hirdetés

Kanadában az elhízás lesz a vezető kardiovaszkuláris rizikófaktor

Kanadai kutatók véleménye szerint országukban a kardiovaszkuláris betegségek kockázatában a dohányzás vezető helyét egyre inkább a kóros elhízás veszi át.

hirdetés

Kanadai kutatók szerint egy éven belül az obesitas lesz a kardiovaszkuláris betegségek (CVD) elsőrendű kockázati faktora, megelőzve ezzel a rizikótényezők listavezetőjét, a dohányzást. Továbbá a következő 7 évben a diabetes prevalenciájának fokozatos növekedésére is számítani kell – írják a Canadian Medical Association Journal (CMAJ) Open-ben 2014. május 20.-án megjelent közleményükben. Öt kardiovaszkuláris kockázati faktort - a diabetest, a hipertóniát (≥140 Hgmm fölötti szisztolés nyomás), az emelkedett összkoleszterin szintet (≥6,22 mmol/l), a jelenleg is folyamatos dohányzást, valamint az obesitást (BMI ≥30) – is figyelembe vevő modellel szimulálták a kanadai lakosságon várhatóan bekövetkező változásokat a 2001 és 2021 közötti időszakban.

A jó hír az, hogy az egyre növekvő és öregedő kanadai népességben 2021-re csökkenni fog a kardiovaszkuláris megbetegedések gyakorisága. A modell szerint a kardiovaszkuláris kockázatot kétszeresére, háromszorosára emelő dohányzás, a kezeletlen hipertónia, valamint a vérzsírok zavarai fokozatosan visszaszorulnak. Dr. Douglas G. Manuel (Ottawa Hospital Reasearch Institute, Ontario), a közlemény első szerzője szerint Kanadában a szívbetegségek aránya csökkenni fog - elsősorban a vérnyomás és a koleszterinszint gyógyszeres kezelésének, valamint a dohányzásellenes kampányoknak köszönhetően. „Ugyanakkor a kanadai népességben egyre növekszik az elhízottak és cukorbetegek száma, és a dohányzás továbbra is a legkifejezettebb egyéni kockázati tényező marad” – hangsúlyozta Dr. Manuel.

Nagyon nehéz megmondani, hogy a kardiovaszkuláris betegségek száma növekszik, csökken, vagy éppen stabilizálódik-e Kanadában, de az ismert, hogy az utóbbi 50 évben a betegség gyakorisága 70%-al csökkent. Egyes kockázati faktorok folyamatosan visszaszorultak: például 1995-ben a kanadai lakosság kb. fele dohányzott, a 2010-es évek elején viszont már csak jóval kisebb hányada.   

A Canadian Community Health Survey 105 908, 20 évnél idősebb kanadai lakos adatait dolgozta fel egy nagy átfogó munkában 2001-ben. Szerzők ezen adatok alapján szimuláltak egy, összesen 22,5 millió lakost, 11 millió kanadai férfit és 11,5 millió kanadai nőt tartalmazó modellt, melyben 13 jellemzőt nevesítettek. Ezután a szokásos kardiovaszkuláris kockázati tényezőket figyelembe véve egyénenként megjósolták a következő 20 évben várható kockázatokat. A vizsgálat kiindulásakor a férfiak 28,4%-a, a nők 23%-a dohányzott, a férfiak 15,9%-a és a nők 14,4%-a volt elhízottnak mondható. Az összes beteg kb. 16%-ánál kezeletlen magasvérnyomás állt fenn, kb. 14%-uknak a célértéknél  magasabb volt az összkoleszterin szintje, és kb. 5%-uknál diabetes is fennállt. A modell szerint 2021-re leginkább a dohányzás aránya fog csökkenni: a lakosság 25,7%-áról 17,7%-ra, míg kezeletlen magasvérnyomása a lakosság 16,1%-ával szemben már csak 10,8%-ának lesz. A közlemény szerzői szerint a kardiovaszkuláris kockázati faktorok ilyen mikroszimulációs megközelítése és értékelése segítheti a CVD kockázatainak és gyakoriságának csökkentése érdekében hozott döntéseket.

A CMAJ által hozzászólásra felkért két szakértő, Dr. Garry Eggert, a Southern Cross University, (Lismore, Ausztrália), valamint John Dixont, a Baker IDI Heart and Diabetes Institute (Melbourne, Ausztrália) kutatója kommentárjukban megállapítják, hogy Dr. Manuel és munkatársai kétségtelenül leírják bizonyos kockázati faktorok relatív részvételét a kardiovaszkuláris betegségek keletkezésében, de ennek az életmóddal összefüggő betegségnek a hátterében számos olyan tényező áll, amely tanulmányukban nem szerepel. A túlzott alkohol-fogyasztás, az ülő foglalkozás, az optimálisnál kevesebb gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a telített zsírok nagyarányú bevitele mind részt vesznek a kardiovaszkuláris betegségek keletkezésében. Az emberek életstílusát, egészséges vagy egészségtelen életmódját a szociális, a politikai, a környezeti és a gazdasági tényezők is lényegesen befolyásolják. Egyezik a véleményük Manuel és munkatársai megállapításaival, miszerint „a tradicionális kardiovaszkuláris kockázati tényezők csökkentése alapvetően fontos az egyre szaporodó krónikus betegségek megelőzése érdekében”, ugyanakkor ezen kockázati tényezők szerepe csak korlátozott, mert a mélyebben fekvő okokat kell feltárni és megváltoztatni – teszik hozzá.           

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire

2. CMAJ Open

3. CMAJ

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.