Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-14

A kardiovaszkuláris halálozás évtizedek óta tartó csökkenése lelassult az Egyesült Államokban.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-10-22

Újabb adatok szerint bár a hormonpótlás valamennyire véd az infarktustól, az csak az első miokardiális infarktusra igaz, ezt követően már növeli következő infarktus kockázatát és súlyosságát. 

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-10-20

A menopauza tüneteinek enyhítésére szolgáló hormonkezelés megszakítása utáni első évben emelkedik a kardiovaszkuláris betegségek kockázata a hormonkezelést folytatókéhoz képest – állapította meg egy finn megfigyeléses vizsgálat. 

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Nefrológia, urológia
2015-08-24

Autoimmun betegségekben fokozott az akut veseelégtelenség kockáza­ta. Például ANCA asszociált vaszkulitiszben akár a 90%-ot is elérheti az intrarenális akut veseelégtelenség kialakulásának valószínűsége. A jelen­tős mértékű károsodások elkerülésének fontos feltétele a gyors és pontos diagnózis. De mikor kell vaszkulitiszre gondolni? És mi a helyes terápia?

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-07-22

Az elhízás diabetesre, szív- és keringési betegségekre, stroke-ra, néhány rosszindulatú daganatos megbetegedésre hajlamosít, ezért az elhízottak korábban is halnak meg. Az extrém módon túlsúlyos egyének halálozási kockázata a dohányosokéval azonos.

#6
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Új gyógyszerekről röviden
2013-10-21

Az alapellátásban az immunszupprimált betegek alapbetegségének karbantartásá­hoz hozzátartozik a fertőzések megelőzése is. A pneumónia leggyakoribb kórokozójá­val szemben 2010-től használt új, fehérjé­hez kapcsolt konjugált Prevenar 13 vakcina előtérbe került fokozott immunogenitása miatt. A vakcinát 2009-ben beemelték a magyar újszülöttkori védőoltási rendszer­be; 2012. szeptembertől az 50 éven felülieknél, 2013. januártól a 6–17 éves, júliustól a 18–50 éves korcsoportban is megszü­lettek az evidenciák alkalmazhatóságát il­letően. Az amerikai Immunizációs Tanács­adó Bizottság 2012. szeptembertől javasolja a Prevenar 13 adását immunhiányos felnőt­teknek minden életkorban. A cikk e beteg­csoport vakcinációját részletezi naprakész útmutatóval.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.