Poszt COVID és poszttraumás stressz zavar

Egy új kutatás szerint a súlyos COVID-19 fertőzésből gyógyultaknál gyakran - akár az esetek egyharmadában is - poszttraumás stressz zavar lép fel.

A JAMA Psychiatry-ban februárban online megjelent olasz közlemény szerint a SARS-CoV-2 vírusfertőzés miatt sürgősségi osztályon kezelt több mint 300 beteg 30,2%-ánál a COVID-ból való gyógyulás után 30 – 120 nappal poszttraumás stressz zavar (PTSD) észlelhető. Magasabb arányban betegedtek meg PTSD-ben azok, akiknél a COVID akut fázisában delirium vagy agitáció lépett fel, illetőleg azok, akiknél a kórházi ellátás után folyamatosan orvosi problémák jelentkeztek. Néhány betegnél  egyéb pszichiátriai kórképek is kialakultak: pl. depresszív és hipomániás epizódok, vagy generalizált szorongás-zavar (GAD). A Dr. Delfina Janiri (Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli IRCCS, Róma) által vezetett kutatócsoport szerint a régebbi koronavírus járványok során kb. 32,2%-os prevalenciával szintén jelentkeztek a PTDS tünetek a betegség utáni időszakban.

A vizsgálatban 2020 áprilisa után 381 beteg (100% fehér, 56,4%-uk férfi, átlagéletkor 55,3 év) adatait értékelték, akik a sürgősségi ambulancián jelentkeztek, közülük 309 beteg került felvételre és átlagosan 18,4 napot töltöttek súlyos COVID-19 miatt a kórházban. 115 betegnél alakult ki a DSM-5 kritériumok alapján megállapítható PTSD (30,2%), a nőknél nagyobb arányban,  55,7%-uknál. A poszttraumás stressz zavar mellett sok esetben egyéb pszichiátriai kórképeket is észleltek, depresszív zavart 17,3%, GAD-ot 7%, hipomániás zavart 0,7%, pszichotikus zavart 0,2% gyakorisággal. A PTSD-s betegek anamnézisben nagyobb arányban szerepelt valamilyen pszichiátriai zavar, mint a nem PTSD-seknél (34,8% vs 20,7%, P=0,003), és több volt a kórházi bennfekvés alatt a Confusion Assessment módszerrel megállapított delírium és az agitáció (16,5/ vs 6,4%, P=0,002). A PTSD-ben szenvedő betegekben három, vagy több folyamatosan fennálló COVID-19 tünet volt, szemben a nem PTSD-s betegek tünetmentes állapotával (62,6% vs 37,2%, P<0,001).

Logisztikai regressziós analízis után a PTSD diagnózisához társuló lényeges kórállapotok a következők voltak: tartósan fennálló orvosi tünetek (P=0,002), delírium, vagy agitáció (P=0,02), női nem (P=0,02).

Az eredmények összhangban vannak más traumatizáló események után tapasztalható PTSD gyakorisággal. Pl. a Katrina hurrikánt túlélőknél a 30%-ban, a 2011-es nagy japán földrengést és tsunamit túlélőknél 25%-ban jelentkezett PTSD. A tanulmány korlátja ugyanakkor az egyetlen centrumra fókuszáló „relatíve” kicsi beteganyag, és nem alakítottak ki COVID-19 nélküli, de szintén sürgősségit megjárt kontroll-csoport sem.

További longitudinális vizsgálatok szükségesek a prevenció és a gyógyítás stratégiáinak kialakítása érdekében.

Források:

Brauser D. PTSD prevalent in survivors of severe COVID-19. Medscape Medical News. February 25, 2021.

Janiri D, Carfi A, Kotzalidis GD, et al. Posttraumatic stress disorder in patients after severe COVID-19 infection. JAMA Psychiatry. Published online February 18, 2021. doi:10.1001/jamapsychiatry.2021.0109

 

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.