hirdetés

A COVID neurológiai komplikációit jelző plazmabiomarkerek

A neurológiai tünetekkel járó long-COVID akár neurodegeneratív folyamatokkal is járhat.

hirdetés

A COVID-19 betegségből felgyógyultak jelentős részénél bizonyos tünetek a fertőzésből való gyógyulás után is hosszú ideig fennmaradnak. Az enyhe vagy akár súlyos tünetekkel járó hosszú-COVID betegség egy részében a neurológiai tünetek: pl. fejfájás, agyi köd, kognitív eltérések, szaglás- és az ízérzés vesztés, sőt az esetleges cerebrovaszkuláris komplikációk (pl. stroke) dominálnak, ami a háttérben húzódó neurodegenerációt jelezhet.

A kutatók olyan biomarkereket kerestek, melyekkel igazolni és követni lehet a COVID-19 neurológiai komplikációit. A kutatások kimutatták, hogy a neurofilamentum könnyű lánc (NfL) és a gliális fibrilláris savas fehérje (GFAP) használható erre a feladatra. Korábbi cikkünkben (http://otszonline.hu/cikk/biomarkerek_jelezhetik_az_sm_hosszutavu_kimenetelet) már beszámoltunk arról, hogy pont ezek a biomarkerek alkalmasak a sclerosis multiplex hosszútávú kimenetelének előrejelzésére is.

A Vancouver General Hospital (British Columbia) intenzív osztályára felvett 209 COVID-os beteg adatait értékelték. 64%-uk férfibeteg, medián életkoruk 61 év volt, 60%-ukat lélegeztetni kellett, 17%-uk elhunyt. A kórházba kerüléskor a betegek 53%-ánál az NfL értékékek, 42%-ánál a GFAP értékek kívül estek a normál tartományon. A betegek 31%-ánál mindkét mutató a normál értékeken kívül volt. A betegek 12%-ánál ischaemia, 4%-ánál vérzés, 2%-ánál görcsök, 10%-ánál degeneráció volt megfigyelhető.

A felvételkor mért NfL 0,702 görbe alatti területtel (AUC) jósolta meg a neurológiai komplikációkat, a GFAP AUC értéke 0,722 volt. Kombinációban az AUC 0,743 volt. Egy hét után az NfL AUC értéke 0,802, a GFAP AUC-ja 0,733 volt, a kettő kombinációja AUC 0,812-őt mutatott. Már felvételkor növekedett neurológiai kockázatot észleltek a betegek életkorától függő küszöbértékeknél (NfL OR: 2,9; GFAP OR: 1,6; kombinált OR: 2,1), és egy hét múlva (NfL OR nem szignifikáns, GFAP OR: 4,8, kombinált OR: 6,6). A kutatók az NfL-t és a GFAP-ot egyaránt használhatónak találták a neurológiai komplikációk detektálására. A két marker kombinációja emelte a detekció hatékonyságát. Az NfL több szenzitívitást, a GFAP marker egy kissé több specificitást mutatott.

A kutatók 6 és 18 hónap után is figyelik a betegeket, neuropszichiátriai teszteket végeznek, további biomarkereket keresnek, és PET valamint MRI vizsgálatokat végeznek. A résztvevők körét kibővítik az általános kórházból származó és járóbetegekkel is.

Mivel a pandémia alatt nehéz volt olyan beteget találni az intenzív osztályon, aki nem volt COVID-os, ezért a szerzők nem nagyon tudtak referenciaként szolgáló adatokat gyűjteni: egyelőre 33 olyan kontroll betegük van, akik súlyos légzési problémák miatt kerültek az intenzívre. A COVID-osoknál kissé alacsonyabb a neurológiai biomarkerek szintje, mint az egyéb légzési problémák miatt bennfekvő betegeknél, bár az adatokban nagyon nagy a szórás és a két csoport közötti szignifikancia nagyon csekély.

A vizsgálat érdekessége ellenére egy csomó kérdés maradt megválaszolatlanul, pl. a poszt-COVID állapot elmultával a biomarker értékek vissza fognak-e térni a normál tartományba? Az említett markerek normáltól eltérő értékei esetén valóban fennáll a neurológiai eltérések fokozott kockázata, de a markerek eltérő értékei mellett nem feltétlenül észlelhetőek neurológiai tünetek.

Forrás:

Kling J. Plasma biomarkers predict COVID neurologic complications. MDedge News > Conference News > AAIC 2022. August 11, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.