Szájon át szedhető COVID gyógyszerek?

A COVID-19 omikron variánsának megjelenésével új aggodalmak és bizonytalanságok jelentek meg, és egyre erősödik a betegség kezelésére alkalmas gyógyszerek - különösen a szájon át alkalmazhatóak- iránti igény.  

Miközben mindenki reménykedik a „Szent Grál”, a COVID betegséget gyógyító szer megtalálásában, van néhány hatásosnak gondolt terápia, ezek közül a szakemberek jelenleg három orális szer biztonságossági és hatásossági adatait értékelik: a Merck/Ridgeback Biotherapeutics által gyártott molnupiravir és a Pfizer által gyártott Paxlovid nevű antivirális tablettákat, valamint az évtizede ismert generikus gyógyszert, az obszesszív-kompulzív zavarban és depresszióban használt fluvoxamint, ami több vizsgálatban is kedvező hatásúnak mutatkozott COVID-19-ben szenvedő ambuláns betegeknél, ráadásul nagyon olcsó.

A Merck gyógyszerének sorsa bizonytalan, mivel az FDA tanácsadó testülete 2021. novemberben csak 13:10 arányban szavazta meg a tabletta sürgősségi használatának engedélyezését (emergency use authorization, EUA). A Pfizer ezen a héten közölte, hogy a Paxlovid magas kockázatú betegeknél közel 90%-ban megakadályozza a kórházi ápolás szükségességét és a halálozást – ha 5 napig a régi antivirális szerrel, a ritonavirral együtt alkalmazzák. Az elkövetkező napokban jelennek meg a gyógyszerkombinációval folytatott klinikai vizsgálatok eredményei.

Az EUA során egy nem törzskönyvezett gyógyszert, vagy egy törzskönyvezett gyógyszer nem jóváhagyott használatát engedélyezheti népegészségügyi sürgősség alapján a Gyógyszerhatóság. Az EUA engedélyezési folyamat sokkal gyorsabb, mint a „szokásos” és a helyzettől függően a szükséges bizonyítékok is eltérhetnek, a vakcinák sürgősségi használatának engedélyezése azonban sokkal szigorúbb biztonságossági és hatásossági követelményekhez kötött, mint a szokásos gyógyszereké, hiszen itt nem egy beteg ember kezelésére felírt gyógyszerről, hanem teljesen egészséges emberek százmillióinak beoltásáról van szó.

A pandémia kezdete után több mint egy évvel, idén áprilisban a National Institue of Health (NIH) ACTIV-6 néven egy placebóval ellenőrzött, Fázis III vizsgálatot indított az új célból gyártott gyógyszerekkel, melyeket ingyenesen küldtek a COVID-os betegeknek. A vizsgálatban olyan 30 évnél idősebb, igazolt COVID-os betegek vettek részt, akiknek az vizsgálatot megelőző héten belül legalább két tünetük volt. Az ellentmondásos ivermectint, a fluvoxamint és az inhalációs szteroid fluticasont tesztelik – csoportonként legalább 1200 résztvevővel. Dr. Susanna Maggie (Duke University) szerint a jövő év első negyedében várható az első interim analízis eredménye. A Dr. Carolyn Bramante (University of Minnesota, Minneapolis) által koordinált COVID-OUT vizsgálatban számos más gyógyszert (pl. a metformint) is értékelnek. A vizsgálat költségeit (kb. 2 millió Dollár) különböző szervezetek biztosítják, a vizsgálatban végig résztvevők 400 USD díjazásban részesülnek.

