hirdetés

COVID-19 elleni szerek

Jó hír, hogy manapság egyre több lehetőség áll rendelkezésünkre a COVID-19-fertőzöttek kezelésére.

hirdetés

Az orvosi döntés előtt azonban rengeteg szempontot kell mérlegelni. Tünetmentes vagy tünetekkel jár a betegség lefolyása? Melyek azok a tényezők, amelyek miatt esetleg nagy a kockázata annak, hogy a beteg fertőzése súlyossá váljon?  Kezelhető-e a beteg otthonában vagy kórházba kell utalni? Milyen gyógyszerek állnak az adott helyen rendelkezésre? A legújabb kutatási eredmények szerint jól működnek-e ezek a SARS-CoV-2 legújabb variánsa ellen? Az alkalmazni kívánt szerek milyen kölcsönhatásba léphetnek egymással? A beteg által, egyéb problémáira szedett gyógyszerek befolyásolják-e a COVID-elleni gyógyszerek hatását?

A pandémia alatt már számos gyógyszerrel kapcsolatos remény vált megalapozatlanná, és számos kezelésről derült ki az azitromicintől a hidroxiklorokinon és a konvaleszcens plazmán át a klorokinig, hogy hatástalan, de szerencsére már van néhány szerünk, amelyek bizonyítottan képesek megakadályozni a kórházi kezelést és a halált.

A COVID-19 kezelésének lehetőségei:

Az intravénásan adható monoklonális antitestek, amelyek segítségével a szervezet az immunrendszer működéséhez hasonló módon tudja leküzdeni a vírust.

Vírusellenes gyógyszerek, amelyek a vírus szaporodását gátolják.

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például kortikoszteroidok, amelyek a vírus nyomán keletkezett gyulladásos választ (citokin vihar) gátolják.

Eddig az FDA egyedül a vírus szaporodását gátló remdesivirre (Veklury) adott teljeskörű felhasználási engedélyt, azonban számos más gyógyszer is rendelkezik az FDA sürgősségi felhasználási engedélyével.  

Gyógyszerelési döntéshozatal folyamata

Nem minden fertőzöttnek lesz szüksége kezelésre. Fiatal, tünetek nélküli, vagy enyhe tüneteket mutató, beoltott és egyébként egészséges személyeknek egészen biztosan nem kell gyógyszert rendelni. Kezelés szempontjából azokra a betegekre kell összpontosítanunk, akik idősebbek, immunhiányos állapotban vagy valamilyen egyéb krónikus betegségben szenvednek, és vannak olyan kockázati tényezőik, amelyek valószínűsítik, hogy a fertőzés súlyossá fordulhat esetükben.

A szakmai szervezetek folyamatosan frissített ajánlásai pontos iránymutatásokat tartalmaznak arról, hogy milyen betegeket kell kezelni, és esetükben milyen kezeléseket kell alkalmazni. Az irányelvek kiterjednek a potenciális gyógyszerkölcsönhatásokra is, így például részletezik, hogy a szív- és érrendszerre ható gyógyszerek továbbá az immunszuppresszívumok miként befolyásolhatják (csökkenthetik) a COVID-19-elleni kezelések hatását.

Ambuláns betegek kezelése

Az enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel és bizonyos kockázati tényezőkkel rendelkező, de ambulánsan kezelhető betegek ellátására általában monoklonális antitestet javasolnak, vagy ha azok nem állnak rendelkezésre, akkor alternatívaként a tabletta formájában rendelkezésre álló vírusellenes Paxlovidot, ami több tanulmány szerint akár 90%-kal is csökkentheti a kórházi kezelés szükségességét vagy a halálozás kockázatát.

A jelenlegi COVID-19 esetek többségét okozó Omicron-változat ellen két monoklonális antitest bizonyult hatékonynak: a szotrovimab és a bebtelovimab, mindkettő rendelkezik az FDA sürgősségi felhasználási engedélyével. További két, FDA sürgősségi felhasználási engedéllyel rendelkező monoklonális antitest a REGEN-COV és a bamlanivimab/etesevimab az FDA felülvizsgálata szerint a rendelkezésre álló adatok alapján valószínűleg nem lesz hatékony a jelenlegi vírus variáns ellen, ezért az FDA csak azokra a COVID-19 fertőzésekre korlátozta a használatát, amelyeket nem az Omicron variáns okozott. A hatóság szerint más kezelések, így például a Paxlovid, a sotrovimab és a remdesivir várhatóan az Omicron ellen is hatásosan alkalmazhatóak.

