hirdetés

Nem találtak kapcsolatot az SSRI-k és a halvaszületés között

Az anyák szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) használata nem áll kapcsolatban a halvaszületéssel, az újszülöttkori és az újszülöttkort követő, csecsemőkori (1 életéven belüli) halálozással – ezt mutatták ki egy nagy epidemiológiai vizsgálatban, amelyet a Journal of American Medical Association január 2-i száma közölt.

hirdetés

A populáció alapú kohorszvizsgálatot öt északi országban, több mint 1,6 millió nőn végezték, olyanokon, akik egyetlen gyermeknek adtak életet. Egy előzetes elemzés összefüggést mutatott ki a terhesség alatti SSRI használat és a halvaszületés, illetve a csecsemőkori halálozás között. Ez az összefüggés azonban eltűnt, amikor az adatokat korrigálták az anya pszichiátriai betegségének súlyosságára, az anya életkorára, a dohányzásra és más anyai tényezőkre nézve – mondta dr. Olof Stephansson, a Karolinska Intézet farmakoepidemiológiai centrumának munkatársa és kollégái.

„Tudomásunk szerint csak két vizsgálat foglalkozott specifikusan azzal, hogyan alakul a halvaszületés vagy az újszülöttkori halálozás kockázata, ha az anya terhessége alatt  SSRI-kezelésben részesült”, de egyik sem vette figyelembe az anya pszichiátriai betegségét. E két vizsgálat eredményei valamelyest ellentmondásosak voltak.

Dr. Stephansson és munkatársai a vizsgálathoz szükséges információkat Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország országos regisztereiből merítették. Összesen 1 633 877 egyszeres születésre vonatkozó, prospektíve gyűjtött adatot elemeztek, amelyek az 1996 és 2007 közötti egyes időszakokból származtak. Az anyák közül 29 228 (2%) íratott fel magának SSRI-t a terhesség alatt.

A leggyakrabban alkalmazott SSRI a citalopram volt (6,49 recept/1000 terhes), ezt a fluoxetine követte (4,66/1000) és a sertraline (3,93/1000). Ezeken kívül figyelembe vették a paroxetine, a fluvoxamine és az escitalopram használatot is.

A terhesség alatt SSRI-t szedő nők körében 135 halvaszületés, 74 újszülöttkori és 40 újszülöttkort követő halálozás fordult elő.

Bár az előzetes elemzés szerint a halvaszületés és az újszülöttkort követő halálozás gyakoribb volt az antidepresszánst szedő nőkben, mint azokban, akik nem szedtek ilyen gyógyszert, a végső elemzés, amely figyelembe vette az anyai tényezőket, köztük a korábbi, pszichiátriai ok miatti kórházi kezelést, nem mutatott ki kapcsolatot az SSRI és a halvaszületés vagy az újszülöttkort követő halálozás között. Egy szenzitivitás elemzés ugyanerre az eredményre jutott.

Egy további, trimeszter szerinti elemzés szerint a halvaszületés kockázata valamivel nagyobb volt, ha az anya az első trimeszterben szedte az SSRI-t, azonban az újszülöttkori és a csecsemőkori halálozás nem állt összefüggésben az SSRI szedés trimeszterével. Ezt az eredményt azonban óvatosan lehet csak értelmezni – figyelmeztettek a szerzők –, mivel az egyes kategóriákba eső személyek száma kicsi volt.

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy számos olyan változóról nem tartalmazott információt, amelyek befolyásolhatják a halvaszületést, az újszülöttkori és a csecsemőkori halálozást; ezek közé tartozik az anya alkoholfogyasztása, az illegális szerek használata a terhesség alatt, az egyéb gyógyszerek alkalmazása és az SSRI-k dózisa – hívták fel a figyelmet a szerzők.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.