hirdetés

Biomarkerek jelezhetik az SM hosszútávú kimenetelét

A szérum neurofilamentum könnyű lánc (sNfL) és a szérum gliális fibrilláris savas fehérje (sGFAP) segítségével előrejelezhető az SM hosszútávú kimenetele és a relapszus kockázata.

hirdetés

A ’Sclerosis multiplex kezelésével és kutatásával foglalkozó amerikai bizottság’ (Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ACTRIMS)) 2022-es kongresszusán ismertetett eredmények alapján elmondható, hogy olyan biomarkerek, mint például a szérum neurofilamentum könnyű lánc (sNfL) és a szérum gliális fibrilláris savas fehérje (sGFAP) az SM korai szakaszában történő mérése hasznos információkkal szolgál az SM kimenetelét és a relapszus kockázatát illetően. Korábbi SM tanulmányokban a magasabb kiindulási sNfL-szintet agysorvadással és más hosszútávú komplikációkkal, az sGFAP-szint változásait pedig idegi gyulladással és károsodással hozták összefüggésbe a betegség lefolyása során, ám a két biomarker együttes értékelése új információkkal szolgál. Az sNfL és az sGFAP prediktív modellekben való felhasználása azért is érdekes, mert az egyik a neuroaxonális károsodással, míg a másik az asztrocita- és gliakárosodással/sejtmegújulással korrelál – így bár eltérő módon, de idegi gyulladással járó károsodást és neurodegenerációt tükröznek.

Az összefüggés vizsgálatához a kutatók a Brigham Multiple Sclerosis Center sclerosis multiplexes betegeinek adatait értékelték (előfordult 20 éves követési idő is). Minden betegnél félévente neurológiai vizsgálat, évente pedig MRI-vizsgálat és vérmintavétel történt. Az első vizsgálatban 144 beteg vett részt (átlagéletkoruk 37,4 év), náluk két sNfL- és sGFAP‑meghatározás történt az SM kialakulását követő 3 éven belül. A kiindulási sNfL-szint átlagosan 10,7 pg/ml volt, és 50 betegnél (34,7%) az sNfL szint már az 1 éves követéskor is emelkedett volt. Az sGFAP-szint átlagosan 96 pg/ml volt a betegség kezdetén, és 59 betegnél (41%) már az 1 éves követéskor is emelkedett sGFAP szintet mértek. Az eredmények azt mutatják, hogy a magasabb kiindulási sNfL-szintek szignifikáns kapcsolatban vannak a 10 éves követéskor kialakuló relepszusok fokozott kockázatával (kockázati arány [HR], 1,34; P = 0,04), valamint az újonnan kialakuló MRI‑elváltozásokkal (HR, 1,35; P = 0,022).

 

 

A vizsgált csoportból 25 betegnél (17,4%) alakult ki másodlagos progresszív SM (SPMS) a 10 éves követési idő alatt. A prognosztikai vizsgálatokhoz a kutatók összehasonlították az SPMS jól ismert klinikai prediktorait használó modellt az sNfL és az sGFAP értékek bevonásával, illetve azok nélkül. A klinikai modell olyan kulcsfontosságú tényezőket tartalmazott, mint az életkor, a nem, a testtömegindex, az EDSS-skála (Extended Disability Status Scale), a 7,5m távolságon végzett séta teszt (timed 25‑foot walk test (T25W)) és egyéb mérések. A kutatók megállapították, hogy a klinikai modell önmagában 0,75-ös ROC görbe alatti területtel (AUC) jelezte előre az SM 10 éves kimenetelét. A kiindulási sNfL- és sGFAP-mérések hozzáadásával azonban az AUC 0,79-re javult (P = 0,0008). Továbbá, a kiindulási érték után végzett további sNfL- és sGFAP‑mérések bevonása tovább javította a modell AUC értékét (0,82; P =0,046).

A klinikai modellek sNfL- és sGFAP-értékekkel történő kiegészítése javította az SM 10 éves követésekor fennálló, az EDSS-skála szerinti rokkantság mértékének előrejelzését (P = 0,068), valamint az agyi T2‑elváltozás térfogatának (P = 0,009) és az agyi parenchymás frakció (P = 0,04) előrejelzését is.

Egy második vizsgálatban értékelték a két érték szerepét a betegségmódosító terápia (DMT) abbahagyását követő relapszus előrejelzésében. A vizsgálat során 42, a DMT-kezelést a 2 éves „betegségaktivitás‑mentes” időszak után abbahagyó beteget 36, hasonló jellemzőkkel rendelkező, de a DMT‑kezelést továbbra is folytató beteggel hasonlították össze. Valamennyi betegnél (átlagéletkoruk 44,5 év) átlagosan 7,4 év telt el a betegség korábbi aktivitása óta. Az sNfL‑szint emelkedése a DMT-kezelés abbahagyását követően (korábban nem) a klinikai tünetek súlyosbodásának szignifikánsan magasabb kockázatával (HR, 9,4; P = 0,007), az sGFAP változása pedig új MRI-elváltozásokkal (HR, 8,3; P = 0,039) járt együtt a 7,5 éves átlagos követési idő alatt.

A vizsgálat legfontosabb üzenete az, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a DMT-kezelés abbahagyása után megemelkedett a két biomarker szintje, szignifikánsan magasabb a betegség aktivitásának jövőbeni kockázata. Amennyiben ezeket az eredményeket sikerül megerősíteni egy új vizsgálatban, a vizsgálatok eredményei bekerülhetnek a sclerosis multiplexes betegek DMT‑kezelésének leállítására vonatkozó irányelvekbe. A vizsgálat eredményeinek értelmezése azonban nem egyszerű. Az eredmények jelentősen limitáltak, mivel a vizsgálatban résztvevő betegek viszonylag fiatalok voltak, átlagéletkoruk 45 év volt, amikor a terápia leállítása általában nem jellemző. Elmondható azonban, hogy a klinikai és az MRI vizsgálatok, valamint a szérum biomarkerek egyetlen modellben történő alkalmazása hatékonyabb, mint e három tényező bármelyike külön-külön, ezért olyan információval szolgálhat a klinikusok számára, ami segíti őket a kezelés kiválasztásában, emellett pedig a biomarkerek a kezelés abbahagyása utáni relapszus előrejelzésében is hasznosak lehetnek.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/970087

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.