Hőstabil thaiföldi COVID-vakcina

Hőstabil lipid nanorészecskéi miatt a jelenleg fázis II. vizsgálatokban értékelt mRNS alapú ChulaCov19 vakcina egyszerű hűtőszekrényben is három hónapig eltartható.

Egy thaiföldi kutatócsoport két amerikai és két kanadai kollégával együttműködve fejlesztette ki azt az mRNS alapú COVID-19 vakcinát, amely felhasználás előtt akár három hónapig is biztonságosan tárolható egy normál hűtőszekrényben. A kutatók a Bangkok székhelyű Chulalongkorn University laboratóriumaiban dolgoztak, így a ChulaCov19 nevet adták az oltóanyagnak.

A kutatók a Nature Microbiology folyóiratban megjelent tanulmányukban írták le az általuk kifejlesztett vakcina és más mRNS COVID-19 vakcinák közötti különbségeket. (A pandémia során eddig kifejlesztett 172 vakcina közül 40 RNS-alapú.) A legismertebb, legszélesebb körben használt vakcinákat a Pfizer és a Moderna fejlesztette ki, és mindkettő hatásosnak bizonyult a súlyos tünetek megelőzésében.

Mindkét vakcina hűtőszekrényben is tárolható, bár maximális tárolási idejük nagy mértékben különbözik. A Pfizer vakcina 10 hétig, a Moderna vakcina pedig mindössze 30 napig tartható el. Hosszabb ideig tartó tárolásra mindkettőt nagyon alacsony hőmérsékleten kell tartani, a Pfizer esetében ez -60°C, a Modernánál -15°C. Ezek a tárolási követelmények jelentős akadályokat jelentenek a harmadik világ országaiban történő felhasználás szempontjából, ezért döntött a Thaiföldön dolgozó kutatócsoport amellett, hogy egy sokkal tovább, egyszerű hűtőszekrényben is három hónapig eltartható vakcinát fejleszt ki.

Az új oltóanyagot alapvetően ugyanolyan módon állították elő, mint a Moderna és a Pfizer vakcinákat, és működési elve is hasonló: mRNS-t használnak arra, hogy a szervezetet a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéinek termelésére késztessék. Az mRNS-t szintén lipid nanopartikulumokkal burkolták, ám ebben rejlik a fő különbség: ennek a rétegnek a hőstabilitása sokkal jobb, mint a Moderna vagy a Pfizer oltóanyagának. Egy másik jelentős eltérés, hogy az új vakcinát nem stabilizálják prefúzióval. Ez a folyamat segíti a tüskefehérjéket abban, hogy a szervezetben felvegye a kívánt térszerkezetet, ám az új oltóanyag tesztelése azt mutatta, hogy stabilizálás nélkül is ugyanolyan hatékony, mint a másik két vakcina.

Az eddig elvégzett tesztek szerint a delta-, gamma-, béta- és alfa-változatok ellen az oltóanyag hatásos volt, bár az omikron-változat ellen kevésbé. A vakcina mellékhatásai is hasonlóak voltak, mint széles körben alkalmazott társaié. Az új fejlesztésű oltóanyagot jelenleg három fázis II. klinikai vizsgálatban értékelik, ezek közül kettő Thaiföldön, egy pedig Ausztráliában van folyamatban. Az ausztrál vizsgálatban a ChulaCov19-et booster vakcinaként használják majd már engedélyezett vakcinákkal beoltott betegek egy csoportjában.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Safety and immunogenicity of a prefusion non-stabilized spike protein mRNA COVID-19 vaccine: a phase I trial

COVID-19 vaccine developed in Thailand can be stored in refrigerator for three months

ChulaCov19 Vaccine in Healthy Adults

Phase 2 trial of ChulaCov19 BNA159 mRNA Vaccine to start in Australia

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.