COVID-19 elleni orálisan szedhető AT2R agonista

A svéd Vicore Pharma vizsgálati készítménye ígéretesnek bizonyult a COVID-19 fertőzés tüneteinek csökkentésében.

A ritka tüdőbetegségek kezelésére szolgáló terápiák fejlesztésére szakosodott, Göteborg székhelyű svéd Vicore Pharma nyilvánosságra hozta fázis II ATTRACT klinikai vizsgálatának eredményeit, melyek szerint vizsgálati készítményük, a C21 hatásosságot mutatott a COVID-19 fertőzés tüneteinek enyhítésében.

 

A C21 vizsgálati készítményről

A C21 egy orálisan alkalmazható, tabletta kiszerelésű, kis molekulasúlyú 2-es típusú angiotenzin II receptor (AT2R) agonista, mely a renin-angiotenzin rendszer (RAS) protektív ágát aktiválja. A hatóanyagot a Vicore Pharma eredetileg idiopátiás tüdőfibrózis (IPF) kezelésére fejlesztette ki és vizsgálta egy fázis II klinikai vizsgálatban (NCT04533022), de mivel a SARS-CoV-2 vírus súlyos esetben szintén fibrotikus elváltozásokat okoz a tüdőben, a vállalatnál felmerült a COVID-19 elleni alkalmazás vizsgálatának lehetősége.

Az angiotenzin receptorok blokkolás COVID gyógymódként történő lehetőségét több cég is vizsgálja, vizsgálta. Ilyen volt például a The George Institute szponzorálásával végzett CLARITY vizsgálat (NCT04394117), amelyben több angiotenzin receptor blokkolót (ARB-t) értékeltek (candesartan, eprosartan, irbesartan, losartan, olmesartan, telmisartan és valsartan). (Ezeket a vizsgálatokat megelőzően még áprilisban kezdődött meg az Angers Egyetemi Klinikán a COVID-ARA2 elnevezésű obszervációs vizsgálat (NCT04337190), amelyben a kórház intenzív osztályára kerülő betegek ACE2 szintjét és aktivitását határozták meg az ICU-ra kerüléskor, illetve a 3. és a 7. napon, de még nem közölték az eredményeket.)

 

Az ATTRACT klinikai vizsgálatról

A fázis II ATTRACT klinikai vizsgálat (NCT04452435) egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat volt, amelyben a C21 vizsgálati készítmény hatásosságát és biztonságosságát értékelték olyan hospitalizált, súlyos COVID-19 fertőzésben szenvedő betegeknél, akiknél még nem volt szükség invazív vagy nem-invazív lélegeztetés alkalmazására. A vizsgálat elsődleges végpontja a C-reaktív protein (CRP) szintjének változása volt a kiinduló értékhez képest a 7 napos kezelési időszak végén. A C21 vizsgálati készítményt (illetve a placebót) naponta kétszer 100 mg-os dózisban, azaz napi 200 mg-os adagban kapták a betegek a súlyos légúti fertőzés kezelésére szolgáló standard terápia kiegészítéseként. A vizsgálatot 8 indiai kórházban és a londoni University College Hospital tüdőgyógyászati osztályán párhuzamosan végezte a Vicore Pharma és az Orphan Reach összesen 106 beteg bevonásával (egészséges személyek nem jelentkezhettek).

Az eredmények szerint a kezelt karon 51 betegből 14-nél kellett pótlólagos oxigénellátást biztosítani, míg a kontroll karon 55-ből 22-nél. Ez a vállalat értelmezése szerint azt jelenti, hogy a C21 a kezelési időszak végére 40%-kal csökkentette a lélegeztetőgépre kerülés kockázatát, miközben a vizsgálat tervezésekor a statisztikai szignifikancia szintjét 10%-on határozták meg. A C21 készítménnyel kezelt csoportban mindössze egy beteget kellett lélegeztetőgépre kötni, míg a placebo csoportban négyet. Hasonló számok mutatkoztak az egyes csoportokban a mortalitás tekintetében is, a C21 karon egy, míg a placebo karon 3 beteg vesztette életét. A Vicore Pharma igazgatója, Carl-Johan Dalsgaard szerint a vizsgálat típusa és mérete miatt meglepő, hogy ennyire jól látható és szignifikáns a C21 hasznossága. Tekintettel a járvány súlyosságára, és a C21 kiváló biztonságossági és tolerabilitási profiljára, a készítmény fontos és könnyen alkalmazható korai kiegészítő kezelés lehet a COVID-19 fertőzés elleni küzdelemben. Ezért 2021-ben már meg is fogják kezdeni a fázis II/III vizsgálatokat, melyek célja az lesz, hogy p<0,1 szignifikanciaszinten is bizonyítani lehessen a készítmény hatásosságát.

Megjegyzendő, hogy a vizsgálat elsődleges végpontjának számító CRP-szint változást nem sikerült kimutatni, és nem volt különbség a két vizsgálati kar között az interleukin-6 és a TNF-α citokinek szintjében sem. Ezt a vizsgálat vezetői annak tulajdonítják, hogy a vizsgálati időszak alatt a betegek túlnyomó többsége (106-ból 100) immunszuppresszív kortikoszteroid terápiában részesült – ez a kórházakban már csak akkor vált a standard ellátás részévé, miután a Vicore Pharma megkapta az engedélyt a vizsgálati protokollra, de még így is a vizsgálat lefolytatása mellett döntöttek. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Vicore Pharma’s oral C21 provides clinical improvement in Covid-19 trial

Safety and Efficacy of C21 in Subjects With COVID-19

Impact of Angiotensin II Receptor Blockers Treatment in Patients With COVID 19 (COVID-ARA2) (COVID-ARA2)

Controlled evaLuation of Angiotensin Receptor Blockers for COVID-19 respIraTorY Disease (CLARITY)

Efficacy, Safety and Pharmacokinetics of C21 in Subjects With IPF

Vicore Pharma obtains grant from LifeArc for VP01 COVID-19 clinical study

Vicore Pharma

Promising data for Vicore's oral coronavirus treatment

Vicore Pharma hopes rise on C21 COVID-19 data

A renin–angiotenzin–aldoszteron rendszer gátlása súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2 (SARS-CoV-2) járvány idején

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.