Újabb COVID elleni monoklonális antitest

Vir Biotechnology és a GlaxoSmithKline gyógyszergyárak VIR-7831 monoklonális antitestjével folytatott Fázis III vizsgálat interim analízise a szer kiváló hatását jelezte.

A SARS-CoV-2 ellen több mint 50 monoklonális antitest van jelenleg is fejlesztés alatt. Az FDA 2020 novemberben sürgősségi felhasználási engedélyt (EUA) adott bamlanivimab valamint a casirivimab-imdevimab kombináció járóbetegek ellátás keretében történő adására enyhe, vagy mérsékelt COVID-betegségben, a fertőzés súlyossá válásának nagy kockázata esetén. 2021. februárban a bamlanivimab és etesevimab kombináció sürgősségi felhasználását engedélyezte ugyanilyen indikációval. Ez a kombináció 70%-kal csökkentette a kórházi felvétel, vagy a halál kockázatát (P= 0,0004).

A sürgősségi felhasználási engedélyt kapott szerek nem gyógyítják meg a COVID-19-et, de a súlyos betegség kialakulására nagy kockázattal rendelkezőknél csökkentik a kórházi felvételek és a sürgősségi ellátás szükségességét. Arról is beszámoltak azonban (Ault), hogy a monoklonális antitesteket nem nagyon használják: az Egyesült Államokban eddig kb. 785.000 adagot gyártottak és ebből kb. fél milliót osztottak szét, de ennek háromnegyedét nem használták fel. Ennek a hiányos ismereteken és a nehézkes adminisztráción túl számos gyakorlati oka is van, az infúziót kapó COVID-os betegeket el kell különíteni az egyéb betegség miatt infúziós kezelésben részesülőktől, az intravénás beadás szaknővért igényel, és a monoklonális antitestekkel történő infúzió több, mint egy órát vesz igénybe, ezért nagy az igény arra, hogy a beadási időt egy óra alá lehessen szorítani, de még inkább arra, hogy a készítményeket szubkután, vagy intramuszkuláris formában lehessen adagolni.

A  Vir Biotechnology és a GlaxoSmithKline gyógyszergyárak bejelentették, hogy a független adat-monitorozó bizottság (IDMC) javaslatára leállítják VIR-7831 monoklonális antitestjük Fázis III vizsgálatába történő további betegbevonást, mert az interim adatok egyértelműen a szer kiváló hatása mellett szólnak: a kezelteknél 85%-kal csökkent a kórházi felvételek szükségessége és a halálozás (P = 0,002), így március 10-én sürgősségi felhasználási engedélyt kértek az FDA-től a COVID-19 ellenes monoklonális antitestjükre.

A kérelem az 583 betegen végzett randomizált, kettős vak, placebóval ellenőrzött COMET-ICE vizsgálat adatai alapján történt. A COMET-ICE Fázis III vizsgálatban a VIR-7831 (500 mg) egyszeri intravénás infúziójának biztonságosságát és hatásosságát mérték fel a placebóval szemben nem hospitalizált betegeken különböző országokban. Az interim analízis idején 291 beteg volt a kezelési és  292 beteg a placebo karban. A vizsgálat elsődleges végpontja a COVID-19 progressziója volt, amit úgy határoztak meg, hogy a beteg legalább 24 órára kórházba került vagy a randomizálást követően 29 napon belül elhunyt. A kezelést a bevontak jól tolerálták. A résztvevők 63%-a hispán vagy latin, 7%-a fekete volt. Ezekben a csoportokban a CDC szerint egyébként aránytalanul magasabb a COVID-19 eredetű halálozás. A vizsgálat a betegek 24 héten át tartó megfigyelésével jelenleg is zajlik, a további eredményekre, epidemiológiai és virológiai adatokra még várnunk kell.

Dr. George Scangos, a Vir ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a VIR-7831-nek kettős hatása van: akadályozza a vírusnak az egészséges sejtekbe való bejutását és a már fertőzött sejtekben elpusztítja a vírust, ugyanakkor – az eddig rendelkezésre álló, sürgősségi felhasználásra engedélyezett monoklonáris antitestektől eltérően - a VIR-7831 a tüske-fehérje jelentősen megőrződött epitópjához kapcsolódik, ezért nehezen keletkezhet rezisztencia ellene.

A Vir és a GlaxoSmithKline kijelentették, hogy az infúziós VIR-7831 hatásos a koronavírus brit, dél-afrikai és brazil variánsai ellen is. A tanulmányt a bioRXiv fogja közölni. Prof. Dr. Raymond Razonable (Mayo Clinic in Rochester, Minnesota) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy a pozitív eredmények összhangban vannak a többi EUA alatt álló monoklonális antitest klinikai teljesítményével. Kiemelte, hogy a VIR-7831 hatékony a vírus eddigi legismertebb variánsai ellen, míg pl. a bamlanivimabről már bebizonyosodott, hogy kevésbé hatékony a dél-afrikai koronavírus variáns ellen. Ugyanakkor az eredmények szakmai bírálta még hátra van

Források:

Frellick M. Companies seek EUA for new COVID monoclonal antibody treatment. Medscape Medical News. March 11, 2021.

Owens B. Averting COVID hospitalizations with monoclonal antibodies. Medscape Medical News January 12, 2021.

Ault A. Rollout of COVID monoclonal antibodies lacked unified plan: expert panel. Medscape Medical News. February 03, 2021.

  

 

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.