Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2021-09-22

A hypertensio egyike a meghatározó fontosságú szív- és érrendszeri kockázati tényezőknek. Jelentőségét fokozza, hogy megfelelő kezeléssel eredménye­sen csökkenthetők és ezzel szignifikánsan mérsékelhetők az általa okozott célszervi károsodások, melyek kivédésében az angiotenzin II hatásának gát­lása különösen kedvező. Erre a klinikumban angiotenzin-konvertáz enzim gátlókat és az angiotenzin II 1-es típusú receptorának blokkolóit használ­juk. A szerzők e gyógyszercsoport prominens képviselőire, a telmisartanra és a valsartanra fókuszálva áttekintik a kísérleti tapasztalatokat, a klinikai vizsgálatok eredményeit és ezek alapján igyekeznek segítséget nyújtani a célszervi érintettség alapján az optimális terápiás választáshoz.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2020-11-25

Az eplerenon viszonylag új gyógyszer, melynek használata meg sem közelíti a lehetőségek határát. Ennek oka részben az egyre bővülő háttérismeretek hiánya, különösen a pleiotrop hatások tekintetében. A szerző kiemelten foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy klasszikus, ACE-gátlóra ráépített eplerenonkezelésnél bizonyos helyzetekben a sorrend felcserélhető-e. Milyen érvek szólnak emellett? A spironolakton és az eplerenon mellékhatásprofilja jelentősen különböző, és eltérő a farmakokinetikájuk is. Az utóbbinak is fontos gyakorlati vonzata van. Súlyponti helyet kap az eplerenon unikális diuretikus profiljának elemzése. 

 

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-10-12

Az FDA engedélyezte a Diacomitot (sztiripentol) a Dravet-szindrómás, 2 éves vagy idősebb, klobazámot szedő gyerekek rohamainak kezelésére.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-03-16

A háziorvosi praxisban gyakran rendelt gyógyszerek felírási gyakorla­tába napjainkban kezd beépülni a klinikai farmakogenetika. Jó példa erre a citokróm P450 enzimrendszer (CYP) gyógyszer-metabolizáló 2D6 izoenzimének genetikai variabilitása, melynek következtében megváltoz­hat bizonyos opioid analgetikumok hatása, míg a 2C19 enzim genetikai mó­dosulása a trombocitaaggregációt gátló clopidogrel hatását befolyásolja. Jelenleg is léteznek olyan irányelvek, amelyek ilyen esetekben útmutatást adnak a terápiás módosításokra vonatkozóan, és több újabb irányelv is kidolgozás alatt áll.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-03-04

A laoszi és thai gasztronómiában gyakori nyers vagy félig fermentált halételek a prekarcinogén nitrozaminok mellett máj-és epeúti betegségeket (rákot) okozó málymétely lárvákat is tartalmazhatnak.

#6
Onkológiai Mozaik Onkológiai Mozaik 6. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Onkológiai Mozaik
2014-09-04

A sejtosztódás-szabályozás molekuláris mechanizmusainak egyre részletesebb megismerése révén olyan kis molekulájú tirozin-kináz-inhibitorok (TKI) azonosítására kerülhetett sor, amelyek a daganatokban kórosan szabályozott jelátviteli rendszereket veszik célba, és amelyek fontos terápiás alternatívát jelenthetnek a hagyományos citosztatikumok mellett, illetve kombinációs készítményként alkalmazhatók azokkal. A jól körülírt molekuláris célpontok ellenére, a TKI-okra olyan mellékhatásspektrum jellemző, amely a daganatterápia során nagy figyelmet érdemel a kezelés folyamatosságának fenntartása érdekében. A TKI-ok által kiváltott májkárosodás mértéke jelentős eltéréseket mutat az egyes szerek között.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-03-05

Bőrsejtekből sikerrel állíthatók elő érett májsejtek, amik egér májába ültetve szaporodásnak indulnak, és tartósan működőképesek. A Nature folyóiratban bemutatott új eljárás idővel a májtranszplantáció alternatívája lehet.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 6-7-8. szám
OTSZ Online >> Farmakológia
2011-08-12

A legkiválóbb gyógyszerfelíró szoftverektől sem várhatjuk, hogy minden gyógyszerkölcsönhatást felismerjenek, megbízhatóan kiszűrjék a klinikailag jelentôs kölcsönhatásokat. A cikk példái és táblázatai segítenek csökkenteni a sok gyógyszert szedô betegeket terhelô interakciós kockázatot.

Kulcsszavak : elektronikus gyógyszerfelíró rendszerek, gyógyszerkölcsönhatások, kölcsönhatások sztatinokkal, kölcsönhatások warfarinnal
#9
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.2. szám
OTSZ Online >> Pszichiátria, neurológia
2009-02-01

Az USA-ban a felnőttek 6%-át érintik a súlyos mentális betegségek: szkizofrénia, nem affektív pszichotikus zavar, bipoláris spektrum zavar, szerfüggőség, szuicid hajlam. A cikk több olyan szempontot foglal össze, ami e betegcsoport megfelelő szomatikus ellátásában komoly segítségére lehet a háziorvosnak.

#10
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2008-12-01

A gyógyszerekre adott válaszreakciókban nagy egyéni különbségek mutatkoznak. Az egyes gyógyszerek farmakokinetikai és farmakodinamikai sajátosságainak megismerésével közelebb kerülhetünk annak megértéséhez, hogy az egyes etnikai csoportok tagjai miért reagálnak eltérően egyik vagy másik gyógyszerre. Az egyénileg eltérő reakciókért 20–95%-ban genetikai tényezők felelősek. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.