hirdetés

Az sNfL hasznos biomarker SM-ben

Számos tanulmány szerint a szérum neurofilamentum könnyűlánc-fehérje (sNfL, serum neurofilament light chain) biomarkerként jól használható a sclerosis multiplex aktivitásának és a kezelésre adott válasznak a felmérésére.

hirdetés

Az European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) 34. kongresszusán Berlinben 32 tanulmány foglalkozott a szérum neurofilamentum könnyűlánc témával. Az egyik tanulmányban négy Fázis III vizsgálat eredményei szerint az sNfL szintek megfelelően jelzik a betegség súlyosságát és a kezelésekre adott választ. Egy másik tanulmányban másik két Fázis III vizsgálat alapján úgy találták, hogy a kiindulási sNfL érték alapján meg lehet jósolni a rokkantság progresszióját és az agyi atrófiát.

Ugyanakkor egyes szakértők figyelmeztetnek, hogy a neuronokat és axonokat azok sérülésekor körülállványozó neurofilamentum nem specifikus sclerosis multiplexben, hiszen pl. a stroke, az amyotrophiás lateralsclerosis, és a fejsérülés szintén növelhetik az sNfL szintet. Ráadásul, az sNfL szint az életkorral is folyamatosan növekszik.

Régebben az NfL-t a liquorból határozták meg, de Dr. Tobias Derfuss (Dept. of Neurology and Biomedicine at University Clinic in Basel) szerint valódi áttörés, a technika fejlődésével ma már az NfL-t a szérumban is tudjuk mérni. Derfuss és munkatársai egy retrospektív tanulmányban igazolták, hogy az sNfL értékének 3 és 6 hónap utáni csökkenése, arra utal, hogy a SM kezelése hatásos, és csökken a neuronok és axonok károsodása. Az sNfL kiindulási szintje előre jelzi a betegség várható aktivitását a következő 1-2 évben. A magasabb szint a kiújulás, a további romlás nagy kockázatára utal. Az sNfL szint változása összefügg az MRI-aktivitással és az Expanded Disability Status Scale (EDSS) által jellemzett progresszióval.

Az sNfL növekszik az életkorral (2,1%/év), az EDSS score-ral (5,7% lépésenként) és a 120 napon belüli kiújulással (19,4%). A betegségmódosító kezelések (DMT,disease-modifying therapy) az sNfL csökkenését eredményezik (-3,2% évente, P=0,006). Minden 10 pg/ml-el magasabb kiindulási sNfL érték (életkorral, EDSS-el, előző relapszusokkal korrigálva) azt jelzi, hogy az elkövetkező 2 évben 29%-kal nő a várható kiújulás (P<0,001). Dr. Derfuss kifejtette, hogy az sNfL nem helyettesíti az MRI-t és a neurológiai vizsgálatot, de kiegészíti azokat és segítségével már korán fel lehet becsülni a kezelések hatékonyságát.

Dr. Peter Calbresi (Multiple Sclerosis Center at Johns Hopkins Medicine, Baltimore, Maryland) négy nagy vizsgálat (ADVANCE, CHAMPS, MSCRG, SENTINEL) adatait értékelve kifejtette, hogy nemcsak egy betegcsoportra, hanem az egyes betegekre nézve is meg kellene állapítani az sNfL „cut-off” értékeit. Munkatársaival 1199 beteg adatainak kiértékelésekor úgy találták, hogy a 16 pg/ml a betegség aktivizálódását jelző „cut-off” érték, efölött rosszabb az EDSS-el mért hosszú távú kimenetel, a T2 léziós volumen és az agyi atrófia. „A 16 pg/ml sNfL érték alatt viszont nem valószínű, hogy az MRI felvételen gadoliniumot halmozó léziót találunk.” Derfuss dr. eredményeivel egyezően Dr. Calabresi is megfigyelte, hogy a DMT kezelés során 16 pg/ml alá süllyedt az sNfL érték.

Dr. Ludwig Kappos (University of Basel) és csoportja két külön vizsgálatból 1452 másodlagos progresszióban lévő SM-beteget (EXPAND) és 378 primér progresszív SM-beteget (INFORM) értékeltek. Másodlagos progresszióban lényegesen magasabb volt az sNfL érték (32,1 vs 22,0 pg/ml, P<0,001). A magasabb kiindulási sNfL érték nagyobb agytömegvesztést jelzett mindkét betegcsoportban. A szekunder progresszióban 60 pg/ml fölötti érték jelentős agyi volumenvesztést jelzett (-0,8%), míg a 30 pg/ml alatti érték kisebb mértékűt (-0,2%) mutatott (P<0,0001). A primér progressziós betegeknél ugyanez a két érték -0,8% és -0,4% volt (P=0,0044). Azonos életkorú betegeket összehasonlítva a szekunder progressziós SM-betegekben átlagosan magasabb volt az sNfL érték, mint a primér progressziós betegekben. Dr. Kappos szerint az sNfL értékes eszköz a betegség lefolyásának felbecsülésére és az sNfL szintjei korrelálnak az eddig használt markerek értékeivel.

Dr. Robert J. Fox (Neurological Institute at the Cleveland Clinic in Ohio) elmondta, hogy az sNfL-ről az első adatok a SPRINT-MS vizsgálatból származnak: számos betegnél a relatíve stabil sNfL szintek hirtelen növekedése jelezte a később kimutatható progressziót.

Még több bizonyíték kell az optimális „cut-off” érték megállapításához. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > ECTRIMS 2018

2. European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.