Idegrendszeri tünetek COVID-19 fertőzött gyermekekben

Olasz kutatók szerint az akutan kezdődő gyermekkori neuropszichiátriai szindrómában gondolni kell COVID-19 fertőzésre is.

A COVID-19 fertőzés tünetmentes is lehet, de számos tünetet is okozhat, pl. a nem produktív köhögés, lát, myalgia, fáradtság, rossz közérzet, gasztrointesztinális problémák. A fertőzött betegek neurológiai eltérései leggyakrabban agyi ichaemiás stroke, intracerebrális vérzések, encephalopathia, cerebrális vascultitis formájában jelentkeznek. A perifériás idegrendszer érintettsége esetén az ízérzés elvesztése (ageusia), a szaglás elvesztése (anosmia), myalgia, paraestheia, Guillain-Barré szindróma a leggyakoribbak. A fertőzést követő, autoimmun, neuro-inflammatorikus eltérések lehetnek a gyermekkori akutan fellépő neuropszichátriai szindróma fő mechanizmusai.

Két Olaszországban megfigyelt és a The Lancet Child and Adolescent Health c. lapban ismertetett eset arra int, hogy a „gyermekkori, akutan induló neuropszichiátriai szindróma” (PANS) észlelésekor az orvosnak gondolnia kell COVID-19 fertőzésre is.

Mindkét serdülőnél ugyanazon gyermekklinikán két héttel a COVID-19 diagnózisa után a PANS-ra jellemző jelek és tünetek alakultak ki. A PANS hirtelen induló obszesszív-kompulzív zavar (OCD) és súlyos táplálkozási zavar képében jelentkezett, melyekhez neuropszichátriai tünetek és motoros zavarok is társulnak. Dr. Emmanuele Venanzi Rullo (University of Messina) és munkatársai két, egymástól független serdülő fiú esetét ismertették, akiknél ugyanazon gyermekklinikán két héttel a COVID-19 diagnózisa után a PANS-ra jellemző jelek és tünetek alakultak ki.

Az egyik egy 12 éves fiú volt, akinek a családjában semmilyen mozgászavar, vagy neuropszichiátriai eltérés nem szerepelt. Az iskolában végzett nazális RT-PCR vizsgálattal a fiúnál SARS-Co-V-2 fertőzést mutattak ki. Szülei szerint kezdetben egészségesnek látszott, de kb. két hét múlva félni kezdett a fertőzésektől és a kézfogásoktól, gyakran és gondosan mosott kezet, és csökkent az étvágya is. Fizikális vizsgálattal (beleértve kardiológiai és neurológiai vizsgálatokat is) a fiú egészségesnek mutatkozott, viszont érzelmileg súlyosan labilissá vált és faciálisan motoros tic-jei jelentkeztek. A rutin laboratóriumi vizsgálatok negatívak voltak, beértve az antistreptolizin O-t, az anti-DNS-alapú B-t (a Streptococcus A csoport dezoxiribonukleáz B elleni antitestek) és az anti-bazális ganglionok antitestjeit. A részletes autoimmunitási panel normális volt (beleértve az anti-endomisium antitesteket, anti-extraktábilis nukleáris antigén antitesteket, anti-nukleáris antigén antitesteket, anti-mitochondriális antitesteket, anti-simaizom ellenes antitesteket, és a legfontosabb fertőzések szerológiáját). Az első pozitivitás után 14 nappal végzett SARS-CoV-2 nazális tampon ismételten pozitívnak bizonyult. Az EEG, EKG és az agyi MRI normálisak voltak. A Children’s Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale a gyermeknél 22 volt, ami mérsékelten súlyos OCD-re utalt. Két hónapi pszichológiai gondozást követően az újonnan végzett SARS-CoV-2 tamponos vizsgálat negatívnak bizonyult, de a kézmosási késztetése, szelektív táplálkozása, motoros tic-jei, figyelmének nehézségei, szabálytalan kézírása megmaradt.

A másik beteg egy 13 éves fiú volt, akit hirtelen kezdődő pszichiátriai tünetekkel vettek fel a klinikára. Kényszeresen csak a kanalat használta étkezéskor, és gondosan elrendezte cipőit az esti elalvás előtt. 13 nappal felvétele előtt lázas volt, köhögött, bőrkiütései és gasztrointesztinális problémái voltak, orrgarati tamponnal COVID-19 pozitivitás igazolódott. Faciális motoros rángásai voltak, önkéntelen torokhangokat hallatott, hiperaktív, agresszív, ingerlékeny, szórakozott és étvágytalan volt. Felvételekor vérkép, tenyésztésre garat-tampon, antistreptolizin O –próba, anti-dezoxiribonukleáz próba, részletes autoimmunitási panel, orrgarati SARS-CoV-2 tampon készült, mind negatív, vagy normál volt, kivéve az anti-bazális ganglia antitesteket, ahol 1:100 titer volt kimutatható. Az EEG, az EKG, az agyi MRI szintén normálisak voltak. A Children’s Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale érték 28,8-nak bizonyult, ami súlyos OCD-nek felel meg. Az egy hónapos psychológiai gondozás után szülei arról számoltak be, hogy agresszivitása és érzékenysége még tovább fokozódott.

A két eset arra utal, hogy a COVID-19 és a PANS kezdete időben egybeeshet. Lehetséges, hogy a SARS-CoV-2 vírus váltja ki a PANS betegséget, de ezt még nem tudták igazolni. A PANS – a szerzők szerint - egy olyan neurológiai betegség-csoport, mely fertőzések után alakul ki, de nem ismert, hogy a COVID-19 fertőzés hogyan váltja ki ezt a gyermekkori neurológiai zavart.

Forrás:

In children with acute-onset neuropsychiatric syndrome, consider possibility of COVID-19. Reuters Health Information. May 21, 2021.

Pavone P, Ceccarelli M, Marino S, et al. SARS-CoV-2 related paediatric acute-onset neuropsychiatric syndrome. The Lancet Child & Adolescent Health. May 04, 2021. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.