hirdetés

A kórosan túlsúlyosak korán halnak

Az elhízás diabetesre, szív- és keringési betegségekre, stroke-ra, néhány rosszindulatú daganatos megbetegedésre hajlamosít, ezért az elhízottak korábban is halnak meg. Az extrém módon túlsúlyos egyének halálozási kockázata a dohányosokéval azonos.

hirdetés

A világ számos országában egyre növekszik a kövérek aránya. A Global Burden of Disease Study 2013-as adatai szerint a felnőttek több mint egyharmada túlsúlyos, vagy egyenesen kövér. Obesnek akkor nevezünk valakit, ha a testtömeg indexe (BMI-je) 30 kg/m² fölött van. például ha egy 183 cm magas ember több mint 100 kilogrammot nyom. A 18,5 és 24,9 kg/m² BMI-vel rendelkező, azaz egészséges testtömegű személyekhez képest a túlsúlyos (BMI 25,0 és 29,9 kg/m² között), vagy pláne az obes személyek jóval hajlamosabbak diabetesre, szív- és keringési betegségekre, stroke-ra, néhány rosszindulatú daganatos megbetegedésre, ezért korábban is halnak meg. Mivel az elhízás oka, hogy naponta több kalóriát eszünk és iszunk meg, mint amennyit tevékenységeink során elfogyasztunk, a megelőzés legegyszerűbb formája, ha diétás megszorításokat teszünk, és fokozzuk fizikai aktivitásunkat.

„Class III obes”-nek, extrémen kövérnek, vagy kórosan elhízottnak nevezzük azokat a személyeket, akiknél a testtömeg index meghaladja a 40 kg/m² értéket. A jelenség a jóléti társadalmakban egyre gyakoribb, például az Amerikai Egyesült Államokban már a felnőtt lakosság 6%-a (100-ból 16-17 ember) nevezhető kórosan elhízottnak. Azt is tudni kell, hogy az USA lakosságának ez a kórosan elhízott 6%-ára fordítódik az összes egészségügyi kiadás 20%-a, tehát egy kórosan kövér személy aránytalanul sokba kerül a társadalomnak. Mivel a jelenség az utóbbi évek sajátja (az 1980-as évek közepe óta csaknem a tízszeresére nőtt a kórosan elhízottak aránya), egyelőre nem tudunk túl sokat a kóros elhízás miatti halálozás alakulásáról. Ezért, mielőtt megkíséreljük megelőzni és gyógyítani a III. osztályú elhízást, mielőtt felmérnénk az egyre szaporodó kóros elhízással járó (többlet) egészségügyi kiadásokat, meg kell értenünk és fel kell mérnünk a kórképpel járó egészségügyi kockázatokat. Szerzők ebből a célból 20 olyan, különböző fölrajzi területről (USA, Svédország, Ausztrália) származó kohorsz vizsgálat adatait elemezték, ahol a résztvevők 18 és 85 év között voltak, és a követés a feldolgozáshoz megfelelően hosszú volt. A végső mintában 9 564 kórosan elhízott (BMI: 40,0-59,9 kg/m²) személy szerepelt (1 575 férfi és 7 989 nő). Az elhízott betegek adatait 304 011 normál, egészséges testtömeg-indexű (BMI: 18,5-24,9 kg/m²) egyén adataival vetették egybe (utóbbi kontroll csoportban 75 680 férfi és 228 331 nő szerepelt). A normál testsúlyú kontroll csoportban összesen 17 047 haláleset történt, a 9 564 kórosan elhízott személyből viszont a megfigyelési idő alatt 1 036-an haltak meg. A résztvevőket a kiindulási kérdőív kitöltésének idejétől halálukig, vagy adminisztratív kiesésükig követték. A dohányosokat, a kiinduláskor is már krónikus betegségben szenvedőket (szívbetegség, rák, stroke, emphysema, stb.) adatait nem vették be a vizsgálatba. Az elhalálozások valódi okát a halotti jegyzőkönyvekből, a betegségek nemzetközi kódolása alapján igen körültekintően állapították meg (a Surveillance, Epidemiology, and End Results Program, az International Classification of Diseases, és a 2002 National Vital Statistics Report of the US Centers of Disease Control and Prevention segítségével).

Az adatokat a nemekhez és az életkorhoz igazították, és kiszámították a kóros elhízás okozta halálozási arányt is, melyet 100 000 fő/év halálozásban fejeztek ki. A III. osztályú elhízásban szenvedő 9 564 személy mortalitási aránya férfiak esetén 856,0, míg nők esetén 663,0 volt. A 304 011 normál testtömegű kontroll személynél a halálozási ráta férfiaknál 346,7, nőknél 280,5-nek adódott. A kórosan elhízottak jóval magasabb halálozási arányában elsősorban a szívbetegség játszott szerepet (a halálozási arányban mutatkozó különbség férfiaknál 238,9 és nőknél 132,8), majd a rákos megbetegedés következett (halálozási arány különbsége férfiaknál 36,7, nőknél 62,3), és nem utolsó sorban a diabetes volt a halálozási többlet oka (halálozási arány különbsége férfiaknál 51,2, nőknél 29,2). A kórosan elhízott személyek testtömegének emelkedésével párhuzamosan emelkedett az összes halálozás, és a különféle okokból bekövetkezett halálozás is (szívhalál, rák, diabetes, nephritis, nephrosis, krónikus légzőszervi megbetegedés, influenza/pneumonia). A testtömeg növekedése és az élettartam becsült megrövidülése egyértelműen összefüggött: 40-44,9 kg/m² BMI között az élettartam 6,5 évvel (95%CI 5,7-7,3), 45-49,9 kg/m² BMI esetén 8,9 évvel (95%CI 7,4-10,4), 50-54,9 kg/m² BMI esetén 9,8 évvel (95%CI 7,4-12,2), és végül 55 és 59,9 kg/m² közötti BMI esetén 13,7 évvel (95%CI 10,5-16,9) megrövidült, ami nagyjából a dohányzás által okozott élettartam megrövidülésnek felel meg.

Ha a kóros elhízás egyes társadalmakban ilyen ütemben nő, a(z elhízottak) korai halálozás(ának) növekedésével, és  megnövekedett egészségügyi költségekkel kell számolni. A negatív eredmények kiemelik az elhízás elleni küzdelem fontosságát.    

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. PLOS Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.