hirdetés

D-vitamin szint jelentősége sclerosis multiplexben

A D-vitamin javítja, a dohányzás beárnyékolja a kognitív képességeket sclerosis multiplexben.

hirdetés

A European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) 2018-as kongresszusán Dr. Mariana Cortese (Dept. of Nutrition at the Harvard T.H. Cahn School of Public Health, Boston) arról számolt be, hogy a klinikailag izolált szindróma megjelenése utáni 1 évben a magasabb D-vitamin szintekhez a 11. évben jobb kognitív funkciók és kevesebb az idegkárosodás társulnak, míg a CIS utáni első 2 évben való dohányzás esetén a 11. évre rosszabb kognitív teljesítmény tapasztalható, és több a kimutatható idegi károsodás is.

Sclerosis multiplexben gyakori a kognitív képességek romlása, a betegek mintegy 40-70%-ánál észlelhető a betegség lefolyása során. Azok a betegek a leginkább érintettek, akik állás nélkül maradnak, és nincs semmilyen szociális elfoglaltságuk. Mindkét tényező rontja az életminőséget, a fellépő kognitív működési zavar pedig nem csak, hogy egyre rosszabbodik, de nincs is rá kezelés. A dohányzás, az alacsony D-vitamin szint, a fertőzések, az EBV-fertőzés a sclerosis multiplex ismert kockázati faktorai, de eddig még nem vizsgálták, hogy miképpen hatnak a kognitív teljesítményre.

Dr. Cortese és munkatársai 278 CIS-szel diagnosztizált beteget követtek a multicentrikus, kettős vak, randomizált, eredeti BENEFIT- 11 (Betaferon/Betaseron in Newly Emerging MS for Initial Treatment 11 Year) vizsgálatban. Mérték a szérum 25-hidroxivitamin D-értéket (évszakhoz mérten), a cotinin biomarkerrel dokumentálták a dohányzást (25 ng/ml dohányos, >189 ng/ml erős dohányos) és mérték az EBV nukleáris antigén-1-et (EBNA-1), valamint az immunglobulin G szinteket. A 11 éves követés után a Paced Auditory Serial Addition Test-tel (PASAT-3) mérték a kognitív teljesítményt. (A PASAT a Multiple Sclerosis Functional Composite, MSFC, egy három részből álló, standardizált, kvantitatív mérés egyik része).

A kutatók arra jutottak, hogy a szeropozitív Epstein-Barr vírus (EBV) fertőzés nincs szignifikáns összefüggésben a kognitív teljesítménnyel. Viszont a CIS diagnózisa utáni 2 évben a D-vitamin-szintek minden 50 nmol/literes (20,032 ng/ml) emelkedéséhez a 11. évben végzett PASAT-3 mérés átlagának 65%-os csökkenése (kedvezőbb alakulása) társult (OR: 0,35, 95%CI 0,14-0,89, P= 0,027), a legfölső 25-hidroxivitamin D-értékek mellett mindig jobb PASAT-értékeket kaptak. A dohányosok standardizált PASAT-értékei alacsonyabbak voltak a nem dohányzókhoz képest (ß = -0,81, 95%CI -1,60-tól -0,02-ig). A 11. évben végzett vizsgálatok során az erős dohányosok között 6 ponttal alacsonyabb PASAT értékeket kaptak. Ezekkel az adatokkal ellentétben az EBNA-1 IgG antitestek a 11. évben végzett vizsgálatnál sem mutattak összefüggést a kognitív működésekkel (az egyes negyedek közötti P-trend = 0,73 volt).

Dr. Cortese és munkatársai a szérum könnyű neurofilamentum (sNfL) szintek - a neuronok károsodásának a cerebrospinális folyadékból kimutatható biomarkerének - mérésén keresztül értékelték a neuron-axon károsodásokat is: a magasabb sNfL szintek nagyobb mértékű károsodásra utalnak. Vizsgálataikkal kimutatták, hogy a CIS diagnózisa utáni első 2 évben a 25-hidroxivitamin D-szintek minden 50 nmol/literes emelkedése (20,032 ng/ml) az sNfL adatok szerint 20%-kal kevesebb neuronális károsodással járt (95%CI 0,64-0,99, P=0,05). A dohányosok sNfL szintjei 29%-kal magasabbak voltak a nem dohányzók sNfL szintjeihez képest (95%CI 1,08-1,54, P= 0,006), azaz jóval több neuronális károsodást szenvedtek. Az EBNA-1 szintek az sNfL szintekkel sem mutattak összefüggést. Cortese doktornő ezért kijelentette „az sNfL mérések igazolták az eredeti megfigyeléseinket”.

A BENEFIT-11 eredményei alapján kijelenthető, hogy a CIS diagnózisa utáni első években végzett D-vitaminpótlás neuroprotektív hatású, és a dohányzás viszont káros hatású, ezért a felfüggesztésére irányuló konzultációk szintén nagyon fontosak.

Dr. Letizia Leocani (Dept. of Neurology at the Universitá Vita-Salute San Raffaele-UniSRin, Milánó) nagyszerűnek tartja a tanulmányt, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az összefüggések kimutatása még nem jelenti az ok-okozati kapcsolatok meglétét. Ráadásul a kognitív teljesítményt csak a 11. évben mérték, a kiinduláskor nem, pedig érdekes lett volna egy ilyen összehasonlítás.

Dr. Martin Stangel (Dept. of Clinical Neuroimmunology and Neurochemistry at Hannover) is hangsúlyozta, hogy a D-vitamin szint emelése és a dohányzás felfüggesztése védheti az SM-betegek kognitív működését.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > ECTRIMS 2018

2. 34th Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.