülőknél is nagyon óvatosnak kell lennünk a Paxlovid adásakor. A kolchicin alkalmazása a Paxlovid szedése közben ellenjavallt, "de bizonyos körülmények között jelentős dóziscsökkentéssel azért adható". A mentális egészséget befolyásoló szerek többsége tovább adható a Paxlovid terápia alatt, viszont a kvetiapin (Seroquel) antipszichotikus gyógyszer esetében "a dózis jelentős csökkentésére van szükség".

A pulmonális hipertónia kezelésére nagyon nagy dózisban alkalmazott sildenafil ellenjavallt, viszont a merevedési zavarok kezelésére használt kisebb adagja (Viagra) továbbra is szedhető Paxlovid kezelés alatt.  

A Paxlovid felírásakor ismerniük kell a betegek veseműködését. Károsodott veseműködés esetén a szer dózisának csökkentése szükséges, de 30 ml/perc alatti GFR érték esetén nem javasolt a Paxlovid adása. A Pfizer cég weboldalán túl a Paxloviddal való gyógyszerkölcsönhatásokról a Liverpooli Egyetem gyógyszerkölcsönhatás-ellenőrző funkciója és a kanadai Ontariói Waterloo Egyetem nyomtatható tájékoztatója is részletes információt ad az érdeklődőknek.

"Rebound" hatás

A közelmúltban a hatóságokhoz érkezett „rebound” hatásról szóló jelentések, amelyek szerint a Paxlovid-kúra befejezése után COVID-19-tünetek alakultak ki, esetén még nem áll rendelkezésre elegendő adat az ok meghatározásához. Az anekdotikus adatok nyomán indult állnak kutatások során jelenleg azt vizsgálják, hogy az 5 napos kúra elegendő hosszúságú-e, és hogy a nagyobb kockázatnak kitett személyeknek rebound esetén szükséges-e egy második Paxlovid-kúra.

Fontos emlékezni arra, hogy a gyógyszer terápiás célja a kórházi kezelések és a halálesetek megelőzése, és bár minden minden rebound eset probléma, "lehetséges, hogy a gyógyszer használata már életet mentett".

 

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/974399

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.