IL-6-gátlók súlyos COVID-fertőzötteknél

A Roche EMPACTA vizsgálatának új eredményei szerint bizonyos szempontból mégis előnyös lehet az IL-6-gátlók alkalmazása COVID-19 eredetű tüdőgyulladással hospitalizált betegeknél.

 Úgy tűnik, a korábbi vizsgálatok eredményeivel szemben mégis lehet szerepe az IL-6-gátlóknak a koronavírusos betegek kezelésében. Júliusban a Sanofi és a Regeneron (Kevzara, szarilumab) valamint a Roche (Actemra, tocilizumab, fázis III COVACTA vizsgálat) is olyan eredményekre jutott, hogy az IL-6-gátló, eredetileg artritisz jellegű kórképek kezelésére kifejlesztett gyulladásgátló készítmények nem bizonyultak hatásosnak a SARS-CoV-2 vírusfertőzés miatt bekövetkező tüdőgyulladás kezelésében. Sem a Sanofi-Regeneron, sem a Roche szere nem teljesítette az elsődleges végpontokat a vizsgálatok során. Szeptember 18-án azonban a Roche nyilvánosságra hozta a fázis III EMPACTA vizsgálat (NCT04372186) új eredményeit, melyek közül a legfontosabb, hogy a standard kezelés mellett tocilizumabot is kapó, súlyos tüdőgyulladásban szenvedő betegek 44%-kal kisebb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre.

 

Az EMPACTA klinikai vizsgálatról

Az EMPACTA (NCT04372186) egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, multicentrikus fázis III vizsgálatban azt elemezték, hogy a COVID-19 eredetű tüdőgyulladással hospitalizált betegeknél mennyire hatásos a standard kezelés mellett adott tocilizumab. A július 31-én lezárt, sikertelennek bizonyuló COVACTA vizsgálattal szemben, ahol nem lehetett kimutatni statisztikailag szignifikáns különbséget kimutatni a placebo és a tocilizumab hatása között, az elsődleges végpont nem a 7 elemű ordinális skálán mért állapotjavulás volt, hanem azon betegek kumulatív aránya, akiknek a kezelés 28. napjára nem volt szükségük lélegeztetőgépre. Eltért tehát egyrészt az elsődleges végpont, másrészt úgy tűnik, hogy a COVACTA esetében vizsgált betegcsoport általános állapota is súlyosabb volt. Érdekesség, hogy az EMPACTA vizsgálatba bevont összesen 389 beteg többsége olyan etnikai kisebbséghez vagy rasszhoz tartozott, akik általában alulreprezentáltak a klinikai vizsgálatok során – a járvány viszont egyelőre még túlnyomórészt ezeket a csoportokat sújtja. Az EMPACTA vizsgálat legfőbb eredménye, hogy az Actemra karon a betegek 44%-kal kisebb valószínűséggel kerültek lélegeztetőgépre vagy vesztették életüket a 28 napos kezelési időszak során, azaz a kezelt kar betegeinek 12,2%-a, míg a kontroll kar betegeinek 19,3%-a igényelt lélegeztetést, vagy vesztette életét. Fontos viszont, hogy nem volt kimutatható statisztikailag szignifikáns különbség sem a kórházi elbocsátásig eltelt időben (medián érték - Actemra: 6 nap, placebo: 7,5 nap), sem az összes többi másodlagos végpont tekintetében (mortalitás, klinikai sikertelenségig eltelt idő stb.) A Roche globális termékfejlesztési igazgatója, Levi Garraway úgy nyilatkozott, hogy ezeket az eredményeket eljuttatják a fő piacok szabályozó hatóságaihoz, mivel a lélegeztetőgépre kerülés esélye egy fontos kimenet, de kérdéses, hogy a hatóságok hogyan fogják értékelni ezeket az adatokat.

 

A REMDACTA klinikai vizsgálatról

A Roche az EMPACTA mellett egy másik fázis III vizsgálatot is végez REMDACTA néven (NCT04409262). Ebben június 1-jén indított, szintén randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, multicentrikus vizsgálatban 450 beteg vesz részt, és a remdesivir+tocilizumab kombinációs kezelés hatásosságát vizsgálják majd placebo ellenében. Az alkalmazott elsődleges végpont megegyezik a COVACTA vizsgálatban használt 7 elemű ordinális skálával, azaz itt is a klinikai állapotjavulást elemzik majd a 28 napos kezelési időszakban, de a vizsgálat 12 másodlagos végpontot is tartalmaz.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Roche says a second trial of Actemra revives hopes for IL-6. What now?

Roche’s phase III EMPACTA study showed Actemra/RoActemra reduced the likelihood of needing mechanical ventilation in hospitalised patients with COVID-19 associated pneumonia

Roche declares a PhIII failure for Covid-19 as the IL-6 repurposing theory bites the dust

Covid-19 roundup: Sanofi & Regeneron deliver disappointing news on IL-6; Alex Azar rumors are swirling at HHS

Roche's Actemra helps keep coronavirus patients off ventilators despite earlier trial flop

Roche arthritis drug Actemra flunks COVID-19 study, but remdesivir combo data await

Roche provides an update on the phase III COVACTA trial of Actemra/RoActemra in hospitalised patients with severe COVID-19 associated pneumonia

Sanofi, Regeneron shut down Kevzara trial in COVID-19 after finding no benefit for ventilated patients

Regeneron and Sanofi Provide Update on Kevzara® (sarilumab) Phase 3 U.S. Trial in COVID-19 Patients

A Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Tocilizumab in Hospitalized Participants With COVID-19 Pneumonia (EMPACTA)

A Study to Evaluate the Safety and Efficacy of Tocilizumab in Patients With Severe COVID-19 Pneumonia (COVACTA)

Roche Confirms Tocilizumab (Actemra®) Failed to Meet Endpoints in the Phase 3 COVACTA Study Involving COVID-19 Associated Pneumonia

A Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Remdesivir Plus Tocilizumab Compared With Remdesivir Plus Placebo in Hospitalized Participants With Severe COVID-19 Pneumonia (REMDACTA)

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.