Néhány fluvoxamin vizsgálat, többek között a kb. 1500 résztvevős brazil Fázis III TOGETHER vizsgálat eredménye már nyomtatásban is olvasható. A Lancet Global Health októberi számában megjelent adatok szerint a 10 napos fluvoxamin kúra magas kockázatú betegeknél 66%-kal csökkentette a kórházi kezelések szükségességét és 91%-kal csökkentette a COVID-os halálozást. Ezen vizsgálatok bizonyítékai, a preklinikai és a megfigyeléses vizsgálatok eredményei egyes szakemberek szerint elegendőek arra, hogy – különösképpen az egyéb, járóbetegek számára igazoltan és könnyen elérhető lehetőségek hiányában - „off label” felírják a fluoxamint. Mivel a TOGETHER vizsgálat fluvoxamin karját augusztusban leállították, mert már a preliminális vizsgálatok szerint is jobbnak bizonyult a placebónál, és azóta számos tudományos közlemény is megjelent hatásosságáról, továbbá az 1980-as évek óta biztonságosan használják, sokan úgy gondolják, legalább tudnak valamit ajánlani a betegeiknek – leginkább akkor, amikor a beteg nem szeretne infúziót kapni, vagy nem alkalmas monoklonális antitest kezelésre.

Dr. Paul Sax (Harvard Medical School, Boston, MA) december 16-ai tweetjében kijelentette, hogy „mivel a nirmatrelvir (Paxlovid) és a molnupiravir jelenleg nem hozzáférhető és a leggyakrabban használt monoklonális antitestek nem hatásosak az omikron variáns ellen, ismét felmerül, hogy a fluvoxamint legalább a használatra megfontolandó („consider use”) szerek közé soroljuk a kezelési guideline-okban.” Novemberben a Johns Hopkins Medicine a fluvoxamint a javasolt kezelések közé sorolta, mondván, hogy „a fluvoxamin adása megfontolandó 7 napon belüli kezdődő tünetekkel rendelkező COVID-19-es járóbetegek körében, amennyiben monoklonális antitest időben történő alkalmazása nem lehetséges, vagy nem áll rendelkezésre.”

Mivel a guideline-ok megváltoztatásához azonban rendszerint több adatra, több megerősítésre, klinikai vizsgálatok bizonyított eredményeire van szükség. Ezért például az Infectious Diseases Society of America guideline-jában csak klinikai vizsgálatokon belül javasolják a fluvoxamin használatát COVID-19-ben. Ugyanígy vélekedik a NIH december 16-án kiadott COVID-19 guideline-ja is: „a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok nem elégségesek ahhoz, hogy a COVID-19 korai kezelésére a fluvoxamin mellett, vagy ellene szóljunk”, az „insufficient evidence” kifejezés azonban számos rugalmasságot enged meg a kezelőorvos számára.

Bár a fluvoxamin egy - mentális betegségekben - évtizedek óta használt „igen biztonságos gyógyszer”, de egy COVID-hoz hasonló vírusfertőzésben adva elméletileg olyan mellékhatásokkal járhat, melyekre nem számítunk. Mivel a fluvoxaminnak nincs sürgősségi használati engedélye (EUA-ja), sokan félnek a felírásától egy olyan szívesen pereskedő társadalomban, mint az USA. A Public Readiness and Emergency Preparedness (PREP) akció (kb. sürgősségi felkészültség) keretein belül az orvos védve van a felelősség alól, amennyiben az engedélyezett használat keretein belül marad. Egyébként az EUA hiánya nem akadályozza meg az orvosokat abban, hogy most is írjanak fel a betegeknek azithromycint, ivermectint, hidroxiklorokint, kortikoszteroidokat, cinket és egyéb, általuk hasznosnak tartott szereket.

Az FDA engedéllyel rendelkező hatásos szereket - pl. az évek óta ismert Tamiflut- sem használjuk olyan gyakran, mint kellene. A rendelkezésre ambuláns kezelések korán alkalmazva a leghatásosabbak, tehát akár tünetmentes állapotban is kezdjük meg pozitívnak bizonyult embereknek az adását. Azonban természetesen a legtöbben csak akkor mennek tesztelésre, ha már tüneteik vannak, ezért is érdemes lenne az egészségesnek számító lakaosok rendszeres tesztelése.

Forrás:

Landhuis E. The challenge and promise of getting oral COVID drugs into practice. Medscape Medical News > Features. December 17, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.