Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 5
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-06-17

Nagy esetszámú vizsgálat bizonyította, hogy nincs összefüggés a proton-pumpa gátlók (PPI-k), ill. a hisztamin H2 receptor antagonisták használata, valamint a demencia kockázata között.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Reumatológia
2020-06-25

A nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) szerek nélkülözhetetlenek a mozgásszervi betegségek kezelésében. Az NSAID szerek alkalmazása azon­ban a tápcsatorna nyálkahártyájának károsodásával, beleértve peptikus fekélybetegség képződésével és szövődményeinek kialakulásával járhat. A mellékhatások és szövődmények megelőzése során a gasztrointesztinális kockázati tényezők mellett elsősorban a kardiovaszkuláris kockázatot is fi­gyelembe kell venni. A hatékony gastroprotectiót illetően jelenleg nem áll rendelkezésre naprakész hazai útmutató vagy ajánlás. A közlemény a leg­újabb evidenciák tükrében, gasztroenterológus és reumatológus szakértők multidiszciplináris konszenzusa alapján összefoglalja az NSAID-kezeléssel kapcsolatos legfontosabb útmutatásokat.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-12-16

A savkötő gyógyszereket savas refluxban szenvedő betegeknél a gyomorsav semlegesítésére széles körben használják. Egy friss kutatás szerint azonban az antacidumok 2 évnél hosszabb alkalmazása B12-vitamin-hiányt idézhet elő, ennek minden idegrendszeri következményével.

#4
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás XII. évf.3. szám
OTSZ Online
2008-05-01
Az elmúlt évtizedekben lényegesen csökkent a peptikus fekélybetegség és szövődményeinek előfordulási gyakorisága, viszont a fekélyvérzések száma – elsősorban az idősebb népességben – fokozódott. Alapvetően megváltoztak a fekélybetegség patogenezisére vonatkozó elméletek. A javuló kezelési eredmények leglényegesebb okai: a hisztamin H2 receptor antagonisták (H2RA), a protonpumpagátlók (PPI) és a ciklooxigenáz-2 (COX-2) szelektív nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID) bevezetése, valamint a Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés eradikációjának kiterjedt alkalmazása. Ennek ellenére manapság még számos feladatot kell megoldanunk, így: javítani a H. pylori eradikációs eredményeket a rezisztencia elleni küzdelemmel, megoldani a tartósan NSAID-ot és aszpirint szedők peptikus lézióinak kialakulását és kiújulását, javítani az endoszkópia hatásfokát a kifekélyesedő malignus elváltozások differenciáldiagnosztikájában, valamint megoldást találni a nem NSAID, nem H. pylori fekélyek diagnosztikus és terápiás kérdéseire.
#5
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás IX. évf.1. szám
OTSZ Online
2005-01-01
Peghini és mtsai 1998-ban született meghatározása szerint az éjszakai saváttörés (nocturnal acid breakthrough – NAB) a naponta kétszer (étkezések előtt alkalmazott) protonpumpagátló (PPI) kezelésben részesülő betegekben az éjszaka során (22:00–06:00 óra között) legalább 60 percig folyamatosan mért 4 alatti intragastricus pH. NAB a PPI kezelésben részesülő betegek több mint 70%-ában kialakul, de lefekvéskor adott hisztamin2-receptor-antagonista (H2RA) alkalmazásával csökkenthető vagy kiküszöbölhető.  A Helicobacter pylori fertőzés befolyásolja a PPI kezelésben részesülők savgátlását: H. pylori pozitív egyénekben a savgátlás erősebb, mint H. pylori negatívokban. A legújabb adatok szerint napi kétszeri PPI kezelésben részesülő H. pylori pozitív egyénekben nem alakul ki NAB, ezért ilyen esetben nem szükséges az éjszakai savtermelés gátlása céljából a PPI-t H2RA szerrel kombinálni. A NAB klinikai jelentőségét felismerése óta vitatják. Egészségesekben és PPI kezelésben részesülő szövődménymentes gastrooesophagealis reflux betegségben elhanyagolhatónak látszik, de szerepét a nyelőcső motilitászavaraiban és Barrett-oesophagus esetében nem lehet figyelmen kívül hagyni.  Negyvenöt, napi kétszeri protonpumpagátló (PPI) kezelésben részesülő beteg intragastricus pH-monitorozásával nyert vizsgálata során Peghini és mtsai  mutatták ki, hogy éjszaka a betegek legalább 70%-ában fokozódik a savtermelés, és ennek következtében a pH 4 alá csökken. A szerzők ezt követően vezették be az éjszakai saváttörés (nocturnal acid breakthrough – NAB) fogalmát, amelyet az éjszaka (22:00–06:00 h) folyamán, 60 percet meghaladóan, folyamatosan 4 alatti intragastricus pH-értékkel definiáltak. Ez a farmakológiai jelenség osztályspecifikus, azonos gyakorisággal észlelhető omeprazol-, lansoprazol-, rabeprazolés pantoprazol-kezelés mellett, kimutatható egészségesekben és gastrooesophagealis reflux betegségben (GORB) is . A NAB kialakulásának időpontja a PPI adagok időzítésével függ össze. A reggeli előtt, naponta egyszer szedett PPI esetén az esti órákban, 23:00 óra körül jelentkezik , naponta kétszer, reggeli és vacsora előtt szedett PPI esetén 6–7 órával az esti PPI adag bevételét követően, 01:00 és 04:00 óra között lép fel.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.