hirdetés

A bőség zavara: az emberi döntéshozatali mechanizmusok és az új paternalizmus a bioetikában

Az „új paternalizmus” irányzata arra kínál új megoldásokat, hogy miként lehetne hatékonyabban érvényesíteni az emberek valós igényeit. Az alapvető koncepció szerint a legújabb empirikus pszichológiai felismerések fényében újra kell gondolnunk azt, hogy mit is jelent az ember autonómiája és ennek helyénvaló tiszteletben tartása. Amennyiben az derül ki, hogy az emberek/betegek/orvosok döntéseikben nem igazán tudnak mit kezdeni a döntési lehetőségek növekvő számával és nem is tudják érvényesíteni a preferenciáikat, talán érdemes elgondolkodni a hagyományos paternalizmus és a szabadságelvű bioetika előnyeit ötvöző megoldási lehetőségeken.

Kulcsszavak: bioetika, birtoklási hatás, „bőség zavara” effektus, döntéshozatali mechanizmusok, status quo elhajlás, új paternalizmus

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nemes László
a szerző cikkei

Cikk[99505] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.