hirdetés

Kognitív funkciók és depresszió SM-ben

A sclerosis multiplexben szenvedők kognitív problémáinak rehabilitációs kezelése jelentősen csökkentette a betegek depresszióját.

hirdetés

A MAPPS-MS (Memory, Attention, Problem Solving Skills in Multiple Sclerosis) rehabilitációs program célja az SM-hez társuló, jól ismert kognitív leromlás csökkentése. A Consortium of Multiple Sclerosis Centers 2018-as találkozóján Dr. Alexa K. Stuifbergen (University of Texas, Austin) és munkatársai ismertették, hogy a beavatkozás nem csak a kognitív funkciók gyengülését csökkentette, hanem a kognitív romláshoz közismerten gyakran társuló depressziót is jótékonyan befolyásolta.

A vizsgálatban 183 enyhén, vagy közepesen érintett SM-ben szenvedő beteget randomizáltak két csoportba: az egyik csoport (n = 93) résztevőinek számítógépes elemet is tartalmazó kognitív tréninget tartottak csoportos foglalkozások keretében, míg a másik csoport betegei (n = 90) csak a szokásos gondozásban részesültek. A betegek 87%-a nő volt, 75%-ban fehérek, átlagos életkoruk 49,5 év volt, a rokkantság fokát mérő Expended Disability Status Scale szerinti átlagos értékük 5,2 + 1,56-nak adódott. A vizsgálat indulásakor a betegek többsége kognitív zavarban szenvedett. Az adatokat (önbevallás, kognitív funkciók mértéke, depressziós tünetek) a kiinduláskor, közvetlenül a tréningek után, 3 hónap múlva, és végül 6 hónap múlva értékelték. A MAPPS-MS módszerrel kezelt betegek csoportjában a 10 tételes CESD skála (Center for Epidemiological Studies Depression Scale) szerint jelentősen csökkentek a depressziós tünetek (a csoportok között idővel létrejött különbség, ”time-by-group effect”, F = 2,914, P>0,05), a kontroll csoportban viszont egyáltalán nem csökkent a depresszió mértéke.

A kovariáns analízissel (ANCOVA) vizsgálva az intervenciós csoport betegeinek depressziója a beavatkozás után azonnal javult, lényegesen csökkent a CESD-érték (F = 7,63, P = 0,006), a javulás három hónap múlva is fennmaradt (F = 5,04, P<0,05), de hat hónap múlva már nem volt észlelhető. A CESD skálán a magasabb érték nagyobb depressziót jelez. A CESD érték nem függött a beteg életkorától, nemétől, képzettségétől vagy rasszbéli hovatartozásával, viszont szignifikáns összefüggést mutatott az elvégzett memória-gyakorlatokkal (r = 0,26) és a szerzett kognitív képeségekkel (r = 0,44). Nem lehetett szignifikáns összefüggést találni a depressziós tünetek és a neuropszichológiai próbák között.

A MAPPS-MS tréning nyolc héten keresztül hetenként két órát vett igénybe, plusz heti háromszor 45 perces számítógépes gyakorlat keretében a betegeknek meghatározott és előírt játékokkal kellett foglalkozniuk. A csoportos foglalkozásokon a memória, a figyelem, a probléma megoldási képességek, valamint a kognitív funkciókat befolyásoló életmódbeli faktorok (fizikális aktivitás, stresszfeldolgozás, depresszió, alvás) javítása zajlott. A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a kognitív működések szignifikánsan javultak, de a depresszió csökkenése még kifejezettebb volt, amiben talán más tényezők, például a csoportos foglalkozások során kialakult interperszonális támogató kapcsolatok is szerepet játszhattak. A betegek által írt beszámolók szerint a másik ember tevékenységét látva nőtt az önbizalmuk, a gyakorlatok során gyakran a mellette ülő személy stratégiáját követték. A javulás 6 hónap utáni eltűnése a rendszeres interperszonális kapcsolatok szükségességére utal.

A vizsgálat arra nem adott választ, hogy a depresszió sikeres kezelése javít-e az SM beteg kognitív képességein? Dr. Feinstein hozzátette, hogy a klinikusok gyakran nem ismerik fel az SM-ben szenvedő beteg depresszióját, mivel tünetei megegyeznek az SM tüneteivel: fáradtság, alvászavar, étvágy- és koncentráció változás. SM-ben az öngyilkosság aránya kétszerese az átlag populációban észlelteknek, tehát a kérdés nagy figyelmet érdemel.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > CMSC 2018

2. Consortium of Multiple Sclerosis Centers (CMSC) 2018 Annual Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.