Vérplazma terápia COVID-19-ben

Egy Argentínában végzett klinikai vizsgálat szerint a COVID-ból gyógyultak vérplazmája csak igen szerényen befolyásolja az új koronavírus okozta súlyos tüdőgyulladásban szenvedők állapotát.

A betegségen átesett személyek antitesteket tartalmazó, u.n. „konvaleszcens plazmája” a fertőzött betegeknek beadva nem javította szignifikánsan a betegek klinikai állapotát, és nem csökkentette halálozási kockázatukat sem a placebóhoz képest.

A COVID-19-en átesett, gyógyult betegek antitesteket tartalmazó, u.n „konvaleszcens plazmáját” – leginkább megfigyelésekre alapozva - gyakran adják koronavírus fertőzötteknek, de csak igen kevés, adekvát módon kialakított, randomizált, kontrollált vizsgálat történt hatásának pontos megítélésére. A módszer elsősorban nyílt, nem randomizált vizsgálatokban látszott hatásosnak SARS-ban, MERS-ben, influenza A-ban, madár-influenzában (H5N1) és Ebolában. 

A rendkívül korlátozott ismeretek ellenére 2020. augusztusban Donald Trump amerikai elnök „történelmi áttörésnek” nevezte a konvaleszcens plazmával történő kezelést, amit az USA-ban az FDA Emergency Use Authorization ( EUA) alapján ma is igen gyakran adják a SARS-CoV-2 fertőzött betegeknek. Egy kis esetszámú indiai vizsgálat 2020. októberében szintén azt mutatta, konvaleszcens plazma valamennyit javított a COVID-19-es betegek tünetein (pl. csökkent a nehézlégzés és a fáradtság), de nem csökkentette a halálozás kockázatát és a betegség súlyos progresszióját 28 nap elteltével sem.

A NEJM-ben november végén publikált argentin vizsgálatba súlyos COVID-19 pneumoniában szenvedőket vettek be, akiket 2 : 1 arányban „konvaleszcens plazma”-, vagy placebo kezelésre randomizáltak (228 beteg : 105 beteg). A kezelés átlagosan 8 (5-10) nappal az első tünetek megjelenése után kezdődött. A betegek átlagéletkora 62 év (52-72 év) volt, 67,6%-uk férfi beteg volt, 64,9%-uknak volt egyéb betegségei is. A betegek oxigén szaturációja vizsgálatba lépéskor 93% alatt volt, ezért nagy részük (több mint 90%-uk) oxigén- és glukokortikoid kezelésben részesült. A kísérőbetegségek aránya a két csoportban csaknem megegyezett, azonban a konvaleszcens plazmát kapók között jóval több volt a COPD-s és a dohányos.

Az infundált konvaleszcens plazma átlagos SARS-CoV-2 antitest titere 1: 3200 arányú volt. A 30 napos követés után a két betegcsoport között nem volt szignifikáns különbség a klinikai mutatók tekintetében (OR: 0,83, 95%CI 0,52-1,35, P=0,46). A konvaleszcens plazmát kapók csoportjában az összes halálozás 10,96%, míg a placebo csoportban 11,43% volt, azaz gyakorlatilag megegyezett (95% CI: -7,8 – 6,8). A SARS-CoV-2 antitesttiter 2 nappal a beavatkozás után egy kissé magasabbnak mutatkozott. Mellékhatás (67,1% vs 62,9%) és súlyos mellékhatás (23,7% vs 18,1%) mindkét csoportban gyakorlatilag azonos mértékben fordult elő.   

Az argentin NCT04383535 kódjelű vizsgálat (PlasmAr Clinical’Trials.gov) tehát nem talált szignifikáns különbséget a „konvaleszcens plazmát” kapó és a placebót kapó COVID-os betegek klinikai státuszának alakulása és mortalitása között.

Források:

Chander V. Plasma from recovered patients shows little benefit in those hospitalized with COVID-19: study. Reuters Heathcare & Pharma. November 24, 2020.

Simonovich VA, Burgos Pratx LD, Scibona P, et al. for the PlasmAr Study Group. A randomized trial of convalescent plasma in Covid-19 severe pneumonia. N Engl J Med. November 24. 2020. DOI: 10.1056/NEJMoa2031304

 

 

Mesterséges intelligenciával is keresik a COVID-19 lehetséges gyógyszereit

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.