hirdetés

Orális készítményt fejlesztenek COVID-19 ellen

A Tetra Bio-Pharma és a Cellvera együttműködési megállapodást kötött egy új kettős hatóanyagú COVID-19 elleni gyógyszer fejlesztésére.

hirdetés

A kannabinoid-alapú gyógyszerkutatás-fejlesztésre specializálódott Tetra Bio-Pharma Inc. (Montreal, Kanada) és a Qifenda (favipiravir) jogait birtokló Cellvera Global Holdings LLC együttműködési megállapodást kötött egy új, kettős hatóanyagú COVID-19 elleni tabletta kifejlesztésére. A felek a Prepaire mesterséges intelligencia alapú in silico gyógyszerkutatási platform adatai alapján feltételezik, hogy a favipiravir és az ARDS-003 (onternabez) kombinált hatóanyagú készítmény lehetővé teszi a szervezetben a vírus gyors eradikálását, és hosszabb távú előnyöket biztosít a betegek számára. Az ARDS-003 citokincsökkentő tulajdonságai megelőzhetik a SARS-CoV-2 fertőzés egyes következményeit, például a súlyos tüdőgyulladást, míg a favipiravir széles spektrumú antivirális szerként gátolja a vírus replikációját. Az együttműködő felek legoptimistább tervei szerint a kombinált hatóanyagú készítmény több légzőszervi vírus okozta megbetegedés ellen is használható lehet, és szerencsés esetben akár képes lehet megingatni a Paxlovid (ritonavir, Pfizer) piaci pozícióit is.

 

A hatóanyagokról (ARDS-003 és favipiravir)

A Tetra Bio-Pharma vizsgálati hatóanyaga, az ARDS-003 (onternabez) a 2-es típusú kannabinoid receptor (CB2R), egy alapvető immunmoduláló célpont erős és szelektív teljes agonistája, egy szintetikus kannabinoid. Az ARDS-003 kifejezetten az akut szisztémás gyulladás modulálására és a szepszis, az ARDS (akut légzőszervi distressz szindróma) valamint a szervkárosodás megelőzésére lett kifejlesztve. Bár a vírusos (COVID) vagy bakteriális szepszisből eredő ARDS klinikai profilja eltérő lehet, a diszfunkcionális immunválaszt magában foglaló hiperinflammáció a tüdőkárosodás közös közvetítője. A Tetra preklinikai vizsgálatai kimutatták, hogy az ARDS-003 csökkenti ezt a hiperinflammatorikus választ és lassítja a betegség progresszióját. Humanizált ACE2 egérmodellben monoterápiában alkalmazva az ARDS-003 a placebóhoz képest dózisfüggően csökkentette a morbiditás és a mortalitás jeleit, beleértve a SARS-CoV-2 fertőzést követő légzési distresszt. Az ARDS-003 a vírusfertőzést követő hiperinflammációban és immunrendszeri diszfunkcióban szerepet játszó számos proinflammatorikus mediátor (azaz citokinek) koncentrációjának csökkentésében is felülmúlta egy vírusellenes gyógyszer teljesítményét.

A Cellvera birtokolja a 2019 óta már generikus hatóanyaggá vált favipiravir jogait, amely hosszú és igazolt biztonságossággal és hatékonysággal rendelkezik. A hatóanyagot eredetileg a FujiFilm leányvállalata, a Toyama Chemical Co. fejlesztette ki, és Japánban 2014-ben engedélyezték a pandémiás (tehát nem a szezonális) influenza kezelésére. A favipiravir a vírusos RNS-függő RNS-polimeráz (RdRP) szelektív gátlója, amely erős vírusellenes aktivitással rendelkezik az egyszálú RNS-vírusokkal, köztük a koronavírusokkal szemben. Célpontja a koronavírus replikációjához szükséges fehérje, lehetetlenné téve a vírus számára a szaporodást. A széles spektrumú vírusellenes gyógyszer 12 víruscsalád ellen hatásos, beleértve a koronavírusokat (COVID, MERS, SARS), filovírusokat (Ebola, Marburg), flavivírusokat (Zika, Nyugat-Nílusi vírus, Dengue-láz), veszettséget és a norovírust is. Mivel a SARS-CoV-2 új törzseinek megjelenésével továbbra is számolni kell, a SARS-COV-2 legújabb variánsain, az omikronon és a deltán végzett előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy a favipiravir megőrzi vírusellenes aktivitását. A favipiravir továbbra is fontos készítmény a folyamatosan fejlődő COVID-19 vírus és más lehetséges jövőbeli világjárványok elleni vészhelyzeti felkészülési stratégiákban.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Tetra and Cellvera partner to develop oral Covid-19 treatment

Tetra Collaborates with Cellvera to Develop a Potential Oral Combination Treatment for COVID-19 Patients

FDA Provides Positive Feedback on Tetra Bio-Pharma's Application for ARDS-003 Clinical Development in COVID-19 Patients

Tetra Bio-Pharma Announces Positive Preclinical Results of ARDS-003, a Novel Therapeutic for Sepsis and Viral Infections

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.