hirdetés

Elhízott nőknél megnőhet a halvaszülés kockázata

A terhes anya testtömegének növekedésével a halvaszülés kockázata is növekszik, és ez különösen igaz, ha az anya súlytöbblete a terhesség korai illetve kései szakaszában jelentős. Az extrém anyai elhízottság jelentősen megnöveli a magzat halva születésének kockázatát.

hirdetés

Négy halva születés közül nagyjából egy köthető az anya elhízottságához. Egy nagy populáción alapuló kutatás szerint (Március 27. American Journal of Obstetrics & Gynecology) a kockázat az életkorral és az elhízottság mértékével folyamatosan nő. A szerzők szerint terhesség alatt az elhízottság terhességi diabéteszt, magas vérnyomást, thromboemboliát, preeclampsiát okozhat, gyakoribb a császármetszés és a halvaszülés.

Hogy kiderítsék van-e összefüggés, a szerzők a halvaszületettekről vezetett adatbázist, illetve azon nem-iker terhességek adatait vizsgálták, akik komoly magzati elváltozások nélkül jöttek a világra, 20 és 42 terhességi hét között Texas (2006-2011) illetve Washington (2003-2011) államban. Az adatokat a terhesség kora szerint 4 csoportra osztották, illetve az anyai testtömegindexet, BMI-t a WHO ajánlásnak megfelelően kategorizálták. A szerzők az analízist az anya kora, primiparitas, képzettség, terhesgondozás hiánya, etnikum, dohányzás, krónikus magas vérnyomás, és a terhességet megelőző diabétesz figyelembevételével végezték.

2 868 482 nem-iker terhességet azonosítottak, akik közül 9030 született halva. A kockázat az anya testtömegével együtt emelkedik (normál tömegű nőhöz viszonyítva a kockázati arányszám túlsúlyos nő esetén 1,36, 1-es típusú elhízásban 1,71, 2-es típusú elhízásban 2,0, 3-as típusú elhízásnál 2,48. Azon nőknél, akik BMI értéke 50 kg/m2 fölött van ez az érték 3,16. A halvaszületés kockázata a terhesség 37-42-ik hetében közel 25%-al ugrik meg az elhízott nőknél. Minden korú anyánál a BMI növekedés egyértelműen kockázatnövekedést is jelentett. Az elhízás kockázatnövelő hatása igazán a terhesség vége felé mutatkozik meg, hiszen egy normál testsúlyú nőhöz viszonyítva, a halvaszületés kockázata a 39-ik héten 5,7-szeresére növekedik, míg a 41-ik héten 13,6 szeresére azon nők esetében, akik BMI-je 50 kg/m2 vagy a fölött van. 

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a magzati halálozás a 41-ik héten a legtöbb nőnél valamelyest megemelkedik, azonban az 50 kg/m2 vagy e fölötti BMI-jű nők esetében már a 39-ik héten rendkívül megnövekszik ez a kockázat. A szerzők szerint ez a gyorsabb magzati növekedéssel, illetve a korai elégtelen méhlepény-működéssel magyarázható. 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.