A monoklonális antitestek további előnye, hogy általában biztonságosan adhatóak terhesség alatt is. Új lehetőség, hogy az FDA január végi engedélye alapján már járóbetegek számára is adható (a korábban csak kórházi használatra engedélyezett vírusellenes gyógyszer, a remdesivir (Veklury). Az újabb adatok ugyanis azt mutatták, hogy azok a betegek, akik a tünetek megjelenésétől számított 7 napon belül remdesivir kezelésben részesültek, 87%-kal kisebb valószínűséggel szorultak kórházi kezelésre vagy haltak meg.

Fekvőbetegek kezelése

A súlyos COVID-19-fertőzötteket kórházban kell ápolni, ahol rendszerint 5 napos iv. remdesivir kúrát kapnak, rendszerint kortikoszteroid (például dexametazon) mellett, amelyet legfeljebb 10 napon át folytatnak. A fertőzés súlyosbodásával a gyulladás fokozódik, ilyenkor a beteg oxigén adására vagy intubálásra szorul. Az immunszuppresszáns tocilizumab használatával -egy közelmúltban készült tanulmány szerint – csak szerény mértékben csökken a halálozás kockázata. A gyulladás csökkentésének másik lehetősége a baricitinib (Olumiant), ez a reumás ízületi gyulladásban alkalmazott orális szer 14 napig adható.

A kezelés időzítése

Az alkalmazott gyógyszerek fajtájától függetlenül azok adásának időzítése. Számos gyógyszer csak a betegség kezdetén, időben adva hat, és a legtöbb hatásának meghatározott időablaka van. Az időben megkezdett kezelés különösen azok számára fontos, akiknek tüneteik vannak, illetve nagyobb a kockázatuk a súlyos betegség kialakulására (idősebbek, a daganatos-, vese- és tüdőbetegségben a HIV-fertőzésben szenvedők, az immunbetegek és elhízottak).

Súlyosan immunhiányos emberek számára sokszor a vírusexpozíciót megelőzően 6 havonta két monoklonális antitest (tixagevimab és cilgavimab) kombinációt is adnak, abban a reményben, hogy ezzel védelmet adhatnak azoknak, akik immunrendszere nem képes felvenni a vírustámadás elleni küzdelmet.

 

Források

Daniel C. DeSimone, MD, consultant in infectious diseases and associate professor of medicine, Mayo Clinic.

Rajesh Tim Gandhi, MD, professor of medicine, Harvard Medical School; infectious diseases doctor, Massachusetts General Hospital, Boston.

Katherine Yang, PharmD, infectious diseases clinical pharmacist, clinical professor of pharmacy, UCSF School of Pharmacy.

FDA statement: "Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Limits Use of Certain Monoclonal Antibodies to Treat COVID-19 Due to the Omicron Variant."

FDA: "Know Your Treatment Options for COVID."

Mayo Clinic: "COVID-19 drugs: Are there any that work?"

News releases, FDA: "FDA Takes Action to Expand Use of Treatment for Mild-to-Moderate COVID-19," "Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes New Monoclonal Antibody for Treatment of COVID-19 that Retains Activity Against Omicron Variant," "Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes New Long-Acting Monoclonal Antibodies for Pre-exposure Prevention of COVID-19 in Certain Individuals."

The New England Journal of Medicine: "Early Remdesivir to Prevent Progression to Severe Covid-19 in Outpatients," "Oral Nirmatrelvir for High-Rick, Nonhospitalized Adults with Covid-19."

Journal of Medical Internet Research: "Impact of Trump's Promotion of Unproven COVID-19 Treatments and Subsequent Internet Trends: Observational Study."

The Journal of the American Medical Association: "Tixagevimab and Cilgavimab (Evusheld) for Pre-Exposure Prophylaxis of COVID-19."

National Institutes of Health: "Covid-19 Treatment Guidelines."

Infectious Diseases Society of America: "IDSA Guidelines on the Treatment and Management of Patients with COVID-19."

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.