hirdetés

A savkötők tartós szedése B12-vitamin-hiányt okozhat

A savkötő gyógyszereket savas refluxban szenvedő betegeknél a gyomorsav semlegesítésére széles körben használják. Egy friss kutatás szerint azonban az antacidumok 2 évnél hosszabb alkalmazása B12-vitamin-hiányt idézhet elő, ennek minden idegrendszeri következményével.

hirdetés

A JAMA című lapban közzétett kutatásban a tartós savcsökkentő kezelés és a B12-vitamin-hiány közötti potenciális összefüggéseket populációszinten elemezték. A szerzők kiemelik, hogy a savkötők – köztük a protonpumpagátlók (PPI) és hisztamin-2-receptor antagonisták (H2RA) − a legszélesebb körben rendelt gyógyszerek közé tartoznak az Egyesült Államokban és más országokban is. A gyomorsavtermelődés gátlása révén azonban az antacidumok megzavarhatják a B12-vitamin felszívódását, ami pedig elengedhetetlenül szükséges az agy, az idegek és a gerincvelő normális működéséhez.

„A B12-vitamin-hiány viszonylag gyakori állapot – figyelmeztetnek a szerzők. – Különösen idősebb felnőttkorban okozhat problémát, mely nem felismert esetekben potenciálisan súlyos egészségi következményekkel jár. A nem kezelt B12-vitamin-hiány szellemi leépüléshez, neurológiai károsodáshoz, anaemiához és más, irreverzibilis komplikációkhoz vezethet.”

A kaliforniai Kaiser Permanente Jameson R. Lam által vezetett kutatócsoportja a savkötők és a B12-vitamin-hiány közötti összefüggéseket elemezte észak-kaliforniai populációban. A vizsgálatban 25 956 B12-vitamin-hiányos beteg és 184 199 normális B12-vitamin-ellátottságú személy vett részt. A savkötők használatára vonatkozó adatokat az elektronikus gyógyszertári, laboratóriumi és diagnosztikai regiszterből gyűjtötték ki. Azt találták, hogy az újonnan diagnosztizált B12-vitamin-hiányos esetek 12 százalékában volt kimutatható a háttérben 2 évnél hosszabb PPI-szedés, szemben a kontrollcsoportban észlelt 7,2 százalékos aránnyal. A vitaminhiányos csoportban a H2RA-szerek 2 évnél hosszabb idejű használata 4,2 százalékban volt kimutatható, szemben a kontrollcsoportban megfigyelt 3,2 százalékkal. Mindezek alapján a szerzők hangsúlyozzák, hogy e gyógyszerek 2 évnél hosszabb szedése fokozza a B12-vitamin-hiány előfordulásának valószínűségét. Azt is hozzáteszik, hogy szorosabb a korreláció, ha az adott beteg napi másfél tablettánál többet vesz be a PPI-szerből, szemben a háromnegyed tablettát szedőkkel.

Bár a mostani megfigyelések hátterében nem zárható ki teljes biztonsággal egyéb befolyásoló tényezők lehetősége, a szerzők megjegyzik, hogy az antacidumokat szedő betegek csoportja „egy olyan populációt jelöl ki, melyben fokozott a B12-vitamin-hiány veszélye”. Az összefüggés különösen a nők és a fiatalabbak esetében volt szembetűnő, és úgy tűnik, hogy a korreláció a savkötők szedésének felfüggesztését követően gyengül.

„Most közzétett adatainkat nem szabad úgy értelmezni, hogy nem tanácsos a savkötők szedése a kezelés egyértelmű javallata esetén. Az orvosnak azonban kellő körültekintéssel és önmérséklettel kell eljárnia e szerek rendelése kapcsán, és a gyógyszereket mindig a még hatásos legkisebb dózisban kell alkalmazni” – zárják megállapításaikat a kutatók.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.